«Επί ποδός πολέμου» βρίσκεται το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ώστε να εξασφαλίσει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή προμηθευτών στην οικοθελή μείωση τιμή στα βασικά καταναλωτικά αγαθά πρώτης ανάγκης. Ο πήχυς έχει τεθεί στους 1.100 διαφορετικούς κωδικούς, ώστε να είναι περισσότεροι από εκείνους της περσινής ενέργεια.
Ο κ. Θεοδωρικάκος έχει ζητήσει από τις εταιρείες «να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους».Από την πρώτη στιγμή, οι λιανέμποροι συμφώνησαν μέσω της Ένωσής τους στην πρωτοβουλία. Βασικοί προμηθευτές ήταν αρχικά σκεπτικοί απέναντι στη δράση, βλέποντας τους όγκους πωλήσεών τους στο οργανωμένο λιανεμπόριο να αυξάνονται παρά τις ανατιμήσεις.Η συμμετοχή του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επώνυμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ) έφεραν πρόοδο: Το FOODReporter πληροφορήθηκε ότι αρκετές εταιρείες είδαν με θετικό μάτι το να ενισχύσουν την κοινωνική τους υπευθυνότητα μέσα από τη συμμετοχή. Το Υπουργείο δεν έχει τη δυνατότητα να θέσει χρονικό πλαίσιο συμμετοχής στη δράση, μιας και πρόκειται για οικειοθελή πρωτοβουλία. Αρκετές εταιρείες θα συμμετέχουν με αρκετούς κωδικούς -που, σε πολλές περιπτώσεις, τους διαφοροποιεί το μέγεθος συσκευασίας- και ο στόχος απόλυτης τιμής κωδικών θα πιαστεί.
Οι τέσσερις λόγοι αύξησης κατανάλωσης
Στο ερώτημα γιατί η κατανάλωση ανεβαίνει και σε όγκο, η τάση κατανάλωσης στο σπίτι είναι μία από τις κυρίαρχες απαντήσεις. Παρότι δεν υπάρχουν επίσημα ακριβή στοιχεία, ο τζίρος της ελληνικής Ho.Re.Ca. εμφανίστηκε μειωμένος μεταξύ 15% και 30% το φετινό καλοκαίρι, συγκριτικά με το προηγούμενο. Η τάση συνεχίζεται και εγχωρίως -εξάλλου, ο Σεπτέμβριος φιλοξένησε μεγάλο κύμα τουριστών, επίσης. Η τάση τουρίστες να ψωνίζουν από το σούπερ μάρκετ και να τρώνε εντός των καταλυμάτων τους επιβεβαιώθηκε πολλάκις. Το σούπερ μάρκετ κερδίζει τον ανταγωνισμό με την εστίαση, ένα νέο φαινόμενο. Στη λογική της εξοικονόμησης χρημάτων και της μειωμένης αγοραστικής δύναμης του Έλληνα, το out-of-home spending μειώνεται και οι ανάγκες σίτισης σε κάθε ευκαιρία συνάθροισης μετακινείται εντός σπιτιού (eating-at-home trend).Στην Ελλάδα είναι μικρότερη η ένταση ανατιμήσεων σε μη FMCG προϊόντα -είναι τα πρώτα που σταματούν να αγοράζουν οι καταναλωτές.
Η αύξηση όγκου πωλήσεων FMCGs αφορά και την ανελαστική τους ζήτηση, ως είδη πρώτης ανάγκης, τα ήθη της μεταπανδημικής περιόδου, αλλά και την αλλαγή φιλοσοφίας του Έλληνα καταναλωτή: Στοχευμένα αναζητά «μικρές απολαύσεις» και εμπειρίες, μέσω καταναλωτών -και όχι διαρκών- αγαθών, δημιουργώντας νέα πρότυπα και προτεραιότητες. Σύμφωνα με τη Eurostat, το spending για grocery του μέσου Έλληνα βρίσκεται στο 20,9% του μισθού του, ενώ στην υπόλοιπη ΕΕ κυμαίνεται μεταξύ 12% και 14% -και δεν είναι θέμα μόνο αγοραστικής δύναμης.