Ενίσχυση 1 εκατ. ευρώ έλαβε η Plankton First Μον. ΑΕ για την ίδρυση καινοτόμας μεταποιητικής μονάδας παραγωγής προϊόντων από άλγη (algae).

Πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο ύψους 2 εκατ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, που αφορά την καινοτομία στην ελληνική διατροφή και κατατέθηκε από την Plankton First του Αθανάσιου Καλία, μεγαλομέτοχου της επιχείρησης, το 50% του οποίου θα καλυφθεί από τη δράση Οικονομικός Μετασχηματισμός του Αγροτικού Τομέα του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας. Η χρηματοδότηση θα γίνει από το πρόγραμμα NextGeneration EU της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το υπόλοιπο 50% θα καλυφθεί μέσω ιδίων κεφαλαίων της επιχείρησης.

Η διπλή χρήση της άλγης – Προοπτικές συνεργειών με Philosofish
Πιο αναλυτικά, το καινοτόμο έργο αγορά την παραγωγή προϊόντων από την ποικιλία άλγης Nannochloropsis για ευρεία βιομηχανική χρήση διπλού σκοπού. Τα παράγωγα θα χρησιμοποιηθούν ως ιχθυοτροφή υδάτινης μορφής, δηλαδή με τη μορφή υγρής πάστας, για μικρά ιχθύδια υδατοκαλλιεργειών (λάβρες). Η συγκεκριμένη συνέργεια θα λάβει χώρα σε εγκαταστάσεις στη Σκάρφεια Φθιώτιδας, πλησίον Μώλου και Καμένων Βούρλων.

Η δεύτερη χρήση της άλγης Nannochloropsis αφορά παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής ελαίου πρωτεϊνών και πολυσακχαριτών. Η δεύτερη παραγωγική διαδικασία θα λάβει χώρα σε εγκαταστάσεις της Plankton First στη Βιομηχανική Περιοχή Λαμίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Philosofish ΑΕ, Γιώργος Μομφερράτος, εταιρείας με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις πια στη Βιομηχανική Περιοχή Λαμίας (το συσκευαστήριο της πρώην Aurora Salmon), συμπεριλήφθηκε πρόσφατα, στις 15 Φεβρουαρίου 2024, ως μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Plankton First Μον. ΑΕ. Η πρότυπη μονάδα παραγωγής μικροάλγης εκτείνεται σε εμβαδό 49.554,70 τ.μ., στην εκτός σχεδίου περιοχή της τοπικής κοινότητας Σκάρφειας, εντός όμως περιοχής Natura 2000, εξαιτίας των εκβολών του ποταμού Σπερχειού στον Μαλιακό Κόλπο. Πρόκειται για τη θέση Αγκόρτσα ή Ποτόκια, η οποία ιδρύθηκε το Δεκέμβριο 2022, με συνολική δυναμικότητα 600 κιλά άλγης ανά ημέρα και 180 τόνους άλγης ανά έτος. Τα κύρια είδη της ποικιλίας Nannochloropsis που καλλιεργούνται στη Σκάρφεια είναι τα παρακάτω: N. gaditana, N. granulata, N. limnetica, N. oceanica, N. oculata και N. salina. Για την πλήρωση των δεξαμενών καλλιέργειας, η Plankton First Μον. ΑΕ έχει λάβει σχετική άδεια για χρήση θαλασσινού νερού, συνολικού όγκου 3.669 κυβικών μέτρων κατ’ έτος.

Ο τόπος υλοποίησης της επένδυσης για τη δημιουργία και των δύο μονάδων είχε οριστεί η Φθιώτιδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ήδη από την ημερομηνία έναρξης της πράξης, δηλαδή την 30ή Νοεμβρίου 2022, ενώ η εκταμίευση της επιχορήγησης του 50% της επένδυσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί τμηματικά μεταξύ 26 Σεπτεμβρίου 2024 και 31 Μαΐου 2025. Η Plankton First Μον. ΑΕ ιδρύθηκε το 2019 αρχικά ως θυγατρική της ελβετικής εταιρείας Nano Algae Solutions AG.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter