Η συγκυρία του μεταβατικού καθεστώτος κατάργησης στην Ευρώπη ως το 2022 της παραγωγής και της χρήσης του Freon 404, με το οποίο λειτουργεί η πλειονότητα των επαγγελματικών ψυγείων στην οργανωμένη λιανική, σε συνδυασμό α) με την αναμενόμενη ευρωπαϊκή θέσπιση απαιτήσεων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης του ψυκτικού εξοπλισμού, που επιτάσσει την ανανέωσή του, και β) με τις διαφορετικές επενδυτικές προτεραιότητες και αντοχές των εγχώριων εταιρειών σούπερ μάρκετ, που ζουν τον πυρετό της ταχείας συγκεντροποίησης δομών, ενόσω το δράμα της πολυετούς ύφεσης δεν έχει τελειώσει, καθιστά τον προμηθευτή ψυκτικού εξοπλισμού στρατηγικό σύμβουλο του πελάτη του. Γιατί «σήμερα χρειάζεται τη συμβουλευτική συνδρομή μας περισσότερο από κάθε άλλη φορά», τονίζει ο κ. Τίμος Δασκαλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Delphis.

Tη μακρά περίοδο της οικονομικής κρίσης ο κλάδος της εμπορικής ψύξης απεδείχθη γενικά από τους πλέον ανθεκτικούς. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπέφερε. Μεγάλοι πελάτες του, όπως η Αφοί Βερόπουλοι και η Μαρινόπουλος, όντας σε αναστολή επενδύσεων λόγω εσωτερικής κρίσης, επέδρασαν στη μείωση του κύκλου των εργασιών του ίσως έως κατά το ήμισυ, κυρίως τη διετία 2013/14. Σημειωτέον ότι ο κλαδικός τζίρος εξελίσσεται ανισόμετρα μεταξύ των δύο τομέων του, δηλαδή των πωλήσεων νέου ψυκτικού εξοπλισμού, ο οποίος προ της κρίσης κατείχε ίσως το ήμισυ της κλαδικής αγοράς, και του τομέα παροχής υπηρεσιών συντήρησης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων υπέρ του τελευταίου, το αντικείμενο του οποίου έχει υπερδιογκωθεί ποσοτικά και ποιοτικά, καθώς «ένα μεγάλο μέρος της οργανωμένης λιανικής λειτουργεί με σχεδόν απαρχαιωμένο εξοπλισμό», εξηγεί ο κ. Τίμος Δασκαλόπουλος. Αυτό αφορά, μάλιστα, και τους εξοπλισμούς κλιματισμού. Η κρίση κράτησε πίσω τις περισσότερες επενδύσεις τεχνολογικού εκσυγχρονισμού στην οργανωμένη λιανική, οι ελληνόκτητες επιχειρήσεις της οποίας αντισταθμίζουν τις καθυστερήσεις, θέλοντας και μη, με συντηρήσεις και μερεμέτια…

Συμπληρωματική μόνο η ανανέωση του εξοπλισμού

  σελφ σέρβις: Κι όμως, την τελευταία διετία άλλαξαν χέρια μέσω εξαγορών και ανακαινίζονται πάνω από 500 καταστήματα. Δεν αγοράστηκαν καινούργιοι εξοπλισμοί;

Τίμος Δασκαλόπουλος: Αγοράστηκαν, αλλά συμπληρωματικά μόνο. Στην ουσία ανανεώθηκε όχι περισσότερο του 30% του ψυκτικού εξοπλισμού τους, δηλαδή ό,τι ήταν απαραίτητο για να λειτουργήσουν κανονικά. Αυτό είναι λογικό, καθότι ως επενδυτική προτεραιότητα η ομαλοποίηση της λειτουργίας των εξαγορασμένων καταστημάτων δεν επέτρεψε ριζικές ανακαινίσεις, στο πλαίσιο των οποίων η αντικατάσταση συνολικά του ψυκτικού εξοπλισμού θα υπερέβαινε ενδεχομένως το 50% της δαπάνης ανά κατάστημα. Αντίστοιχα, έτσι, οι σχετικοί επενδυτικοί περιορισμοί ανακλούν και στη μείωση των δαπανών για την ανακαίνιση των παλαιών καταστημάτων των δύο εταιρειών που έκαναν τις μεγάλες εξαγορές, οπότε η υστέρηση στον εκσυγχρονισμό του ψυκτικού εξοπλισμού των δικτύων τους είναι γενικότερο φαινόμενο.

  σ. σ.: Κατά πόσο η προσπάθεια παράτασης της ζωής του υφιστάμενου ψυκτικού εξοπλισμού μπορεί να σχετίζεται και με την πλήρη κατάργηση του ψυκτικού υγρού Freon 404 από τα τέλη του 2022, σύμφωνα με το νέο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, η οποία προϋποθέτει εν ευθέτω χρόνω νέες επενδύσεις σε ψυκτικό εξοπλισμό;

Τ. Δ.: Το αντίθετο έπρεπε να ισχύει –αν και η κατάργηση του Freon 404 δεν επηρεάζει τόσο τον εξοπλισμό της σάλας του σούπερ μάρκετ όσο την κεντρική ψυκτική μονάδα του. Αλλά θα ‘πρεπε να ισχύει το αντίθετο, διότι ο υφιστάμενος εξοπλισμός των περισσότερων δικτύων δεν είναι απλώς λειτουργικά απηρχαιωμένος, αλλά είναι και ενεργειακά ασύμφορος. Λ.χ. όπου τα ψυγεία self service δεν έχουν πόρτες, πράγμα δυστυχώς συνηθισμένο, είναι ενεργειακά δαπανηρές κατά 60% περισσότερο από τα ανοικτά ψυγεία. Αλλά και μόνο το γεγονός ότι ο παλαιός εξοπλισμός απαιτεί συνολικά ένα κόστος παράτασης ζωής μερικών χρόνων ίσο, π.χ., με το 50% της αντικατάστασής του, συμφέρει ο επιχειρηματίας να τον αντικαταστήσει άμεσα, για να έχει το κεφάλι του ήσυχο τουλάχιστον για μια δεκαπενταετία.

Η αναταραχή του Freon 404

  σ. σ.: Τι αναμένετε ότι θα φέρει στον κλάδο των σούπερ μάρκετ η εφαρμογή της θεσμικής απαγόρευσης του Freon 404;

Τ. Δ.: Οι αναταράξεις σε όλο το εύρος της αγοράς είναι δεδομένες και μόνο για το λόγο ότι με το Freon 404 λειτουργούν το 70%-80% των ψυγείων των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 2020 θα είναι η πρώτη χρονιά-ορόσημο αυτής της αλλαγής, καθώς τότε η χημική βιομηχανία θα σταματήσει εντελώς την παραγωγή του Freon 404. Μεταξύ του 2020 και του 2022, οπότε θα καταργηθεί και η χρήση του στις μεγάλες ψυκτικές εγκαταστάσεις, θα επιτρέπεται μόνο η ανακύκλωσή του –με άλλα λόγια, θα επιτρέπεται ο χρήστης να το ανακτά από εγκαταστάσεις που πρόκειται να ανακαινίσει, ώστε να συμπληρώνει με αυτό τις απώλειες παλαιών ψυκτικών συστημάτων του εν λειτουργία, μέχρι την αντικατάστασή τους.

  σ. σ.: Η κλεψύδρα των προθεσμιών ήδη έχει οδηγήσει σε ανατιμήσεις το Freon 404, δημιουργώντας ισχυρό πονοκέφαλο στις επιχειρήσεις. Ποιες είναι σχετικά οι προβλέψεις σας;

Τ. Δ.: Πράγματι, η ανησυχία όλων των πελατών –πλην εξαιρέσεων που είναι στρατηγικά προσανατολισμένοι στην αντικατάσταση άμεσα των ψυκτικών υγρών στις εγκαταστάσεις τους– είναι μεγάλη και αναφέρεται τόσο στην τιμή όσο και τη διαθεσιμότητα του Freon 404. Ενώ το 2016 η μέση τιμή ανά κιλό του Freon 404 κυμαινόταν γύρω στα 6-7 ευρώ, σήμερα έχει φτάσει τα 40 ευρώ. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, μια αλυσίδα να αγοράζει στην έναρξη της διετίας μια Χ ποσότητα Freon 404 προς 15.000 ευρώ και στη λήξη της την ίδια ακριβώς ποσότητα προς 80.000 ευρώ. Πρόκειται στην κυριολεξία για πεταμένα λεφτά. Κι είναι βέβαιο πως οι τιμές του προϊόντος θα εξακολουθήσουν ν’ ανεβαίνουν… Για πρώτη φορά φέτος περιμένουμε προβλήματα διαθεσιμότητας του Freon 404, αφού το χρονοδιάγραμμα παύσης της παραγωγής του έχει επιταχυνθεί.


Το «πώς» και το «γιατί»

  σ. σ.: Εξηγήστε παρακαλώ και για το μη ειδικό αναγνώστη τη θεσμική αφετηρία της κατάργησης του Freon 404, το σκεπτικό της, το «γιατί» του ράλι της τιμής του κ.λπ.

Τ. Δ.: Το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τα ψυκτικά υγρά, όπως είναι γνωστό, εδράζεται στην αναγκαιότητα ελέγχου του φαινομένου του θερμοκηπίου, στη δημιουργία του οποίου τα περισσότερα ψυκτικά υγρά έχουν υψηλό συντελεστή συμμετοχής, και είναι πλεγμένο γύρω από την έννοια των ισοδύναμων τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα (ισοδύναμων με το δυνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάθε τύπου ψυκτικού υγρού). Ο κάθε τύπος τους, λοιπόν, έχει μια ένδειξη στην κλίμακα GWP, η οποία ορίζει ακριβώς το αποτύπωμά του στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ως ψυκτικό υγρό το CO2 έχει τη μικρότερη ένδειξη GWP, τη μονάδα, ενώ το υπό απαγόρευση Freon 404 έχει τη μεγαλύτερη, τις 4.000 μονάδες. Το συγκεκριμένο θεσμικό καθεστώς ουσιαστικά δεσμεύει την ευρωπαϊκή βιομηχανία χημικών να φτιάχνει τόση ποσότητα ψυκτικών υγρών ανά τύπο, όση δικαιολογούν οι θεσμικά καθορισμένοι για το καθένα επιτρεπόμενοι ισοδύναμοι τόνοι εκπομπών CO2. Κάτι τέτοιο, όμως, βάσει της ενεργοποίησης άλλοτε κινήτρων κι άλλοτε αντικινήτρων στην κατεύθυνση του σκοπούμενου, για τον αντίθετο λόγο που καθιστά ασύμφορη την παραγωγή ψυκτικών υψηλού GWP, κάνει εμπορικά συμφέρουσα την παραγωγή ψυκτικών υγρών πιο φιλικών στο περιβάλλον. Γι’ αυτό σταδιακά μειώνεται διεθνώς όχι μόνο το επιτρεπόμενο ποσοτικό μέγεθος της βιομηχανικής παραγωγής Freon 404 (π.χ. μεταξύ 2015 και 2017 μειώθηκε κατά 50%), αλλά και το επιχειρηματικό ενδιαφέρον της βιομηχανίας γι’ αυτό. Τόσο πολύ, μάλιστα, ώστε θεωρώ ότι σ’ ένα-δυο χρόνια δεν θα είναι απλώς πανάκριβο το Freon 404, αλλά κυριολεκτικά δυσεύρετο.

Πρόταση γενικού σχεδίου δράσης

  σ. σ.: Πώς προτείνετε ν’ αντιδράσει ο πελάτης σας, που δεν έχει την επενδυτική αντοχή ν’ αντικαταστήσει, ταυτόχρονα, σε όλο το δίκτυό του τα κεντρικά ψυκτικά μηχανήματα;

Τ. Δ.: Καταρχήν απαιτείται μακροχρόνιος σχεδιασμός και κάποιο επενδυτικό πλάνο. Κατά περίπτωση μπορεί να αναλάβει συνδυαστικά τις εξής πρωτοβουλίες. Να εντοπίσει τα καταστήματα που ο ψυκτικός εξοπλισμός τους πρέπει έτσι ή αλλιώς ν’ αντικατασταθεί. Από τα υπό αντικατάσταση ψυκτικά συστήματα θα ανακτήσει το Freon 404, προκειμένου να καλύπτει με αυτό τις απώλειες του αντίστοιχου εξοπλισμού άλλων καταστημάτων, για όσο χρόνο ζωής έχουν μέχρι το 2022. Μια άλλη λύση ανάγκης είναι να εφαρμόσει εναλλακτικά στον υπάρχοντα εξοπλισμό του τη χρήση ψυκτικού υγρού Freon 449, του οποίου η τιμή ανά κιλό κυμαίνεται στα 25 ευρώ, ενώ οι προσαρμογές συμβατότητας του εξοπλισμού προς αυτό είναι πολύ μικρής κλίμακας. Πρόκειται, ωστόσο, για μια επίσης ευκαιριακή λύση, αφού και δεν θα τον καλύπτει απολύτως από νομική άποψη μετά το 2022 και η τιμή του κινείται ήδη ανοδικά. Στις περιπτώσεις των μικρότερων καταστημάτων του ο πελάτης έχει κάπως μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών, αφού «μοιράζοντας» σε μικρότερα μηχανήματα τα συστήματα ψύξης των μαγαζιών του, όπως προτείνουμε, μπορεί να αξιοποιεί τη δυνατότητα του νόμου να χρησιμοποιεί ψυκτικά υγρά, όπως π.χ. Freon 449 και 410, για μηχανήματα μέχρι 40 κιλοβάτ.

Ασυζητητί η μακροπρόθεσμα αποδοτικότερη λύση αντικατάστασης του ψυκτικού εξοπλισμού είναι, βέβαια, αυτή της τεχνολογίας ψύξης με CO2. Ωστόσο, επειδή είναι νέα, είναι ακόμα ακριβότερη από τις τεχνολογίες του Freon –περίπου κατά 20% σήμερα (ψυγεία+κεντρική μονάδα), με πτωτική τάση όσο επεκτείνεται η διείσδυσή της–, μολονότι αυτή η διαφορά ήδη εξισορροπείται επ’ ωφελεία του χρήστη όχι μόνο γιατί γλυτώνει τις υπερβολικές ανατιμήσεις του Freon και τα σέρβις αναζωογόνησης του εξοπλισμού, αλλά και γιατί τα νέα ψυγεία είναι δύο και τρεις φορές πιο οικονομικά στην κατανάλωση ενέργειας.

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η στρατηγική που προτείνουμε στους πελάτες μας, το μίγμα της οποίας διαφοροποιείται ασφαλώς από αλυσίδα σε αλυσίδα, πράγμα που σημαίνει ότι το καλύτερο δυνατό εξειδικευμένο σχέδιο λύσεων ανά περίπτωση πελάτη δεν μπορεί παρά να είναι καρπός στρατηγικής συνεργασίας του με εξειδικευμένες εταιρείες του κλάδου της ψύξης. Οι συγκεκριμένες συνθήκες είναι που το επιβάλλουν. Άλλωστε, βρισκόμαστε εν αναμονή εξελίξεων αναφορικά και με το ενεργειακό προφίλ του εξοπλισμού ψύξης (ψυγείων και κεντρικών μονάδων). Οι απαιτήσεις ενεργειακής συμμόρφωσης αναμένονται μάλλον σκληρές –ήδη δημιουργούν από πέρυσι μεγάλη αναστάτωση στον τομέα του κλιματιστικού εξοπλισμού, καθώς είναι πλέον σε ισχύ συγκεκριμένες ενεργειακές προδιαγραφές. Βλέπετε, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της Ε.Ε., που τον υλοποιεί σταδιακά. Τώρα είναι που χρειάζεται τη συμβουλευτική συνδρομή μας ο πελάτης περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Υπόθεση του ηγετικού μάνατζμεντ

  σ. σ.: Το συνειδητοποιεί αυτό ο μέσος πελάτης;

Τ. Δ.: Από τα μέσα της περσινής χρονιάς, ναι, επιζητά την άποψή μας και την ακούει με προσοχή –ακόμα κι αυτός που σε άλλες περιστάσεις είχε εύκολο το «κάνε ό,τι νομίζεις». Στη φάση που βρισκόμαστε, οι σχετικές αποφάσεις επιβάλλεται να είναι αντικείμενο στρατηγικής εταιρικής μέριμνας στο επίπεδο του γενικού διευθυντή ή του ιδιοκτήτη της εταιρείας. Σήμερα πιστεύω ότι μπορεί να πούμε πως τα αιτήματα των τεχνικών διευθύνσεων των αλυσίδων για ενεργό διοικητική κάλυψη των αποφάσεών τους στο ανώτατο διοικητικό επίπεδο εισακούονται.

Klimatherm 2018: Ματιές στο κοντινό μέλλον
Τίμος Δασκαλόπουλος: «Στα καινούρια ψυγεία που διαθέτουμε η κατανάλωση ενέργειας είναι έως και 70% χαμηλότερη, συγκριτικά με μια δεκαετία πριν, γεγονός που σημαίνει ότι ένα μέρος του σημερινού κόστους λειτουργίας του εξοπλισμού μετατρέπεται σε καθαρό κέρδος για το λιανέμπορο. Οι βελτιώσεις που έχουν γίνει είναι πολύ μεγάλες και αφορούν το φωτισμό, τις πόρτες, τη ροή του αέρα και τα συστήματα ελέγχου, τα οποία, αυτοματοποιημένα πλήρως, ενεργοποιούν εντολές από απόσταση, απελευθερώνοντας νέες δυνατότητες του μάρκετινγκ. Μόλις προ ημερών, για παράδειγμα, παρουσιάσαμε στην Klimatherm 2018 ένα ψυγείο, η πόρτα του οποίου γίνεται κατά βούληση διαφανής, δηλαδή κατόπιν ηλεκτρονικής εντολής, ώστε να «φιλοξενεί» στην επιφάνειά της εν είδει τηλεοπτικής οθόνης προβολές μηνυμάτων promotion. Ο καθένας μπορεί να φανταστεί το επίπεδο της απόδοσής τους με τόση ζωντάνια, αμεσότητα κι ευχέρεια διαχείρισης. Μάλιστα, κατόπιν αντίστοιχης εντολής η πόρτα του εν λόγω ψυγείου θολώνει, ενισχύοντας τη μόνωσή του, άρα περιορίζοντας την ενεργειακή κατανάλωσή του έως 15%, δηλαδή καθ’ όλο το χρόνο που η σάλα πωλήσεων είναι κλειστή στο κοινό. Το μοντέλο αυτό βρίσκεται σε πειραματική φάση, δηλαδή είναι ακόμα «εκθεσιακό», αλλά πιστεύω ότι δίνει μια ιδέα για την εικόνα της σάλας πωλήσεων μετά από μια πενταετία».