Η εταιρεία Βενέτη είναι πλέον ο νέος ιδιοκτήτης της Παγωτά Δωδώνη, καθώς ολοκληρώθηκε η εξαγορά των χρεών της προς τις τράπεζες, ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ, μετά από δύο ολόκληρα χρόνια διαδικασιών. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και η μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της Δωδώνης σε αλλοδαπή εταιρεία με έδρα την Κύπρο.

Αυτή η αγορά είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων με πέντε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είχαν αναλάβει τη διαχείριση της Παγωτά Δωδώνη.

Μετά από ενδελεχή έλεγχο των προς αγορά δανείων, η Βενέτη ίδρυσε ξεχωριστή εταιρεία για να αποκτήσει τις δανειακές απαιτήσεις της Παγωτά Δωδώνη από τους διαχειριστές, συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η εξαγορά των μετοχών της Παγωτά Δωδώνη, ένα εγχείρημα που απαιτούσε τη συμφωνία μεταξύ επτά διαφορετικών μερών και την επίλυση πληθώρας δυσεπίλυτων ζητημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, υλοποιήθηκε ο σχεδιασμός για την εξ ολοκλήρου εξαγορά της εταιρείας, προκειμένου να προχωρήσει η ένταξή της σε διαδικασία εξυγίανσης.

Ποιες οι εκτιμήσεις για το 2024
Η Παγωτά Δωδώνη διαθέτει σήμερα ένα δίκτυο 40 καταστημάτων franchise, ψυγεία πώλησης συσκευασμένου παγωτού σε επιλεγμένα super markets και αρτοποιεία, καθώς και συνεργασίες horeca σε πάνω από 1500 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης τύπου όπου έλαβε χώρα στο Café Ιλισός στην Εθνική Πινακοθήκη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παγωτά Δωδώνη, Χαράλαμπος Σαββίνος ανέφερε ότι υπάρχουν πλάνα για την επέκταση της διανομής στο οργανωμένο λιανεμπόριο.

Αναφορικά, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε το 2023 σε 6.988.995 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 18% σε σύγκριση με τα 5.941.079 ευρώ του 2022. Ωστόσο, τα αποτελέσματα προ φόρων το 2023 ήταν -3.332.059 ευρώ, έναντι -2.206.915 ευρώ το 2022.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2024 οι πωλήσεις της Δωδώνη γνώρισαν αύξηση της τάξεως του 12%, ενώ εκτιμάται ότι το 2024 θα κλείσει στα 7,7 εκατ. ευρώ «στη χειρότερη των περιπτώσεων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαββίνος.

Εξαγορά ελληνικής φάρμας γάλακτος στη Βοιωτία
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της Βενέτη, Παναγιώτη Μονεμβασιώτη, η εταιρεία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την Παγωτά Δωδώνη, οι οποίοι περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών εξυγίανσης μέσα σε μια τριετία και την επένδυση στο φυσικό γάλα μέσω της εξαγοράς ελληνικής φάρμας γάλακτος στη Βοιωτία, με σκοπό την ανάπτυξη νέων προϊόντων βασισμένων σε αυτό. Επιπλέον, η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει σε νέο σύγχρονο εξοπλισμό, να αναβαθμίσει τα καταστήματα του υφιστάμενου δικτύου και να αναπτύξει νέα σημεία πώλησης με ένα καινοτόμο concept καταστημάτων.

«Θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρη τη διαφορά της χρήσης φυσικού γάλακτος από το φρέσκο γάλα στην ελληνική αγορά παγωτού», συμπλήρωσε ο κ. Μονεμβασιώτης, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Φροντίστε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε μια χώρα που “αγαπάει” τις πολυεθνικές».

«Για εμάς νέα τάση είναι το αληθινό παγωτό από φυσικό γάλα»
«H ελληνικότητα, η αυθεντικότητα, η αγνότητα των υλικών είναι οι αξίες που διαχρονικά συνδέουν τη Βενέτη με τη Δωδώνη. Πήραμε στα χέρια μας το “θεϊκό παγωτό”. Για εμάς, νέα τάση είναι το αληθινό παγωτό. Από φυσικό γάλα. Από αληθινή φάρμα που σέβεται τα ζώα της. Είμαστε εδώ για να ξεκινήσουμε μια νέα εποχή στο ελληνικό παγωτό», σχολίασε ο ίδιος.

Το Cremeria Veneti γίνεται πλέον «Δωδώνη»
Το Cremeria Veneti θα μετονομαστεί πλέον σε Δωδώνη, προσφέροντας ένα εξελιγμένο concept καταστημάτων που θα συνδυάζει gelateria, γαλακτοπωλείο και ζαχαροπλαστείο με υπερψυγμένα γλυκά. Τα καταστήματα θα προσφέρουν παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα υψηλής ποιότητας, με κύριο συστατικό το φυσικό γάλα, καθώς και ροφήματα, φυσικούς χυμούς και ιταλικό καφέ. Ένας από τους κύριους στόχους είναι η δημιουργία 2-3 εταιρικών καταστημάτων μέχρι το τέλος της χρονιάς.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter