Χρηματοδότηση ύψους 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων εξασφάλισε η ελληνικής έμπνευσης start-up επιχείρηση Proxy Foods, για το λογισμικό της που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να δημιουργήσει συνταγές για τρόφιμα και ποτά. Μεταξύ άλλων επενδυτών, η εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση από τον ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχο Ted Leonsis, που είναι και μεταξύ των ιδρυτών της, τους συνιδρυτές της αμερικανικής αλυσίδας ελληνικών εστιατορίων Άικ Γρηγορόπουλο, Τεντ Ξενοχρήστο και Δημήτρη Μοσχοβίτη, τους ιδιοκτήτες της βιομηχανίας Krinos Foods Canada, Εύη και Αλέξανδρο Γεωργιάδη, και τον βετεράνο της βιομηχανίας τροφίμων Richard Ware, με θητεία 35 ετών στη Mars, που λειτουργεί ως σύμβουλος.

Γραφεία και στην Αθήνα
Η Proxy Foods, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, αλλά έχει γραφεία και στην Αθήνα, ιδρύθηκε από τους Πάνο Κωστόπουλο, Πέτρο Μανδάλη, Ted Leonsis, Sid Mitroo και Δημήτρη Ζήση, με τον Πάνο Κωστόπουλο, χημικό μηχανικό και βιοτεχνολόγο τροφίμων, να έχει και ρόλο διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Το πρώτο βήμα για την εξέλιξη της Proxy Foods ήταν η επικράτησή της πριν από σχεδόν έναν χρόνο στον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας Bark Tank που διοργανώνει η οικογένεια Leonsis, χάρη στην οποία ενισχύθηκε με το ποσό των 30.000 δολαρίων, ενώ ακόμα 20.000 δολάρια απέσπασε πρόσφατα στα Venture Impact Awards της Hellenic Initiative. Όμως πλέον, με τη χρηματοδότηση των 2,3 εκατ. δολαρίων που εξασφάλισε, ετοιμάζεται για «εκτόξευση».

Η αποστολή της εταιρείας
Τι ακριβώς κάνει όμως η Proxy Foods; Η ίδια εταιρεία περιγράφει τον σκοπό της ως εξής: «Η αποστολή μας είναι να επιταχύνουμε την προϊοντική καινοτομία, ενδυναμώνοντας αυτούς που φέρνουν την αλλαγή με την τεχνολογία που χρειάζονται για να αναπτύξουν εντυπωσιακές συνταγές. Οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου κάθε συνταγή προάγει τη συνολική ευημερία κάθε μορφής ζωής και των μελλοντικών γενεών». Ήτοι, η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες τροφίμων και ποτών να δημιουργούν νέες ή να βελτιστοποιούν υπάρχουσες συνταγές και προϊόντα, μέσα από μία πλατφόρμα δημιουργίας συνταγών με τεχνητή νοημοσύνη, δίνοντας έμφαση σε προϊόντα θρεπτικά και «φιλικά» προς τα ζώα.

Σύμφωνα με τον Ted Leonsis, η «καινοτόμα προσέγγιση» και η «παθιασμένη ομάδα» της Proxy Foods «έχουν την ικανότητα να αναταράξουν, να αναπτύξουν και να βελτιώσουν» τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, φέρνοντας μία επανάσταση μέσω της εις βάθος ανάλυσης δεδομένων και των προβλέψεων με μεθόδους πέρα από τις παραδοσιακές. Από την πλευρά του, ο Richard Ware επεσήμανε πως η εταιρεία έχει τις δυνατότητες για να φέρει θετικές μεταβολές στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, σχολιάζοντας: «Σε έναν κόσμο που συνεχίζει να προσφέρει όλο και περισσότερες επιλογές και ποικιλία, ο καταναλωτής δεν ενδιαφερόταν ποτέ περισσότερο για εξαιρετικής γεύσης, διαφανούς προέλευσης και βιώσιμα προϊόντα διατροφής».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter