Από τις 5 Οκτωβρίου οι πελάτες των σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να πληρώνουν 5 πένες για κάθε πλαστική σακούλα που θα χρησιμοποιούν για να μεταφέρουν τις αγορές τους.

Όμως, η έρευνα της Future Thinking, μιας συμβουλευτικής εταιρείας, έδειξε πως σχεδόν ένα πέμπτο των ερωτηθέντων δεν είχε γνώση της νέας νομοθεσίας. Σύμφωνα με την έρευνα, το 25% των ατόμων ηλικίας κάτω των 35 δήλωσε άγνοια, ενώ πάνω από το 1/5 των άνω των 35 ετών δήλωσε πως θα αποδεχθεί τη χρέωση και θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις πλαστικές σακούλες. Το 53% των ατόμων κάτω των 35 ετών, όμως, δηλώνει πως θα φέρνει στο σούπερ μάρκετ τις δικές του σακούλες, για να αποφύγει την πληρωμή. Το ποσοστό αυτό μεγαλώνει εκρηκτικά στους άνω των 55 ετών, φθάνοντας στο 79%.

Συνολικά, το 67% των ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα θεωρεί πως ο στόχος της νέας νομοθεσίας θα επιτευχθεί και πως δεν θα χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από τον στόχο της κυβέρνησης, που ήταν να μειωθεί η χρήση της πλαστικής σακούλας κατά 80%. Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου, στη Σκωτία, όπου ο νόμος ισχύει από τον Απρίλο, σημειώθηκε μείωση της χρήσης κατά 80%. Σήμερα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιούνται περίπου 8,5 δισ. πλαστικές σακούλες ετησίως. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι πελάτες δεν θα χρεώνονται για τη χρήση της πλαστικής σακούλας σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως κρέας, πατάτες, φαγητό για έξω κλπ.