Νίκος Κελαϊδίτης, πρόεδρος, Greek Whisky Association
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ουίσκι, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου, το FOODReporter συνομίλησε με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φίλων Ουίσκι (Greek Whisky Association, GWA), Νίκο Κελαϊδίτη, ο οποίος μίλησε, μεταξύ άλλων, για τις δράσεις του συλλόγου, την άνθηση του ουίσκι στην Ελλάδα, τις τάσεις που κυριαρχούν σε Ho.Re.Ca και σούπερ μάρκετ, αλλά και τη δική του οπτική για το μέλλον του αγαπημένου αποστάγματος.
Ποια είναι η διαδικασία ένταξης νέων μελών στον σύλλογο, ποιες είναι οι βασικές αξίες και οι στόχοι του;
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων Ουίσκι – Greek Whisky Association (GWA) ιδρύθηκε με σκοπό να προάγει την υπεύθυνη και ποιοτική κατανάλωση ουίσκι στην Ελλάδα. Στον πυρήνα του, βρίσκεται η κοινότητα που ενώνει ανθρώπους με κοινό πάθος, χτίζει σχέσεις αλληλεγγύης και προσφέρει εκπαιδευτικές, κοινωνικές και φιλανθρωπικές δράσεις γύρω από το αγαπημένο μας απόσταγμα. Η εγγραφή είναι απλή: Όσοι μας γνωρίζουν μέσα από τις δράσεις μας ή μέσω άλλων μελών, μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα εγγραφής στην ιστοσελίδα μας και να τακτοποιήσουν την ετήσια συνδρομή. Μετέπειτα, θα ανήκουν στην «οικογένεια» του GWA -μια παρέα που μοιράζεται εμπειρίες, γνώση και αγάπη για το ουίσκι.
Ποιες είναι οι κύριες δράσεις που οργανώνει η ένωση για την προώθηση της κουλτούρας του ουίσκι στην Ελλάδα και τη στήριξη των επαγγελματιών;
Οι γευσιγνωσίες μας, είτε με φυσική παρουσία στα Embassies του GWA, δηλαδή σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής και χώρους εστίασης), είτε διαδικτυακά, αποτελούν τον πυρήνα των δράσεων. Δίνουμε λόγο και βήμα στους επαγγελματίες του χώρου, κυρίως σε εισαγωγικές εταιρείες, ώστε να παρουσιάσουν νέα και παλαιότερα προϊόντα. Η φετινή μας εκδήλωση θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, στις 19 Μαΐου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ουίσκι και θα περιλαμβάνει δοκιμές από απρόσμενα μέρη του κόσμου -από Ιαπωνία και Ταϊβάν, έως Γερμανία. Τα μέλη μας ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Καλαμάτα, για να συμμετέχουν ή να συνδιοργανώσουν εκδηλώσεις με φίλους και τοπικές κοινότητες ουίσκι. Επόμενος στόχος είναι τα νησιά. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στις αποκλειστικές εμφιαλώσεις του GWA. Έχουμε ήδη 15 ετικέτες στο ενεργητικό μας: Οι 3 πιο πρόσφατες ανήκουν στη σειρά «The Guard», που εμφιαλώθηκε απευθείας από τον Σύλλογο, ως ανεξάρτητο εμφιαλωτή.
Η 16η υπόσχεται να… ταράξει τα νερά του ουίσκι στην Ελλάδα. Μέσα από το Greek Whisky Association, τα μέλη θα μπορούν να οργανώνουν επισκέψεις σε αρκετά αποστακτήρια και εταιρείες ουίσκι, τα οποία βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία του αποστάγματος που προτιμάμε.
Ποιες είναι οι τελευταίες τάσεις στην κατανάλωση ουίσκι στην Ελλάδα, στον κλάδο Ho.Re.Ca. και στα σούπερ μάρκετ;
Παρά την αύξηση τιμών, παρατηρείται σταθερή άνοδος στην κατανάλωση ουίσκι και με τάσεις που δείχνουν ωριμότητα: Βλέπουμε μετακίνηση από τα κλασικά blended Scotch σε Irish whiskeys και premium Single Malts, καθώς και έντονο ενδιαφέρον για Single Cask και Cask Strength εμφιαλώσεις. Παράλληλα, οι ανεξάρτητοι εμφιαλωτές αποκτούν μεγαλύτερη ορατότητα, ενώ τα νέα αποστακτήρια προκαλούν περιέργεια και ενθουσιασμό στο κοινό που δεν σταματά να εξερευνά.
Πώς βλέπετε την εξέλιξη της αντίληψης του ελληνικού κοινού για το premium ουίσκι τα τελευταία χρόνια;
Ο Έλληνας καταναλωτής έχει εξελιχθεί, αναζητά πλέον ποιότητα αντί ποσότητας, δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον για την προέλευση, τη διαδικασία παραγωγής και τις ιδιαιτερότητες κάθε εμφιάλωσης. Θέλουμε να πιστεύουμε πως ο GWA έχει συμβάλλει στην αλλαγή. Από την ίδρυσή μας το 2018 έως σήμερα, έχουμε συγκεντρώσει πάνω από 400 διαφορετικά μέλη και διατηρούμε σταθερό πυρήνα 200 ενεργών φίλων ετησίως. Είμαστε περήφανοι που προσθέτουμε το δικό μας λιθαράκι στη διάδοση της κουλτούρας του «βασιλιά των αποσταγμάτων».
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter
