Την όρεξη πολλών –φορέων, συλλόγων και επιχειρηματιών– για περισσότερες εργάσιμες Κυριακές το χρόνο άνοιξαν η πρωτοβουλία της Jumbo να επεκτείνει τη λειτουργία της τις Κυριακές σε Πρέβεζα και Κατερίνη και η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τη 13η Δεκεμβρίου 2019, με την οποία επετράπη στα εμπορικά κέντρα Smart Park και McArthurGlen να λειτουργήσουν φέτος 36 Κυριακές, να υποδέχονται δηλαδή το κοινό επτά ημέρες την εβδομάδα μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου.

Πληροφορίες του σελφ σέρβις αναφέρουν ότι στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και στα γραφεία της πολιτικής του ηγεσίας καλούν οι δήμαρχοι περιοχών της Αττικής, πρόεδροι εμπορικών συλλόγων, γνωστοί επιχειρηματίες και εκπρόσωποι ισχυρών ομίλων λιανικής, που ενδιαφέρονται να μάθουν υπό ποιες προϋποθέσεις η εν λόγω απόφαση θα τύχει ευρύτερης εφαρμογής. Μαθαίνουμε ότι μεταξύ όσων έχουν απευθυνθεί στο υπουργείο –ατύπως σε αυτή τη φάση– περιλαμβάνεται και ο όμιλος Lamda Development, εκπρόσωποι του οποίου θέτουν θέμα επταήμερης λειτουργίας των δύο μεγάλων εμπορικών κέντρων The Mall και Golden Hall, με το επιχείρημα ότι και τα δύο είναι πόλος έλξης χιλιάδων ξένων τουριστών, οι οποίοι προσδοκούν γρήγορες και εύκολες αγορές στην Αθήνα από τέτοιους ακριβώς χώρους πωλήσεων. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι η απελευθέρωση της λειτουργίας των Smart Park και McArthurGlen 36 Κυριακές το χρόνο, δηλαδή ένα εξάμηνο, θέτει εκ των πραγμάτων το ζήτημα της ισότητας των ευκαιριών στον ανταγωνισμό, για λογαριασμό όλων των εμπορικών κέντρων που εξαιρούνται του μέτρου. Σχετικά με τους δημάρχους και τους εμπορικούς συλλόγους περιοχών της ευρύτερης περιοχής του αεροδρομίου, που αντιδρούσαν στην επέκταση της εμπορικής δραστηριότητας τις Κυριακές, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί, μετά από «ωριμότερη» σκέψη, συμβιβάζονται με την ιδέα της λειτουργίας των τοπικών εμπορικών καταστημάτων και τις Κυριακές, προκειμένου να μην υστερούν ανταγωνιστικά έναντι των ισχυρών της λιανικής.

Η κυβέρνηση δεν σκέφτεται την επέκταση του μέτρου
Σύμφωνα με τις πηγές του σελφ σέρβις, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνουν όσους ζητούν τον περιορισμό της Κυριακής αργίας πως, βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, η επέκταση του μέτρου δεν μπορεί να γίνει φέτος, εφόσον τα σχετικά αιτήματα για ικανοποίηση εντός του 2020 γίνονταν αποδεκτά από τους αντιπεριφερειάρχες έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019. Κατά συνέπεια, εξηγούν, δυνατότητα επέκτασης του μέτρου δίνει ο νόμος για το 2021, εφόσον κάποιοι αντιπεριφερειάρχες κινηθούν σχετικά προ της λήξης του τρέχοντος έτους. Επισημαίνεται δε ως χαρακτηριστική η περίπτωση της αντιπεριφέρειας στην οποία υπάγονται τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η οποία με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2019 αποφάσισε για τους δήμους Αίγινας, Αγκιστριού, Πόρου, Ύδρας, Σπετσών, Σαλαμίνας και Κυθήρων τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου από το 2020. Εναλλακτική διέξοδο μπορεί να δώσει μόνον μια νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου, με την οποία θα καθίσταται πιο ευέλικτη η υποδοχή των σχετικών αιτημάτων. Σημειώνουμε, πάντως, ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή την απόφασή του για τα Smart Park και McArthourGlen, δήλωσε πως δεν είναι στις προθέσεις του να επεκταθεί η λογική της εφαρμογής του εν λόγω μέτρου. Μένει να φανεί σε ποιο βαθμό τα συγκεκριμένα συμφέροντα θα επιμείνουν στο αίτημα της επέκτασης άμεσα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις σε αυτό (ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ ετοιμάζονται να προσφύγουν στο ΣτΕ) η περί του αντιθέτου άποψη προωθείται στη βάση της ιδέας ότι όσο το καθεστώς της εργάσιμης Κυριακής διευρύνεται στην πράξη, τόσο ενισχύεται.

Σημειώνουμε ότι παράγοντες του υπουργείου, αιτιολογώντας την απόφαση για τα δύο προαναφερόμενα εκπτωτικά χωριά, εξηγούν ότι στην περιοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) διαπιστώνεται αυξημένη τουριστική κίνηση και ότι τα εμπορικά κέντρα του αεροδρομίου εδρεύουν στον ίδιο δήμο με τα δύο εκπτωτικά χωριά, τα οποία πέραν των άλλων γειτνιάζουν με τον Αττικό Ζωολογικό Κήπο, τον οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Εξηγούν, επίσης, ότι η περιοχή των Smart Park και McArthurGlen εντάσσεται ευθέως εκ του νόμου στην περιοχή του ΔΑΑ, καθώς ο Δήμος Σπάτων ανήκει στις περιοχές, που αναγκαστικά απαλλοτριώθηκαν για την ίδρυση του νέου αεροδρομίου.