Η χρονιά που διανύουμε ήταν καθοριστική για τον τομέα των καταναλωτικών προϊόντων, με την τεχνητή νοημοσύνη, τη κάθετη γεωργία και τη δυναμική του omnichannel εμπορίου να αναμορφώνουν τη βιομηχανία. Το 2025 αναμένεται να συνεχίσει αυτή την πορεία, εισάγοντας νέες τάσεις που θα αλλάξουν την καθημερινή μας σχέση με το φαγητό.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο Τάσεων της Whole Foods Market παρουσίασε πρόσφατα τις 10 κορυφαίες προβλέψεις για τάσεις τροφίμων για το 2025, στο 10ο ετήσιο αναλυτικό του.

«Διεθνοποίηση» των σνακ
Πρώτη στη λίστα βρίσκεται η διεθνοποίηση των σνακ, όπου παραδοσιακά αλμυρά προϊόντα, όπως το ποπκόρν, εμπλουτίζονται με παγκόσμιες γεύσεις. Συνδυασμοί όπως τσιπς από κολλώδες ρύζι μάνγκο ή σνακ με chamoy προσελκύουν το ενδιαφέρον, ενώ η δημιουργική συσκευασία προβάλλει πολιτιστικές ρίζες.

Ζυμαρικά και τραγανές υφές σε πρώτο πλάνο
Παράλληλα, τα ζυμαρικά κερδίζουν έδαφος, με κατεψυγμένες και σταθερές στο ράφι επιλογές να αποτελούν έναν δημοφιλή συνδυασμό παραδοσιακής κουζίνας και μοντέρνας καινοτομίας.

Στο ίδιο πνεύμα, οι καταναλωτές στρέφονται σε προϊόντα με τραγανή υφή, όπως γκρανόλα, ρεβίθια και μανιτάρια, που κάνουν τα γεύματα πιο ενδιαφέροντα.

Ενυδάτωση με “twist”
Η ενυδάτωση αποκτά πιο διασκεδαστικό χαρακτήρα με νέα προϊόντα, όπως αφρώδες νερό καρύδας, popsicles με ηλεκτρολύτες και νερό με χλωροφύλλη. Το τσάι επιστρέφει στη μόδα, με νέες μορφές όπως σκόνες και cold-brew σακουλάκια, ενώ φυτικά αφρώδη τσάγια και γεύσεις όπως το chai επανέρχονται δυναμικά.

Κομποστοποίηση, οικολογικό αλκοόλ και φυτικά υδάτινα υλικά
Η αειφορία είναι κεντρικό στοιχείο, με τις κομποστοποιήσιμες συσκευασίες να πρωτοστατούν, όπως και τα αναγεννητικά κρασιά, που μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Παράλληλα, θαλάσσια συστατικά όπως το sea moss και οι φακές νερού προσφέρουν νέες υγιεινές επιλογές.

Αυξημένη ζήτηση για πρωτεΐνη
Τέλος, η αυξημένη ζήτηση για πρωτεΐνη ενθαρρύνει τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, από τυρί cottage έως πρωτεΐνες οργάνων ζώων, καλύπτοντας την ανάγκη για θρεπτικά, υψηλής αξίας τρόφιμα. Με τις παραπάνω τάσεις, το 2025 προμηνύεται γεμάτο καινοτομίες που θα επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που προσεγγίζουμε το φαγητό και το ποτό.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter