Βρισκόμαστε ενώπιον μιας σοβαρής κρίσης σε βασικά είδη διατροφής, που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη λήψη μέτρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προειδοποιεί ο κ. Νίκος Λούλης, πρόεδρος της μεγαλύτερης ελληνικής αλευροβιομηχανίας, μιλώντας στο «σελφ σέρβις».

Βρισκόμαστε ενώπιον μιας σοβαρής κρίσης σε βασικά είδη διατροφής, που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη λήψη μέτρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προειδοποιεί ο κ. Νίκος Λούλης, πρόεδρος της μεγαλύτερης ελληνικής αλευροβιομηχανίας, μιλώντας στο «σελφ σέρβις». Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς ήδη παρατηρείται έλλειψη ποιοτικού σίτου στις ευρωπαϊκές αγορές, ενόσω, όπως επισημαίνει, κλεισμένα συμβόλαια ακυρώνονται ένεκα «ανωτέρας βίας», υποχρεώνοντας τις επιχειρήσεις του κλάδου να αγοράζουν σιτάρι σε εξαιρετικά υψηλές τρέχουσες τιμές.

Mε τον ρωσο-ουκρανικό «σιτοβολώνα της Ευρώπης» να φλέγεται και τις διεθνείς τιμές σιτηρών να αγγίζουν ρεκόρ 14 ετών, ο πόλεμος προκαλεί αναταράξεις και στη διατροφική εφοδιαστική αλυσίδα. Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία οι εγχώριες επιχειρήσεις τροφίμων εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια τροφοδοσίας και άμεσης απεξάρτησής τους από τους δύο μείζονες προμηθευτές σιτηρών, τη Ρωσία και την Ουκρανία, που ελέγχουν σχεδόν το 30% των παγκόσμιων αποθεμάτων του προϊόντος. Η Μύλοι Λούλη μπορεί να έχει συγκριτικά μικρότερη έκθεση στις αγορές των δύο εμπολέμων από άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις, ωστόσο παρακολουθεί ανήσυχα τις σχετικές εξελίξεις. Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις της εισηγμένης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μόλις το 17% της αξίας των συνολικών προς άλεση σιτηρών στη Μύλοι Λούλη προέρχονται από τη Ρωσία, όταν άλλες αλευροβιομηχανίες εισάγουν έως και το ένα τρίτο των πρώτων υλών τους από εκεί. Η πρόσβαση σε πολλές αγορές εξασφαλίζει μεν σχετική επάρκεια πρώτων υλών, αλλά σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία καμία επιχείρηση δεν είναι θωρακισμένη από τις επιπτώσεις του πολέμου και των ανατιμήσεων.

Με παρουσία σε Ελλάδα και Βουλγαρία, η Μύλοι Λούλη διαθέτει τέσσερις παραγωγικές μονάδες, δύο ιδιόκτητα λιμάνια φορτοεκφόρτωσης σίτου στον Βόλο και το Κερατσίνι, έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 111 εκατ. ευρώ και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, ενώ απασχολεί 338 εργαζόμενους. Πέραν της αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής, τα προϊόντα της πρωταγωνιστούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ με τους 41 προϊοντικούς κωδικούς τής επωνυμίας «Μύλοι Αγίου Γεωργίου». Χρυσός χορηγός στα πρώτα Bakery Awards 2022, που διοργάνωσε η Boussias και κάλυψε το «σελφ σέρβις», η Μύλοι Λούλη παρακολουθεί τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις, ανταποκρινόμενη σε αυτές με το λανσάρισμα νέων προϊόντων, όπως το αλεύρι Πολύκαρπο για τη λιανική και τη φαρίνα πέντε δημητριακών για τους επαγγελματίες.

Απρόβλεπτες συνέπειες

σελφ σέρβις: Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας και τα πρώτα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της. Τι σήμανε αυτή η διετία για τη Μύλοι Λούλη και πώς αντιμετωπίσατε τις προκλήσεις; Κατά πόσο μπορούμε να μιλούμε για «κανονικότητα» σήμερα;

Νίκος Λούλης: Η πανδημία είχε μεγάλο αντίκτυπο στις εταιρείες του κλάδου μας, καθότι ένα μεγάλο τμήμα του πελατολογίου μας (φούρνοι, μαζική εστίαση, ξενοδοχεία) βασίζεται στην καθημερινή κινητικότητα των ανθρώπων, οπότε τα απανωτά lockdown μείωσαν πολύ τις πωλήσεις στα σχετικά κανάλια διανομής. Παράλληλα, είδαμε μια αύξηση στις πωλήσεις αλεύρων που προορίζονται για οικιακή χρήση, όπως και στις πωλήσεις σε βιομηχανίες τροφίμων, που εμπορεύονται τυποποιημένα αρτοπαρασκευάσματα μέσω των σούπερ μάρκετ. Παρ’ όλες τις δυσκολίες καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις χάρη στην αμεσότητα του σέρβις που παρέχουμε και στην ποιότητα των προϊόντων μας. Παρότι η πανδημία φαίνεται πως φθίνει, ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία εμποδίζει την επαναφορά μας στην κανονικότητα, δημιουργώντας νέες δυναμικές με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο μετασχηματισμός της εταιρείας

σ. σ.: Όπως μάς δηλώσατε στα Βakery Awards, ο βασικός στόχος της Μύλοι Λούλη φέτος είναι να ενισχύσει τον μετασχηματισμό της, εξελισσόμενη από εταιρεία αλεύρων σε ένα ολοκληρωμένο όμιλο πρώτων υλών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Σε τι φάση βρίσκεται ο μετασχηματισμός αυτός;

Ν. Λ.: Τα τελευταία χρόνια η Μύλοι Λούλη έχει εξαγοράσει και εντάξει στο δυναμικό της την εταιρεία Kenfood. H Kenfood αποτελεί ένα ελληνικό success story στον τομέα της παραγωγής πρώτων υλών και μειγμάτων για την αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική. Με την ένταξή της στο δυναμικό μας, η Μύλοι Λούλη έκανε το πρώτο βήμα μετασχηματισμού της στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας πρώτων υλών και μειγμάτων τροφίμων. Τα τελευταία χρόνια έχουμε βελτιώσει πολύ τις παραγωγικές μας δυνατότητες, ενδυναμώσαμε την ομάδα Έρευνας & Ανάπτυξης, λανσάραμε πλήθος νέων κωδικών προϊόντων στον τομέα των πρώτων υλών και αναπτύξαμε τον εξαγωγικό μας προσανατολισμό. Με την μετονομασία της Μύλοι Λούλη ΑΕ σε Loulis Food Ingredients κάνουμε πλέον μία σαφή δήλωση, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, πως η εταιρεία μας εξελίσσεται σε κάτι μεγαλύτερο.

Νέες επενδύσεις

σ. σ. Με τέσσερις βιομηχανικές μονάδες, είστε μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις. Ποια είναι η ιδιαιτερότητα του κάθε εργοστασίου σας από άποψη δυναμικότητας, υποδομών και καινοτομίας; Ετοιμάζετε νέες επενδύσεις και πού;

Ν. Λ.: Κάθε μία από τις μονάδες μας έχει τα δικά της ξεχωριστά οφέλη. Η μονάδα μας στη Σούρπη Μαγνησίας είναι ένας από τους μεγαλύτερους μύλους της Ευρώπης, όπως επίσης κι ένας από τους λίγους ελληνικούς μύλους με δικές του επιλιμένιες εγκαταστάσεις. Είναι δε δίπλα στο Θεσσαλικό κάμπο κι έχει έτσι πρόσβαση στα καλύτερης ποιότητας σιτηρά, τόσο τα εγχώριας παραγωγής όσο και τα εισαγόμενα. Λόγω των οικονομιών κλίμακος που επιτυγχάνουμε και της στρατηγικής μας θέσης, έχουμε τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Παράλληλα, η μονάδα μας στο Κερατσίνι Αττικής (πρώην Μύλοι Αγίου Γεωργίου) είναι ο μόνος μύλος στην Αττική με δυνατότητα απευθείας φορτοεκφόρτωσης από το δικό του λιμάνι, πράγμα που μας παρέχει την ικανότητα να εξυπηρετούμε τις βιομηχανίες τροφίμων της Αττικής με ελάχιστο κόστος. Το δε εργοστάσιό μας στη Βουλγαρία είναι τοποθετημένο στρατηγικά στην περιοχή του Ντόμπριτς, έναν από τους σημαντικότερους σιτοβολώνες της Βουλγαρίας. Τέλος, το εργοστάσιο της Kenfood στη Θήβα μάς δίνει τη δυνατότητα να παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες. Στα επόμενα χρόνια προτιθέμεθα να επενδύσουμε σε τεχνολογίες και δομές, που θα μας επιτρέψουν να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας, να μειώσουμε την ενεργειακή μας κατανάλωση και να αυξήσουμε την ικανότητά μας στην αποθήκευση πρώτων υλών.

σ. σ. : Το 2021 αυξήσατε τις εξαγωγές σας, ενώ, όπως έχετε δηλώσει, πετύχατε μια πολύ καλή χρήση του λιμένος του Βόλου για τη φόρτωση των εξαγώγιμων δημητριακών. Θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα στην παρούσα συγκυρία;

Ν. Λ.: Ο ιδιόκτητος λιμένας στη Σούρπη (Βόλο) μάς παρέχει τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Είμαστε ο βασικός λιμένας για τις εξαγωγές σίτου από την περιοχή της Θεσσαλίας. Καθότι η Ελλάδα εξάγει ετησίως περίπου 600. 000 τόνους σιτάρι, η μονάδα μας στη Σούρπη είναι η υπ’ αριθμόν ένα επιλογή των εμπόρων και εξαγωγών, καθώς συνδυάζει την τεχνολογία με τους υψηλούς ρυθμούς φορτοεκφόρτωσης του προϊόντος. Είμαι σίγουρος πως στο μέλλον θα αυξήσουμε περεταίρω τους όγκους που εξάγονται μέσω του λιμένα μας –όχι μόνο σε ό,τι αφορά το σιτάρι, αλλά και άλλα δημητριακά.

Λήψη μέτρων από την ΕΕ τώρα

σ. σ. : Οι τιμές των πρώτων υλών για την αρτοποιία, ιδιαίτερα των σιτηρών, εμφανίζουν εκρηκτική άνοδο στα διεθνή χρηματιστήρια συνεπεία του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Πώς επηρεάζει αυτό την ελληνική αγορά;

N. Λ.: Αυτή τη στιγμή η ρωσο-ουκρανική σύρραξη έχει εκτοξεύσει τις διεθνείς τιμές σίτου σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα έλλειψης ποιοτικού σίτου από τις ευρωπαϊκές αγορές. Παράλληλα, συμβόλαια αγοράς σίτου, στα οποία βασιζόμασταν για την απρόσκοπτη ροή του προϊόντος προς την εταιρεία μας, ακυρώνονται από τους πωλητές λόγω «ανωτέρας βίας» και αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε σιτάρι σε τρέχουσες τιμές, οι οποίες είναι ιδιαίτερα υψηλές. Θεωρώ ότι πέραν της ενεργειακής κρίσης έχουμε μπροστά μας και μια σοβαρή κρίση σε βασικά είδη τροφίμων, πράγμα το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν και να προωθήσει τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την αποσόβηση του κινδύνου.