Σε «γέφυρα» προς την επόμενη «γέφυρα χρηματοδότησης» της Avramar εξελίσσεται το «δάνειο-γέφυρα», το οποίο σχεδιάζουν από το Μάρτιο του 2023 οι μέτοχοι της εταιρείας Amerra Capital Management και Mubadala Investment Company από κοινού με τις τέσσερις πιστώτριες συστημικές ελληνικές τράπεζες. Η σύναψη του συγκεκριμένου δανείου, ύψους 25 εκατ. ευρώ, που θα εξασφάλιζε την ομαλή ροής εξυπηρέτησης υποχρεώσεων προς συνεργάτες και δόσεων δανείων, είχε φτάσει κυριολεκτικά μια ανάσα από τις υπογραφές στις 30 Νοεμβρίου, όταν όμως, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του FOODReporter, έκανε πίσω η Alpha Bank. Ο κύριος λόγος που η συγκεκριμένη τράπεζα υπαναχώρησε δεν έχει να κάνει με την έκθεση αποτίμησης βιομάζας εν Ελλάδι, της νορβηγικής εταιρείας εξωτερικών πραγματογνωμόνων INAQ. Ίσα-ίσα που η συγκεκριμένη έρευνα «ενίσχυσε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, διότι με απόκλιση 1% -κάτω του στατιστικού λάθους- επιβεβαίωσε τα στοιχεία που διέθεσε η ίδια η Avramar».
Οι επενδύσεις της Mubadala Investment Company
Ο λόγος υπαναχώρησης φαίνεται να ήταν η γνωστοποίηση από πλευράς Mubadala Investment Company ότι «δεν πρόκειται να καταβάλει ούτε ευρώ παραπάνω για τη διάσωση της Avramar, έχοντας καταβάλει ήδη πολλά», όπως αναφέρουν πηγές. Οι Άραβες της Mubadala φέρονται να έχουν καταβάλει περίπου 160 εκατ. ευρώ, σαφώς το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των τωρινών μετόχων της Avramar, για την ενίσχυση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού της εταιρείας -ακόμη και για την ολοσχερή αντικατάστασή του κατά τόπους- και για την βελτίωση των υποδομών, οι οποίες, όπως εκτιμούν πηγές από την εταιρεία, «αποτελούν τις καλύτερες υποδομές ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και από τις καλύτερες στην Ευρώπη».
Αυτός ίσως να είναι ο λόγος που η Mubadala δέχτηκε έστω και εκ των υστέρων να παραδώσει το management της εταιρείας σε περίπτωση εξασφάλισης επιπλέον χρηματοδότησης, κάτι που ζητούσαν επίμονα οι πιστώτριες τράπεζες και έκανε την Alpha Bank να επιστρέψει: Γεννήθηκε η προσδοκία η εταιρεία να ανακάμψει γρήγορα και να αρχίσει να επανεκτιμάται θετικά ως asset των Αράβων.
«Μύθο» χαρακτηρίζουν πηγές του FOODReporter που γνωρίζουν καλά την υπόθεση, την υποτιθέμενη κακοδιαχείριση στα οικονομικά της εταιρείας. «Ίσως το μόνο λάθος στο management να ήταν που στην πολύ ιδιαίτερη συνθήκη των lockdowns της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν κατακρημνίστηκαν οι πωλήσεις, αποφάσισαν πολύ γρήγορα, σε διάστημα λιγότερο των 75 ημερών, να ρίξουν πολύ απότομα τις τιμές των προϊόντων, παρότι ήταν leader στην αγορά βάσει όγκου». Ο πιθανός λόγος που αυτό συνέβη είναι ότι η Mubadala σ’ εκείνο το χρονικό διάστημα εξοφλούσε ακόμη πολύ υψηλές δόσεις των δανείων που είχε κληρονομήσει από τις Σελόντα και Νηρέας Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΕ και δεν επιθυμούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλου όγκου επιστροφές, που θα αύξαναν κόστος διαχείρισης και ζημιές: Η θανάτωση αποθεμάτων κόστισε 9,5 εκατ. ευρώ, αλλά δεν υπολογίστηκε στα κεφάλαια «δανείου-γέφυρα» που ζήτησε η Mubadala. Πάντως, εκείνη η πρώτη μείωση της τιμής στις αρχές του 2020 δεν ήταν η μόνη: Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει και πωλήσεις κάτω του κόστους, προκειμένου να διατηρήσει ρευστότητα. Η έκθεση του ορκωτού λογιστή της ΕΥ στα οικονομικά αποτελέσματα του 2022 υπολόγισε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές δανειακών υποχρεώσεων στα 29 εκατ. ευρώ. Αν υπολογιστεί και το σύνολο του 2023, βρισκόμαστε περίπου σε 78,5 εκατ. ευρώ ανεξόφλητων δόσεων, ποσό σχεδόν τετραπλάσιο του «δανείου-γέφυρα» που συζητείται τώρα (20 εκατ. ευρώ).
Οι συνολικές οφειλές και το σενάριο αναδιάρθρωσης χρεών
Oι συνολικές οφειλές της Avramar το 2022 ανέρχονταν σε 494,42 εκατ. ευρώ, με αντίστοιχο τζίρο 399,25 εκατ. ευρώ. Αν και ο τζίρος του 2023 εμφανίζεται αυξημένος, το πηλίκο οφειλών προς έσοδα φέρεται να αγγίζει το 1,5, κρίσιμο αποτέλεσμα ώστε να θεωρηθεί η εταιρεία «μη βιώσιμη». Υπό τέτοιες συνθήκες, ποιες είναι οι πιθανότητες εμφάνισης νέου επενδυτή; Απομένει το σενάριο της αναδιάρθρωσης χρεών. Το μέτρο πίεσης της εταιρείας προς οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο είναι οι υποδομές της και η σταθερότητα της θέσης στην αγορά, που θα μπορούσε θεωρητικά, δίχως άλλες εκπλήξεις, να επιφέρει εξυπηρέτηση των συνολικών οφειλών, αλλά σε πολύ πιο εκτεταμένο χρονικό διάστημα.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter