Παράταση της ισχύος της έκτακτης αγορανομικής διάταξης που ορίζει το μέγιστο νόμιμο μικτό περιθώριο κέρδους ανά κατηγορία τροφίμων και ειδών βασικής ανάγκης διαβλέπει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μέχρι να πιάσει η Ελλάδα τον πληθωρισμό της τάξης του 3%, όπως ορίζουν οι οικονομικοί στόχοι της κυβέρνησης, απαντώντας σε ερώτηση του FOODReporter.

Υπενθυμίζουμε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τόσο ως προς το κανονιστικό πλαίσιο της λειτουργίας της αγοράς, όσο και ως προς τον έλεγχο παραβάσεων για αισχροκέρδεια και αντίστοιχη επιβολή προστίμων, έχει λάβει ως σημείο βάσης (benchmark) το μικτό περιθώριο κέρδους που είχε κάθε προϊόν τον Σεπτέμβριο του 2021. Η κυβέρνηση είχε υπολογίσει ότι μετά από το μήνα αυτόν υπήρξαν οι μεγάλες ανατιμήσεις σε τρόφιμα και υπηρεσίες και ο πληθωρισμός εκτροχιάστηκε, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστεί και ο κίνδυνος εμφάνισης φαινομένων αισχροκέρδειας.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προβαίνει σε πράξεις με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό και την αύξηση τιμών, αλλά κατά βάση, η ημερομηνία της κατάργησης της συγκεκριμένης έκτακτης αγορανομικής διάταξης που θέτει σε πλαίσιο το μικτό περιθώριο κέρδους ανά προϊόν πρόκειται να αφορά πολιτική απόφαση στο τέλος της ημέρας.

Καλάθι του Νοικοκυριού μέχρι το καλοκαίρι – Αύξηση εισπραξιμότητας προστίμων
Άλλωστε, θυμίζουμε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει παραχωρήσει άδεια μόνο περιορισμένου χρόνου για τη λειτουργία του μέτρου του Καλαθιού του Νοικοκυριού, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να επηρεαστεί μόνιμα η συνολική φυσιογνωμία της αγοράς και των καταναλωτικών συνηθειών βάσει αυτού, κάτι που θα μπορούσε να εγείρει θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι «όσο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, το Καλάθι του Νοικοκυριού θα παραμένει» και εκτίμησε ότι θα δοθεί τουλάχιστον τρίμηνη παράταση τον φετινό Μάρτιο, που θα οδηγήσει δηλαδή σε επέκταση του μέτρου τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2023.

Πάντως, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος εκτίμησε ότι οι σαφείς διατάξεις και γενικότερα, η νέα νομοθεσία στο λιανεμπόριο έχουν πολλαπλασιάσει την εισπραξιμότητα των προστίμων. «Πολλές από τις εταιρείες συμβουλεύονται τους δικηγόρους τους και τελικά, επιλέγουν να πληρώσουν το πρόστιμο από το να προσφύγουν εναντίον αυτού, επειδή, εξαιτίας της σαφήνειας στη διαδικασία του καταλογισμού του προστίμου, έχει μειωθεί ραγδαία το ποσοστό των προστίμων που καταπίπτουν στα δικαστήρια», σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Σ’ αυτό παίζει ρόλο και η σαφής διαδικασία ελέγχου από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς, που έχει εξασφαλισμένη διασύνδεση και με τα φορολογικά στοιχεία των επιχειρήσεων, αλλά εν πολλοίς παίζει και ρόλο η έκτακτη, αλλά πολύ συγκεκριμένη, αγορανομική διάταξη που έχει θεσπιστεί ως προς τα περιθώρια κέρδους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter