Tη μετατροπή του κλίματος της χώρας μας από εύκρατο σε τροπικό συζητούν οι πολίτες της τα τελευταία χρόνια, υιοθετώντας, χωρίς να γνωρίζουν στις περισσότερες περιπτώσεις, τη θέση διεθνών οργανισμών και έγκυρων ερευνητών. Είμαστε στην αρχή του καλοκαιριού και ήδη έχουμε ξαφνικές καταιγίδες, με σαφώς μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση από ό,τι είχαμε συνηθίσει εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Σε άλλες περιοχές του πλανήτη οι επιπτώσεις εγκληματικών παρεμβάσεων στο περιβάλλον είναι ακόμη πιο δραματικές. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα State of Global Air Report, που δημοσιοποιήθηκε το 2018, σε ποσοστό 95% οι κάτοικοι του πλανήτη μας, και κυρίως όσοι ζουν στις πιο φτωχές χώρες, αναπνέουν «ανθυγιεινό αέρα». Ο θάνατος 6,1 εκατομμυρίων ανθρώπων το 2016 συνδέεται, σε μεγάλο βαθμό, με αυτό το γεγονός, αναφέρει η έρευνα. Αντίστοιχα μεγάλος αριθμός θανάτων προκαλείται από άλλες παραμέτρους που συνθέτουν την επιδείνωση της ζωής μας στον πλανήτη γη.

Αλλά και για όσους θεωρούν πως στην περίπτωση της χώρας μας οι επιπτώσεις περιορίζονται στη διατάραξη των ορίων μεταξύ των εποχών, θυμίζουμε την επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση, που έχει οδηγήσει άλλωστε σε συγκεκριμένες αποφάσεις διεθνείς οργανισμούς, πως μόνο λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας στη Μεσόγειο ολόκληρες πόλεις θα αλλάξουν όψη ή θα εξαφανιστούν…

Σύμφωνα με δήλωση στο ΑΜΕ-ΜΠΕ του Ζοέλ Γκιγιό, διευθυντή Έρευνας του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας και Διδασκαλίας Περιβαλλοντικών Γεωεπιστημών (CEREGE), που έγινε στο πλαίσιο συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Κλιματολογίας (Μάιος, Θεσσαλονίκη), η Μεσόγειος θερμαίνεται κατά 20% περισσότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της μείωσης των βροχοπτώσεων. Όπως διευκρίνισε, η επίδραση της Αφρικής στη Μεσόγειο είναι πιο έντονη, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την ελαχιστοποίηση των υδάτινων πόρων, να οδηγείται σε πιο τροπικό κλίμα. Τονίζοντας δε τον ρόλο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή, επεσήμανε πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα σε 20-30 χρόνια, θα είναι πολύ δύσκολο να μιλάμε για περιθώρια επίλυσης του προβλήματος.

Όσο για τις επιχειρήσεις, η ένταξη των περιβαλλοντικών ζητημάτων στους στρατηγικούς τους άξονες ανάπτυξης, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, είναι ενδεικτική της άμεσης σύνδεσής τους με τη δραστηριότητά τους, κατά κύριο λόγο σε επίπεδο κόστους (πχ ενέργειας), αλλά και στον τομέα της δημόσιας εικόνας τους. Πάντοτε, όμως, είναι στην πλειονότητά τους έτοιμες να υλοποιήσουν επικερδείς αποφάσεις ή να υποστηρίξουν αντίστοιχες επιλογές άλλων επιχειρήσεων, ακόμη και όταν αυτές αντιβαίνουν στο οικολογικά ευαίσθητο προφίλ που έχουν οικοδομήσει. Και να σκεφτεί κανείς πως η μεγάλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με την εντατικοποίηση της παραγωγής και την αύξηση της κατανάλωσης… Αρκεί να αναφέρουμε την περίπτωση της Κίνας, αλλά και τις μεγάλες οικολογικές καταστροφές – αποτέλεσμα αντικοινωνικών επιχειρηματικών αποφάσεων και στρατηγικών.

Το ότι πολίτες και επιχειρήσεις χρειάζεται να νιώσουν «στο πετσί τους» τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής κρίσης για να αντιδράσουν είναι πιθανόν η πιο απαισιόδοξη διαπίστωση. Ο σεβασμός στο περιβάλλον δεν μπορεί να εκφράζεται αποσπασματικά, ούτε να διεκδικείται ως δικαίωμα έξω από μια γενικότερη θεώρηση της κοινωνίας, της ζωής και της απαίτησης σεβασμού της.

Υπάρχει η επιλογή να κλείσουμε τα μάτια ή να δώσουμε προτεραιότητα στον άνθρωπο και συνολικά στον πλανήτη, αναλαμβάνοντας το κόστος, προσβλέποντας σε μείωση των απωλειών. Πρόκειται για απόφαση ζωής, η υλοποίηση της οποίας απαιτεί συνεχή αγώνα. Τα μικρά βήματα που συχνά μας προτρέπουν επιχειρήσεις και κυβερνήσεις να κάνουμε μπορεί να έχουν κάποια αξία, αλλά στην ουσία συνιστούν υποκριτική στάση στο ζήτημα, αφού λειτουργούν κατευναστικά, όπως ένα παυσίπονο με μικρή διάρκεια δράσης σε περιστατικό που απαιτεί επέμβαση ανοιχτής καρδιάς…