Η Ελλάδα, από την 1η Ιανουαρίου του 2001, έγινε ισότιμο μέλος της ζώνης του ευρώ, με όλα τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή τη συμμετοχή. Η είσοδός μας αυτή θα επιφέρει πολλές αλλαγές ευδιάκριτες και από τον απλό πολίτη. H μετάβαση σε μια ενωμένη Ευρώπη, με ελεύθερη αγορά και ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει χωρίς ένα ενιαίο νόμισμα.

Η Ελλάδα, από την 1η Ιανουαρίου του 2001, έγινε ισότιμο μέλος της ζώνης του ευρώ, με όλα τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή τη συμμετοχή. Η είσοδός μας αυτή θα επιφέρει πολλές αλλαγές ευδιάκριτες και από τον απλό πολίτη. H μετάβαση σε μια ενωμένη Ευρώπη, με ελεύθερη αγορά και ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει χωρίς ένα ενιαίο νόμισμα.

 Σε λίγους μήνες, λοιπόν, θα βρεθούμε σε ένα διαφορετικό περιβάλλον.

Η είσοδος του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2002, όμως, θα είναι η σημαντικότερη αλλαγή για όλους μας.

Από αυτή την ημερομηνία η δραχμή θα παραχωρήσει τη θέση της στο ευρώ. Το ευρώ θα πρωταγωνιστεί στη ζωή μας και μάλιστα χωρίς τη θέλησή μας. Η προσαρμογή μας στην καινούργια αυτή κατάσταση θα απαιτήσει μεγάλο κόπο. Πρέπει όχι απλά να μάθουμε τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα. Η επαναφορά των δεκαδικών θα είναι η σημαντικότερη νομισματική αλλαγή στην Ελλάδα μετά τη μεταρρύθμιση του 1952.

Πρέπει να προσέχουμε, ειδικά την περίοδο που θα κυκλοφορούν και τα δύο νομίσματα, να δίνουμε σωστά τα ρέστα και να αποφεύγουμε τα λάθη.

Ποια είναι η μορφή του ευρώ;

Τα ευρώ χωρίζονται σε χαρτονομίσματα και κέρματα. Στη μία όψη των χαρτονομισμάτων απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια και ο χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται στις δυο όψεις των χαρτονομισμάτων είναι γέφυρες, παράθυρα και διάδρομοι. Έχουν ύψος και βάθος, στοιχεία που προσδίδουν δυναμική και ενότητα. Η ονομασία του ενιαίου νομίσματος αναγράφεται σε λατινική και ελληνική γραφή. Τα αρχικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναγράφονται σε πέντε γλώσσες, μεταξύ αυτών και η ελληνική. Κάθε χαρτονόμισμα έχει διαφορετικό χρώμα και μέγεθος, για να εξυπηρετεί εύκολα και τα άτομα εκείνα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Θα υπάρχουν σε χαρτονομίσματα των 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ. Τα χρώματά τους είναι αντίστοιχα γκρι, κόκκινο, μπλε, πορτοκαλί, σκούρο πράσινο, κίτρινο-καφέ και πορφυρό. Τα κέρματα θα έχουν τη μία όψη τους κοινή για όλα τα κράτη μέλη. Στην άλλη όψη θα απεικονίζεται στο κάθε νόμισμα ένα εθνικό χαρακτηριστικό, που θα επιλέξει κάθε κράτος μέλος. Τα κέρματα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ, ανεξάρτητα από την εθνική παράσταση που θα φέρει η μία τους όψη. Η διαφορετική στεφάνη των κερμάτων σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει προστασία κατά της παραχάραξης.

Θα υπάρχουν σε κέρματα των 1, 2, 5, 10, 20, 50 ευρώ – σεντ (λεπτά) και σε 1 και 2 ευρώ.

Αναλυτικότερα:

Στο κέρμα του 1 λεπτού θα απεικονίζεται η τριήρης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας των κλασικών χρόνων.

Στο κέρμα των 2 λεπτών θα απεικονίζεται η κορβέτα του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα (1821-1827).

Στο κέρμα των 5 λεπτών θα απεικονίζεται ένα δεξαμενόπλοιο, σύμβολο της σύγχρονης ελληνικής ναυτιλίας.

Αντίστοιχα, στα κέρματα των 10, 20 και 50 λεπτών θα απεικονίζονται επιφανείς φυσιογνωμίες, όπως ο Ρήγας Φεραίος (10 λεπτά), ο Ιωάννης Καποδίστριας

(20 λεπτά) και ο Ελευθέριος Βενιζέλος (50 λεπτά).

Στο κέρμα του 1 ευρώ θα απεικονίζεται αντίγραφο όψης αθηναϊκού τετράδραχμου του 5ου αιώνα π.Χ., με την παράσταση της γλαύκας. Τέλος, στο κέρμα των 2 ευρώ θα απεικονίζεται η αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τους είναι χαλκός, μπρούτζος, νικέλιο και ατσάλι.

Πότε κυκλοφορεί το ευρώ;

Ο εφοδιασμός των τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος θα ξεκινήσει από το Νοέμβριο του 2001. Η αγορά μπορεί να εφοδιαστεί από τις τράπεζες από την 1η Δεκεμβρίου του 2001, με κέρματα και χαρτονομίσματα μικρής αξίας, 5 και 10 ευρώ. Μπορείτε κι εσείς να προμηθευτείτε, περισσότερο για τη δική σας εξάσκηση, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στις συναλλαγές με τους πελάτες σας. Την πρώτη ημέρα του 2002 θα πρέπει οι συναλλαγές σε ευρώ να γίνονται με την ίδια ευκολία που γίνονται σήμερα και σε δραχμές.

Τέλος, στο διάστημα που θα κυκλοφορούν και τα δύο νομίσματα (από 1-1-2002 μέχρι 28-2-2002), οι ταμιακές σας μηχανές θα πρέπει να έχουν διπλά συρτάρια. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε άνετα να «φιλοξενείτε» και τα δύο νομίσματα.

Τι θα γίνει με τη μετατροπή των χρημάτων;

Κατά τη μεταβατική περίοδο, δηλαδή από 1-1-2002 μέχρι και 28-2-2002, η ανταλλαγή των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων από δραχμές σε ευρώ θα γίνεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Από την 1η Μαρτίου του 2002 μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2004 (για τα κέρματα) ή του 2012 (για τα χαρτονομίσματα) θα μπορούν να ανταλλάξουν όσοι έχουν στην κατοχή τους δραχμές με ευρώ στο κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και στα υποκαταστήματά της. Υποκαταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος υπάρχουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις: Αλεξανδρούπολη, Αγρίνιο, Αργοστόλι, Βόλο, Δράμα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Πάτρα, Πύργο, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Σέρρες, Σπάρτη, Τρίπολη, Φλώρινα και Χανιά.

Τι πρέπει να προσέξουμε στις μεταχρονολογημένες επιταγές

Η ΄Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της τονίζει πως οι συναλλασσόμενοι δεν πρέπει να εκδίδουν και να δέχονται μεταχρονολογημένες επιταγές σε δραχμές με ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερη της 31ης Δεκεμβρίου του 2001.

Οι δραχμικές επιταγές που έχουν ημερομηνία μεταγενέστερη της 31ης Δεκεμβρίου πρέπει να αντικατασταθούν με επιταγές ίσης αξίας σε ευρώ. Τέλος, οι επιταγές σε δραχμές, που έχουν ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου του 2001 θα εξοφλούνται κανονικά εντός του 2002 σε ευρώ, σύμφωνα με την τιμή μετατροπής από δραχμές σε ευρώ.

Τι αλλάζει στις επιχειρήσεις με το ευρώ

Την 1η Ιανουαρίου του 2002 όλοι οι επιτηδευματίες υποχρεούνται να τηρούν τα βιβλία τους σε ευρώ. Επίσης, όλες οι συναλλαγές μέσω ΔΟΥ θα γίνονται μόνο σε ευρώ.

Πως θα αντιμετωπίσετε τις ανατιμήσεις των προϊόντων από τους προμηθευτές σας που πιθανόν να γίνουν με το πρόσχημα της στρογγυλοποίησης

Ζητήστε τους νέους ευρω-τιμοκαταλόγους χονδρικής πριν εκπνεύσουν οι προθεσμίες. Έτσι, δεν θα αναγκαστείτε να αποδεχθείτε τις νέες τιμές που θα έχουν κάνει οι προμηθευτές σας και θα έχετε το χρόνο να αντιδράσετε.

Οι πιέσεις που ασκούνται από την κυβέρνηση για την αποφυγή των ανατιμήσεων είναι σε όλους γνωστές. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται πως αν οι επιχειρηματίες μπορούν να κερδίσουν από τη μετατροπή δεν θα το κάνουν, εφόσον δεν υπάρχουν και συνέπειες.

Πως θα αντιμετωπίσετε τη δυσπιστία και την καχυποψία των πελατών σας

Κατά το διάστημα που θα κυκλοφορούν και τα δύο νομίσματα, είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσετε τη δυσπιστία αλλά και την καχυποψία των πελατών σας.

Είναι φυσικό, κάποιος που έχει συνηθίσει να συναλλάσσεται με ένα συγκεκριμένο νόμισμα, να σκέφτεται τις τιμές μόνο σε δραχμές και αναγκαστικά να μετατρέπει την αξία των προϊόντων από ευρώ σε δραχμές. Η μετάβαση θα είναι δύσκολη για όλους και ειδικά για τους επιχειρηματίες, που έχουν συναλλαγές με ανθρώπους κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου.