Τη στρατηγική ανάπτυξης της Don Don Greece στην εγχώρια αγορά και το ευρύτερο επενδυτικό όραμα του ομίλου περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Κουτσοκώστας, country manager της εταιρείας, σε δηλώσεις του στο FOODReporter. Η Don Don Greece, η οποία αποτελεί θυγατρική της σερβικής αρτοβιομηχανίας Don Don doo, ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα στις αρχές του 2025, εστιάζοντας στον τομέα των κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων με το εμπορικό σήμα «Your 5 minutes». Η Don Don αποτελεί μέλος του Ομίλου Grupo Bimbo, ο οποίος εξαγόρασε και τη ρουμανική θυγατρική της Καραμολέγκος.
Στα 280 εκατ. ευρώ ο τζίρος του ομίλου
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσοκώστα, το 2025 λειτούργησε ως μια μεταβατική χρονιά προκειμένου η εταιρεία να αξιολογήσει τις δυνάμεις της και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς, κλείνοντας με κύκλο εργασιών ύψους €270.000. Για το 2026, η διοίκηση έχει θέσει φιλόδοξο στόχο, επιδιώκοντας τον τριπλασιασμό του ύψους των πωλήσεων. Σε επίπεδο ομίλου, η εικόνα παραμένει ισχυρή, με τον τζίρο για το 2025 να ανέρχεται στα 280 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αναφορικά με την επέκταση στο ελληνικό οργανωμένο λιανεμπόριο, ο κ. Κουτσοκώστας ανέφερε ότι νέες συμφωνίες με αλυσίδες σούπερ μάρκετ αναμένεται να είναι ανακοινώσιμες εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2026. Οι συνεργασίες αυτές θα επικεντρωθούν κυρίως στην παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (private label). Αναλύοντας τις τάσεις της αγοράς, ο country manager της Don Don Greece επεσήμανε τη στροφή των Ελλήνων καταναλωτών και των επαγγελματιών συνεργατών προς τις ready-to-eat λύσεις. Η τάση αυτή αποδίδεται στην ανάγκη για εξοικονόμηση χρόνου και τη διαχείριση του αυξημένου ενεργειακού και εργατικού κόστους, με τον κλάδο να προκρίνει προϊόντα που απαιτούν μόνο απόψυξη πριν από την κατανάλωση.
Οι επενδύσεις και η διεθνής επέκταση του ομίλου
Μέσω του ομίλου Bimbo, δρομολογείται ένα ευρύ επενδυτικό πλάνο ύψους 100 – 120 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία. Τα κεφάλαια αυτά προορίζονται για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, την προσθήκη νέων γραμμών παραγωγής και την ανέγερση νέων εργοστασίων στον βαλκανικό χώρο. Αν και η Don Don Greece διατηρεί προς το παρόν εμπορικό χαρακτήρα, ο κ. Κουτσοκώστας ανέφερε ότι εξετάζονται επιλογές για επενδύσεις ή εξαγορές υφιστάμενων εταιρειών στην Ελλάδα, οι οποίες βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης. Η εξωστρέφεια παραμένει βασικός πυλώνας για τον όμιλο, ο οποίος εισήλθε πρόσφατα στο λιανεμπόριο της Ιταλίας και προετοιμάζει την είσοδό του στη Γερμανία. Η Don Don Greece δραστηριοποιείται ήδη εξαγωγικά, τροφοδοτώντας την αγορά της Κύπρου.
