Σφιχτή, λιτή και δύσκολη χρονιά αποτιμά το 2018, με κριτήριο τις επιδόσεις του κλάδου στη χτυπημένη από την κρίση αγορά της Θεσσαλονίκης, η κ. Κυριακή Σεμερτζίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Αφροδίτη. Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι αποτελεί σταθερή επιλογή της να παραμείνει η Αφροδίτη στο παιχνίδι της αγοράς αυτόνομα, με χρηματοοικονομική υγεία και σταθερά βήματα ανάπτυξης.

Oι μεσαίες τοπικές αλυσίδες, όπως η Αφροδίτη, που διαθέτει 21 καταστήματα σε περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, καθώς τις ανταγωνίζονται τόσο τα μεμονωμένα καταστήματα τροφίμων στις γειτονιές όσο και τα μεγάλα δίκτυα του κλάδου, με τα κατά πολύ μεγαλύτερα μεγέθη πωλήσεων και τα συντριπτικά μερίδια αγοράς. Οι μεσαίες αλυσίδες, στο πλαίσιο αυτό, λιγοστεύουν τα τελευταία χρόνια, καθώς αρκετές εξαγοράστηκαν και απορροφήθηκαν από μεγαλύτερες λιανεμπορικές επιχειρήσεις.

«Για εμάς δεν τίθεται θέμα εξαγοράς. Οι σειρήνες των εξαγορών είναι βέβαια εκκωφαντικές, αλλά είναι συνειδητή επιλογή μας η Αφροδίτη να παραμείνει αυτόνομη στην αγορά, κάνοντας σίγουρα και σταθερά βήματα ανάπτυξης. Διατηρούμε τη χρηματοοικονομική μας υγεία ως αποτέλεσμα της εφαρμογής μίας συνετής και συνεπούς πολιτικής ανάπτυξης, χωρίς ακρότητες. Παράλληλα, η οικογενειακή επιχείρησή μας, την οποία διευθύνω σχεδόν από παιδί, έχει διάδοχη κατάσταση. Το 2019 θα δημιουργήσουμε δύο νέα καταστήματα σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, θα εξελιχθεί ένα πρόγραμμα ανακαινίσεων και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων καταστημάτων μας. Η μέριμνα για τη διατήρηση της καλής μας εικόνας στην κρίση του καταναλωτή είναι διαρκής και αποτελεί μια σημαντική πλευρά των προσπαθειών μας να παραμείνουμε για τα καλά στο παιχνίδι της αγοράς. Όπως σημαντική είναι, επίσης, η σχέση του προσωπικού των καταστημάτων μας με τον πελάτη, που είναι σχέση καθημερινή, δοκιμασμένη στο χρόνο και εμπιστοσύνης. Αυτό είναι που μας εξασφαλίζει μια πολύ υψηλού επιπέδου πιστότητα πελατών, οι οποίοι μας το δείχουν, άλλωστε, ότι μας προτιμούν γι’ αυτό που είμαστε», εξηγεί η κ. Σεμερτζίδου.

Θεσσαλονίκη κρίσης και ανταγωνιστικής πίεσης
«Η κατάσταση στην αγορά της Θεσσαλονίκης είναι δύσκολη για όλους, μικρούς και μεγάλους. Η ΕΥΣ από την επαναλειτουργία των καταστημάτων, που ανήκαν άλλοτε στη Μαρινόπουλος, απέσπασε μερίδια αγοράς από όλους τους υπόλοιπους. Στο μεταξύ, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει υποχωρήσει πολύ κι ο περιορισμός της είναι εμφανής στο ταμείο του σούπερ μάρκετ», διαπιστώνει, προσθέτοντας ότι, εάν μία αλυσίδα δεν ανοίξει καινούργια καταστήματα, τότε περιορίζεται στην οργανική ανάπτυξή της, η οποία στις σημερινές συνθήκες είναι πολύ δύσκολη.

«Η Θεσσαλονίκη έχει ένα από τα πιο ισχνά «καλάθια» αγορών σε όλη τη χώρα. Αν και είναι μία μικρή αγορά, συγκεντρώνει όλες τις μεγάλες αλυσίδες του κλάδου μας. Όλες οι παρενέργειες, τόσο από τη μειωμένη καταναλωτική δύναμη του κοινού όσο και από δραστηριοποίηση της ΕΥΣ, έχουν φανεί πολύ έντονα στην πόλη μας –σίγουρα περισσότερο απ’ όσο στην Αθήνα, όπου η Σκλαβενίτης έχει ιστορία και μερίδιο αγοράς ισχυρό από παλιά. Εδώ ο καταναλωτής είναι πολύ διστακτικός, σφιχτός και συνάμα απαιτητικός. Ζητάει εξυπηρέτηση, μικρή απόσταση του καταστήματος από το σπίτι του και χαμηλές τιμές. Είμαστε υποχρεωμένοι να τα προσφέρουμε αυτά, εάν θέλουμε να μείνουμε στο παιχνίδι του ανταγωνισμού. Ειδάλλως δεν θα επιβιώσουμε», καταλήγει η διευθύνουσα σύμβουλος της αλυσίδας Αφροδίτη.

Σήμερα η εταιρεία της απασχολεί 230-240 εργαζόμενους. Φέτος ο κύκλος εργασιών της αναμένεται να προσεγγίσει τα 25 εκατ. ευρώ. Η αλυσίδα είναι μέλος του ομίλου αγορών ΕΛΟΜΑΣ και από άποψη μεγέθους εντάσσεται στην πρώτη δεκάδα των λιανεμπορικών δικτύων, που απαρτίζουν τον όμιλο.