Οι προκλήσεις, οι ευκαιρίες και οι προοπτικές της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων-ποτών βρέθηκαν στο επίκεντρο της φετινής ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΤ, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Σε αντίθεση με την περσινή συνέλευση, όπου είχε τεθεί επιτακτικά ως αίτημα η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα για την αναχαίτιση του πληθωρισμού, φέτος δεν υπήρξαν ανάλογες προτάσεις.

«Οι καταναλωτές έχουν υποστεί μείωση της αγοραστικής δύναμης και πρέπει να στηρίξουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους», τόνισε ο πρόεδρος του συνδέσμου, κ. Ιωάννης Γιώτης, στην εναρκτήρια ομιλία του. Αναγνώρισε ότι «παρά την ομαλοποίηση στην εφοδιαστική αλυσίδα οι επιπτώσεις της κρίσης δεν είναι εύκολο να αντιστραφούν άμεσα». Απέφυγε να προβεί σε προβλέψεις για το πότε θα αποκλιμακωθούν οι τιμές των προϊόντων, ενώ επέμεινε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης του κόστους παραγωγής έχει απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις. Αναφερόμενος στην επικείμενη εφαρμογή του συστήματος επιστροφής εγγυοδοσίας (Deposit Refund System), εξέφρασε την προσδοκία ότι θα υπάρξουν άμεσα αλλαγές και βελτιώσεις από τη νέα κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας ασφυκτικό το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της εφαρμογής του συστήματος την 1η Σεπτεμβρίου. Το ζητούμενο, υπογράμμισε, είναι ένα «βιώσιμο DRS», για το οποίο «απαιτούνται συντονισμένες δράσεις από τους ενδιαφερόμενους κλάδους και η στήριξη του ΣΕΒΤ».

Η ομαλοποίηση της αγοράς, η αύξηση εξαγωγών και επενδύσεων και η σταδιακή πρόοδος της ψηφιακής ωρίμανσης αποτελούν κεντρικά ζητούμενα για την εξέλιξη του κλάδου, τονίστηκε στην εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας η βιομηχανία τροφίμων απηύθυνε έκκληση στην πολιτεία «να στέκεται κοντά μας κι όχι απέναντί μας», ενώ τονίστηκε ότι ο Αναπτυξιακός Νόμος και τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορεί να λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης, μόνο «αν χρησιμοποιηθούν σωστά». Ως παράγοντες που δυσχεραίνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εμπόδια στην απορρόφηση των χρηματοδοτικών πόρων και η περιορισμένη διάθεσή τους στην Έρευνα και Ανάπτυξη. Ειδική μνεία έγινε στη δυσκολία εύρεσης κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού. Η δημογραφική κάμψη της χώρας (μείωση γεννήσεων-γήρανση πληθυσμού) και το «χάσμα δεξιοτήτων» που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, εκφρασμένη στην αναντιστοιχία μεταξύ προσφερόμενων θέσεων εργασίας και επαρκώς καταρτισμένου προσωπικού, ήταν κάποιες από τις ερμηνείες που δόθηκαν από την εκπρόσωπο του ΣΕΒ, κ. Κατερίνα Δασκαλάκη, προκειμένου να εξηγηθεί η έλλειψη εργατικών χεριών.

Συγκρατημένη αισιοδοξία και συστάσεις
Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας δημιούργησε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, τονίζοντας ότι «στο ερώτημα «βρίσκεται η οικονομία σε κρίση;» σ’ ένα χρόνο η απάντηση θα είναι «ποια κρίση; Έχουν ξεπεραστεί αυτά»…». Παραδέχθηκε, ωστόσο, τη «διχοτόμηση προσδοκιών» μεταξύ επιχειρήσεων και νοικοκυριών, καθώς παρά την ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης οι Έλληνες παραμένουν από τους πιο απαισιόδοξους καταναλωτές της Ευρώπης, ενόσω ο πληθωρισμός στα τρόφιμα επιμένει και τα σύννεφα της ύφεσης στην Ευρώπη βάζουν «τρικλοποδιά» στις εξαγωγές.

Τις εντυπώσεις κέρδισε η εισήγηση του αντιπροέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Circana, κ. Παναγιώτη Μπορέτου, για το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και τις επιπτώσεις του στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ, στο πλαίσιο της οποίας έδειξε γιατί η ανάπτυξη των PL με υπερδιπλάσιο ρυθμό από το σύνολο της αγοράς πρέπει να προβληματίσει τις βιομηχανίες του κλάδου. Στο πιθανό ερώτημά τους «πού είναι το κακό, αφού κι εμείς παράγουμε PL;», η απάντηση είναι, όπως είπε, ότι πρέπει να ενισχύονται τα επώνυμα προϊόντα και το brand royalty. Στο πλαίσιο αυτό, θα συμβάλουν η αξιολόγηση του κωδικολογίου και η σωστή τοποθέτηση των προϊόντων. «Όχι πολλά νέα λανσαρίσματα, ο καταναλωτής δεν έχει χρήματα. Είναι προτιμότερη η βελτίωση των υπαρχόντων κωδικών», συμβούλεψε ο κ. Μπορέτος. Όσο για τις προσφορές, συνέστησε «καλύτερα λιγότερες και στοχευμένες, ώστε να είναι μετρήσιμη η απόδοσή τους».