Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση της επένδυσης της Torre Cooperlat στο Κιλκίς, ύψους άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αφορά στην κτιριακή και μηχανολογική επέκταση της μονάδας παραγωγής παγωτών της εταιρείας στη Νέα Σάντα, με δημιουργία τμήματος παραγωγής κρέμας γάλακτος και κρέμας παγωτού. Το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, συνολικού επιλέξιμου κόστους 5,37 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου τον Φεβρουάριο του 2020, με την Torre Cooperlat να εξασφαλίζει ενίσχυση ύψους 2,42 εκατ. ευρώ, με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής, για την υλοποίησή του. Πριν από λίγες μέρες η Γενική Διεύθυνση του τομέα Μακεδονίας-Θράκης πιστοποίησε την υλοποίηση του 50% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της επένδυσης, εγκρίνοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα έναρξης χρήσης της ωφέλειας του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής μέχρι το 1/3 του εγκεκριμένου ποσού της φορολογικής απαλλαγής, ύψους 805.946,25 ευρώ.

Αυξημένη κερδοφορία μετά από φόρους το 2021
Η Torre Cooperlat, που δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην παραγωγή παγωτών και την εμπορία γαλακτοκομικών και φυτικών προϊόντων UHT, είδε το 2021 τον τζίρο της να μειώνεται οριακά σε σχέση με το 2020, από τα 21,31 εκατ. ευρώ στα 21,21 εκατ. ευρώ, μία μείωση που προήλθε κυρίως από τις μειωμένες κατά 380.000 ευρώ πωλήσεις προϊόντων (9,58 εκατ. ευρώ), που καλύφθηκαν εν μέρει από τις αυξημένες κατά 275.000 ευρώ πωλήσεις εμπορευμάτων (11,53 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, η εταιρεία κατάφερε να πετύχει αυξημένη κερδοφορία μετά από φόρους (1,76 εκατ. ευρώ, έναντι 1,46 εκατ. το 2020), σε μεγάλο βαθμό χάρη στη σημαντική μείωση των εξόδων διοίκησης από τα 2,43 εκατ. ευρώ του 2020, στα 1,75 εκατ. ευρώ το 2021. Παράλληλα, το 2021 η Torre Cooperlat αύξησε τα ταμειακά της διαθέσιμα και ισοδύναμα στα 14,36 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 13,23 εκατ. ευρώ το 2020.

Όσον αφορά στην τρέχουσα χρήση, παρά την αβεβαιότητα που προκαλούν παράγοντες όπως η αύξηση του πληθωρισμού, η παράταση των προβλημάτων της παγκόσμιας προσφοράς και η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, η διοίκηση της Torre Cooperlat εκτιμά ότι λόγω και της καλής χρηματοοικονομικής κατάστασης της, η θέση της εταιρείας είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να ανταπεξέλθει στο δύσκολο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Από παγωτά μέχρι κότσι χοιρινό
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ιδρύθηκε το 1975 και το 1980 έγινε ο αποκλειστικός διανομέας των προϊόντων του ιταλικού ομίλου εταιρειών γαλακτοκομικών και φυτικών προϊόντων Cooperlat, ενώ τον Σεπτέμβριο του 1999 η Torre ΑΒΕΕ έγινε μέλος της Gruppo Fattorie Italia – Cooperlat και έχει την διαχείριση και τη διανομή των προϊόντων της σε όλα τα Βαλκάνια. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της αφορά σε οικογενειακά παγωτά και τυποποιημένα σε συσκευασία multipack τύπου private label για σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ επίσης συσκευάζει κατεψυγμένα λαχανικά και τύπου private label για διάφορα σούπερ μάρκετ. Διαθέτει ακόμα στο χαρτοφυλάκιό της προϊόντα καφέ, όπως εσπρέσο, φίλτρου, κάψουλες, καθώς και μηχανές καφέ, αλλά και προψημένο κότσι χοιρινό.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter