Ζωμό κότας παρουσίασε στη food Expo 2023 η Αγροκτήματα Κρήτης Μανωλιτσάκης και έκλεψε τις εντυπώσεις. Όπως αποκλειστικά έμαθε το FOODReporter, για τον φυσικό ζωμό έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον ελληνικά ξενοδοχεία για τις κουζίνες τους, μιας και για την ώρα τηρούν δικές τους διαδικασίες βράσης για την παραγωγή ζωμού και μια τέτοια συνεργασία θα τους εξοικονομούσε χρόνο.

«Ο ζωμός κότας προέρχεται από τα κοτόπουλα που έχουμε φτιάξει σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), άρα λαμβάνει γεύση και από τα τέσσερα βότανα που προβλέπει η διατροφή τους: φασκόμηλο, θυμάρι, δίκταμο και την κρητική αλαδανιά», εξήγησε ο Αντώνης Μανωλιτσάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Υψηλότερη διατροφική αξία και ενδιαφέρον εισαγωγέων
Παράλληλα, η Αγροκτήματα Κρήτης Μανωλιτσάκης παρουσίασε και τα αυγά ελευθέρας βοσκής «Άρωμα Ωμέγα 3» και πάλι σε συνεργασία με το ΑΠΘ. Το μέσο βάρος κάθε αυγού «Άρωμα Ωμέγα 3» είναι 67,56%, εμφανίζει πολύ υψηλότερες φαινολικές ουσίες από ένα συμβατικό αυγό και περιέχει διπλάσιο ποσοστό Ωμέγα 3, δικαιολογώντας την ονομασία του: 0,77 έναντι 0,35 του συμβατικού. Είναι, επίσης, συστατικά ανώτερο και σε Ωμέγα 6 και Ωμέγα 9, αλλά διαθέτει και χαμηλότερο δείκτη οξείδωσης λιπιδίων (14,83 έναντι 28,98 του συμβατικού αυγού).

 

Τα αυγά ελευθέρας βοσκής «Άρωμα Ωμέγα 3» αναμένεται τις επόμενες ημέρες να δειγματιστούν στο οργανωμένο λιανεμπόριο, σε μία και μόνη συσκευασία, τη χάρτινη των έξι αυγών. «Οι κότες που παράγουν τα συγκεκριμένα αυγά, ακολουθούν την ίδια διατροφή που έχουμε υιοθετήσει και για τα κοτόπουλα σφαγής», διευκρίνισε ο κ. Μανωλιτσάκης.

Η συνεργασία της Αγροκτήματα Κρήτης Μανωλιτσάκης ΑΕ με το ΑΠΘ διασφαλίζει την πρακτική εφαρμογή της έρευνας σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής του κοτόπουλου, με απώτερο στόχο την καινοτομία στην παραγωγή. Ως προς την εξαγωγή κοτόπουλων, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από Τσεχία, Βουλγαρία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως πληροφορήθηκε το FOODReporter.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter