Η φαντασία απέχει από την πραγματικότητα -αυτό, άλλωστε, το χαρακτηριστικό της την κάνει, εκτός από συναρπαστική, απαραίτητη για την εξέλιξη.

Στην περίπτωση των ερωτευμένων, το ιδανικό σχηματοποιείται στο μυαλό με πρώτη ύλη την εικόνα, τον ήχο της φωνής, ένα μήνυμα… Η σκέψη μιας πιθανής ερωτικής επαφής φαντάζει ως ευκαιρία να βιώσεις την απόλυτη ευτυχία. Μετά από μια τέτοια διαδικασία φαντασιακής επεξεργασίας, εάν δεν προηγηθεί η προσαρμογή στον ρεαλισμό, η εκπλήρωση της φαντασίωσης οδηγεί συνήθως σε προσγείωση με συντριπτικά κατάγματα όχι στην καρδιά, όπως πολλοί νομίζουν, αλλά στο μυαλό. Και επιβεβαιώνεται πως άλλο η φαντασία και άλλο η πραγματικότητα…

Με αυτό το παράδειγμα μπορεί να γίνει ίσως ευκολότερα αντιληπτή η δυσκολία να κατανοήσουμε σε βάθος το πώς αισθάνεται κάποιος άλλος, παρά το γεγονός ότι μέσω της προσωπικής μας, αλλά και της κοινωνικής εμπειρίας, μπορούμε να το φανταστούμε. Για παράδειγμα, «φανταζόμαστε» πώς μπορεί να νιώθει κάποιος τη στιγμή της απόλυσης, όταν του ανακοινώνουν ξαφνικά ότι δεν ανήκει πια στην «οικογένεια» ενός επιχειρηματικού οργανισμού. Επίσης, «φανταζόμαστε» τι σημαίνει για κάποιον να χάνει το «περιτύλιγμα» της προσωπικότητάς του, αυτό που διάλεξε στα μέτρα του η εταιρεία και του το πρόσφερε: το ωραίο γραφείο, το αυτοκίνητο, το ακριβό κινητό, τα μπόνους. Επιβράβευση για κάθε στιγμή που μιλούσε εκ μέρους της, νιώθοντας πως της ανήκει, πως είναι ζωτικό της μέλος, απαραίτητος.

Οι σκηνές των ανθρώπων με τις χάρτινες κούτες στα χέρια, που μέχρι την εποχή της κατάρρευσης της Lehman Brothers είχαμε δει μόνο σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, το 2008 χτύπησαν δυνατά την πόρτα μας. Ήταν οι άνθρωποι που ξαφνικά βρέθηκαν κυριολεκτικά στον δρόμο –«δεν γινόταν αλλιώς» τους είπαν-, φορτωμένοι με τα αντικείμενα που κυρίως τους συνέδεαν όχι με την πραγματικότητα της εταιρείας, αλλά με την αυστηρά προσωπική τους ζωή, έχοντας την απορία και την απόγνωση ζωγραφισμένη στο πρόσωπο.

Οι εικόνες αυτές, με την πάροδο του χρόνου ξεθώριασαν. Τώρα οι άνεργοι της υφεσιακής πραγματικότητας μπορεί να χρησιμοποιούν κούτες για σπίτι, ίσως να μην άντεξαν και να έχουν αναχωρήσει από τον «μάταιο;» κόσμο μας, να έχουν βρει μια άλλη –καλύτερη ή χειρότερη από την προηγούμενη– δουλειά, να βρίσκουν τροφή σε συσσίτια ή να ζουν με ένα κοινωνικό βοήθημα, να είναι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι για ευκαιριακή απασχόληση, που δεν μπορεί να τους καλύψει βασικές ανάγκες. Δυστυχώς, οι κούτες γίνονται θέμα συζήτησης όταν εμφανίζονται ως μαζικό φαινόμενο.

Σήμερα στην επικαιρότητα κυριαρχεί, με αφορμή την εμμονή και των «θεσμών» στο θέμα των απολύσεων, η συζήτηση σχετικά με το αν οι επιχειρήσεις πρέπει να δεσμεύονται από τη νομοθεσία όταν αποφασίζουν την απόλυση εργαζομένων. Οι υπέρμαχοι της απόλυτης «ελευθερίας» της αγοράς δηλώνουν πως μπορούν, φυσικά, να φανταστούν πώς νιώθει ένας εργαζόμενος όταν χάνει τη δουλειά του, αλλά «πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη ζωή με ρεαλισμό».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν είμαστε θεατές της φυσικής ή ψυχικής προσπάθειας ενός ανθρώπου, την αναπαράγουμε νοητικά και το μυαλό μας τη σωματοποιεί σε κάποιο βαθμό (στις στιγμές αγωνίας ενός θρίλερ νιώθουμε στο σώμα μας την ένταση). Ο βαθμός συναίσθησης της αγωνίας του άλλου βρίσκεται σε άμεση συσχέτιση με τις προσωπικές αξίες του παρατηρητή, αλλά και με την απόσταση που τον χωρίζει από αυτόν που βιώνει τις συνέπειες κάποιας οδυνηρής εξέλιξης. Πόσω μάλλον εάν στη σχέση αυτή παρεμβάλλονται αριθμοί, οικονομικά και άλλα πλάνα.

Με τα σημερινά δεδομένα και με τον τρόπο που λειτουργεί ένας οργανισμός στις σύγχρονες, «ανεπτυγμένες» κοινωνίες, όταν τα οικονομικά περιθώρια στενεύουν και η σωτηρία έρχεται από απρόσωπα funds, που εδώ που τα λέμα δεν έχουν και πολλή φαντασία, μεγαλώνει η απόσταση από την πραγματικότητα. Και έτσι δεν υπάρχει κανένας φραγμός, όπως αυτός ο οποίος ισχύει για τους ανθρώπους που με τη δύναμη της φαντασίας μπορούν να νιώσουν μέρος του συνόλου που αγωνιά και όχι ξένο σώμα.