Οι εικόνες από τα κατεστραμμένα σπίτια, χωράφια και δρόμους που άφησε πίσω της η κακοκαιρία “Daniel” στη Ζαγορά Πηλίου, μαρτυρούν μια βιβλική καταστροφή, η οποία συγχρονίστηκε με την πιο ακατάλληλη περίοδο του χρόνου για τους παραγωγούς: Δέκα ημέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή μήλων. «Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε σε δέκα ημέρες τη συγκομιδή μήλων, δηλαδή το προϊόν από το οποίο ζει σχεδόν το 100% των κατοίκων σε μία ολόκληρη δημοτική ενότητα που το παράγει σε ποσότητα αποκλειστικότητας, περίπου 90 – 95%», αναφέρει στο FOODReporter ο Αντώνης Πολίτης, υπεύθυνος επικοινωνίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς (Zagorin). Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο μετεωρολογικός σταθμός της Ζαγοράς από την αρχή (00:00) έως το μεσημέρι (15:00) της Τρίτης, 5 Σεπτεμβρίου 2023, κατέγραψε 645 mm βροχής.

Δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να εκτιμηθεί με ακρίβεια το μέγεθος της ζημιάς
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει καταστραφεί όλο το δίκτυο της αγροτικής οδοποιίας, πολλών χιλιομέτρων και διακλαδώσεων. Επιπρόσθετα, έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο πρόσβασης από Βόλο προς Ζαγορά και το οδικό δίκτυο Ζαγοράς – Χορευτού, όπου στα μέσα της διαδρομής βρίσκονται το συσκευαστήριο και οι εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

«Επομένως, αν κάποιος έστω καταφέρει να μαζέψει την παραγωγή του, δεν μπορεί προς το παρόν να την παραδώσει», υπογραμμίζει ο κ. Πολίτης, εκφράζοντας έντονα την ανησυχία του σχετικά με το γεγονός ότι δεν είναι εφικτό αυτήν την στιγμή να προσεγγίσουν όλα τα χωράφια ώστε να εκτιμηθεί με ακρίβεια το μέγεθος της ζημιάς. «Επίσης, αυτήν την στιγμή το χωριό παραμένει χωρίς ρεύμα, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν τα ψυγεία μας», προσθέτει. «Έχουν χαθεί πάρα πολλά στρέμματα, έχουν ξεριζωθεί δέντρα και, παράλληλα, κάποιες περιοχές έχουν πληγεί από χαλάζι και ανεμοθύελλα. Η κατάσταση είναι τραγική», σχολιάζει ο Αντώνης Πολίτης, τονίζοντας ότι πρόκειται για τη χειρότερη χρονική περίοδο που θα μπορούσε να συμβεί μία τόσο ισχυρή κακοκαιρία στην περιοχή.

Έκκληση για άμεση αποκατάσταση ζημιών σε σπίτια, χωράφια και δρόμους
«Εμείς ζητάμε να ξεκινήσει και να ενεργοποιηθεί άμεσα ένας οργανωμένος μηχανισμός αποκατάστασης, φέρνοντας πολλά μηχανήματα έργου τα οποία πρέπει να δουλεύουν ταυτόχρονα, ζώνη – ζώνη κατά υψόμετρο, για να μπορέσουμε να αρχίσουμε να δουλεύουμε και, παράλληλα, να αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο.

Αυτό ζητάμε, πάντα με σεβασμό στους νεκρούς και στον θρήνο των συμπολιτών μας στην υπόλοιπη Θεσσαλία» αναφέρει στο FOODReporter ο κ. Πολίτης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter