«Ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να αναδείξει τον αποτελεσματικό ρόλο, τον οποίο οι υπεύθυνες επιχειρήσεις μπορεί να διαδραματίσουν για την ταχύτερη ανάκαμψη και σταθερότητα, που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία», τονίζει ο κ. Ζωούλλης Μηνά, διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, στην από κοινού συνέντευξή του στο σελφ σέρβις με τον διευθυντή πωλήσεων της εταιρείας, κ. Νίκο Ζώη, ο οποίος εξηγεί ότι η μείωση φέτος του εσωτερικού τουρισμού, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του all inclusive στον ξενοδοχειακό τομέα, καθήλωσαν την κατανάλωση μπίρας.

Αν και η συγχώνευση πρόσφατα δύο εκ των βασικών ανταγωνιστών της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κρίνεται από τον κ. Ζωούλλη Μηνά «ενδιαφέρουσα εξέλιξη συνολικά για της αγορά μας», τονίζει: «Δεν πρόκειται να προκαλέσει καμία αλλαγή ή διαφοροποίηση στη στρατηγική μας κατεύθυνση. Θα συνεχίσουμε να είμαστε εστιασμένοι στην αναπτυξιακή μας πορεία, δίνοντας προτεραιότητα στην καινοτομία, την προμήθεια πρώτων υλών από την Ελλάδα και τις εξαγωγές. Στον τομέα των εξαγωγών σχετικά πρόσφατα αναλάβαμε έναν μεγάλο όγκο παραγωγής εδώ στην Ελλάδα, με προορισμό τις αγορές της Κίνας και της Ιταλίας, για το σήμα Heineken.

Προκειμένου να συνεχίσουμε δυναμικά σε όλα αυτά τα μέτωπα, εξακολουθούμε να επενδύουμε στην Ελλάδα, με βάση ένα τριετές πλάνο που αγγίζει συνολικά τα 50 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την τοπική αγορά, προχωράμε με μια δυναμική και αποτελεσματική διοικητική ομάδα, η οποία είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τη συνολική μας στρατηγική και είμαι σίγουρος ότι θα αναδειχθεί ακόμα περισσότερο μέσα σε αυτήν τη δυναμική αγορά».

σελφ σέρβις: Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων συμβαίνουν και στον χώρο των μεγάλων πελατών σας στην οργανωμένη λιανική. Θεωρείτε ότι ως προμηθευτές θα κληθείτε να επαναπροσδιορίσετε την πολιτική σας και σε ποια κατεύθυνση;

Νίκος Ζώης: Δεν το θεωρώ απίθανο, καθώς στη συγκυρία που διανύουμε είναι αναμενόμενο να υπάρχει κινητικότητα και σε αυτόν τον κλάδο, με συνεχείς διορθωτικές κινήσεις από τις επιχειρήσεις με στόχο τον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους. Παρατηρούμε, πράγματι, προσπάθειες για εξοικονόμηση κόστους και επίτευξη οικονομιών κλίμακας, κινήσεις για την ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων και πρωτοβουλίες για ελκυστικότερες τιμές καταναλωτή, κυρίως μέσω προσφορών και εκπτώσεων σε δημοφιλή προϊόντα. Από την πλευρά μας θεωρώ ότι με όσα κάνουμε διατηρούμε σταθερή τη σχέση μας μαζί τους, ενισχύοντας την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Θα συνεχίσουμε να τους εφοδιάζουμε με υποστήριξη, καινοτομία και άριστη ποιότητα προϊόντων, σε όσο πιο προσιτές τιμές γίνεται.

Τα διδάγματα της κρίσης

σελφ σέρβις: Η κρίση διαμόρφωσε ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις λιανεμπορίου-βιομηχανίας, κυρίως σε ζητήματα σχετικά με τις προσφορές, τις παροχές, τις εκπτώσεις και τις τιμές. Κάνοντας μια γρήγορη αποτίμηση της δύσκολης αυτής περιόδου, σε ποια συμπεράσματα καταλήγετε;

Νίκος Ζώης: Επιχειρώντας να αποτιμήσουμε την περίοδο της κρίσης, μπορούμε να πούμε ότι πρώτο μέλημα όλων των «παικτών» της αγοράς ήταν η εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους. Το περιβάλλον αυτό ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας, της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης στις σχέσεις ανάμεσα σε συνεργάτες που επιδιώκουν ένα κοινό αποτέλεσμα –για παράδειγμα, εμείς προχωρήσαμε σε διάφορες προωθητικές ενέργειες, ποσοτικές ή εκπτωτικές, στα προϊόντα μας. Επιπλέον, έδωσε ώθηση στην καινοτομία, αντάμειψε την υψηλή ποιότητα και όσους επένδυσαν σε αυτήν, ενώ γενικότερα δημιούργησε τις ευκαιρίες να πλησιάσουμε ακόμα περισσότερο όλοι μεταξύ μας, προκειμένου να δίνουμε λύσεις στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Αυτή η σύγκλιση τελικά ωφελεί όλους, πρωτίστως τον καταναλωτή.

Ευελιξία και βιώσιμη ανάπτυξη

σελφ σέρβις: Η οικονομία, τουλάχιστον σύμφωνα με κάποιους από τους μακροοικονομικούς δείκτες, επανέρχεται σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό από μόνο του ωθεί σε μεταβολές στρατηγικών, κυρίως τους ισχυρούς παραγωγούς;

Ζωούλλης Μηνάς: Η κρίσιμη πρόκληση για την αγορά τα επόμενα χρόνια είναι ο συνδυασμός της ευελιξίας με την προσήλωση σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, που θα βοηθήσει την οικονομία γενικότερα. Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου πρέπει να αναδείξουν τον αποτελεσματικό ρόλο, τον οποίο οι υπεύθυνες επιχειρήσεις μπορεί να διαδραματίσουν για την ταχύτερη ανάκαμψη και σταθερότητα, που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Χρειάζεται να καλλιεργήσουμε ένα γόνιμο επιχειρηματικό περιβάλλον και μία νέα, μακροπρόθεσμη, αναπτυξιακή στρατηγική, με όραμα και δεσμευτικούς στόχους, που θα βασίζονται στην ποιότητα, την αξιοπιστία, την καινοτομία, την τεχνολογία και την τεχνογνωσία.

Πτώση, αλλά με προοπτικές ακάκαμψης

σελφ σέρβις: Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την κατανάλωση μπίρας την περίοδο 2014-2015; Πόσο την επηρεάζει η άνοδος του τουρισμού;

Νίκος Ζώης: Το 2014 η αγορά μπίρας φαίνεται ότι συνολικά θα εμφανίσει μια πτώση της τάξης του 3%-4%. Δυστυχώς η αύξηση του τουρισμού, που παραδοσιακά ευνοεί την κατανάλωση μπίρας, δεν κατάφερε να αντισταθμίσει το ότι ο Έλληνας καταναλωτής εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση. Έτσι, ο εσωτερικός τουρισμός παρέμεινε μειωμένος, ενώ κατά μεγάλο μέρος οι ξένοι επισκέπτες επέλεξαν all inclusive ξενοδοχειακά πακέτα, ώστε το όφελος από την κατανάλωση ήταν τελικά μικρότερο του αναμενόμενου.

Παρόλα αυτά πιστεύω ότι η χώρα μας γίνεται ολοένα μια πιο ενδιαφέρουσα αγορά για όσους αγαπούν την μπίρα, καθώς υπάρχουν σημάδια σταθερότητας και ανάπτυξης. Στην Ελλάδα σήμερα δραστηριοποιούνται περίπου 20 ζυθοποιίες, ενώ νέοι «παίκτες» μπαίνουν στην αγορά σχεδόν καθημερινά. Αυτό πρακτικά αποδεικνύει ότι η κατηγορία μας παραμένει ελκυστική και δυναμική. Εκτιμούμε ότι τα περιθώρια ανάπτυξης στην αγορά μας είναι μεγάλα, καθώς η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση μπίρας εκτιμάται στα 35 λίτρα, δηλαδή είναι σχετικά χαμηλή συγκριτικά με τον σχετικό ευρωπαϊκό μέσο όρο, που κυμαίνεται στα 70 λίτρα. Αποσκοπούμε στη δημιουργία νέων περιστάσεων κατανάλωσης, που θα καλύπτουν ακόμη περισσότερες προτιμήσεις, και στην ανάπτυξη της κουλτούρας μπίρας στην Ελλάδα.

Η εξωστρέφεια στο επίκεντρο

σελφ σέρβις: Η εξωστρέφεια είναι ένας από τους βασικούς άξονες ανάπτυξης της εταιρείας. Ποιες είναι οι επιδόσεις σας φέτος;

Νίκος Ζώης: Στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχουμε θέσει την εξωστρέφεια στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων μας, καθώς πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους άξονες υλοποίησης της στρατηγικής μας: την αύξηση της απορρόφησης ελληνικών πρώτων υλών και την ενίσχυση της οικονομίας, μέσω της εισροής συναλλάγματος. Με περισσότερα από 40 χρόνια παρουσίας στις διεθνείς αγορές, είμαστε αναμφίβολα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μπίρας στην Ελλάδα. Το 2014 αναμένουμε ότι οι πωλήσεις από την εξαγωγική μας δραστηριότητα θα ανέλθουν συνολικά στα 9 εκατ. ευρώ. Για το 2015 έχουμε εξασφαλίσει επιπλέον εξαγωγές 300.000 εκατόλιτρων προς Κίνα και Ιταλία. Πρόκειται για πωλήσεις προς τον όμιλο Heineken, ο οποίος έχει επιλέξει τη χώρα μας για την παραγωγή προϊόντων προς εξαγωγή.

Έμφαση στην καινοτομία

σελφ σέρβις: Τι απέδωσε στην εταιρεία η αναδιοργάνωση των υποδομών της;

Ζωούλλης Μηνάς: Η ανακατανομή των όγκων ανάμεσα στα ζυθοποιεία μας μας βοήθησε να αποκτήσουμε ένα αποτελεσματικότερο πλαίσιο παραγωγής, περισσότερο ευθυγραμμισμένο με τις τάσεις της αγοράς –πχ την αύξηση της ζήτησης κουτιών μπίρας, σε σχέση με τις φιάλες. Παράλληλα, ως αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών εγκαινιάσαμε τη νέα αναπτυξιακή πορεία της μονάδας μας στην Αθήνα, μετατρέποντάς την σε Κέντρο Καινοτομίας, με μονάδα Μικροζυθοποιίας, η οποία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της πολύ σύντομα. Στον χώρο αυτό θα αναπτύσσονται νέες συνταγές και πρωτοποριακές τεχνικές ζυθοποίησης για προϊόντα και συσκευασίες, ενώ θα γίνει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση, σχετικά με την ανάπτυξη κουλτούρας της μπίρας στην Ελλάδα, άρα ανάπτυξης της ίδιας της κατηγορίας μας.

Όλες αυτές οι αλλαγές μας επέτρεψαν να δώσουμε ήδη από το 2014 ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην καινοτομία, εμπλουτίζοντας το χαρτοφυλάκιό μας με 8 νέα προϊόντα και συσκευασίες, ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη να προσφέρουμε ακόμα περισσότερες νέες εμπειρίες και περιστάσεις κατανάλωσης στο κοινό. Στόχος μας μέχρι το 2015 είναι το 15% του τζίρου μας να προέρχεται από την ανάπτυξη καινοτομιών. Τέλος, το Κέντρο Διακίνησης για την Κεντρική Ελλάδα και τα νησιά που δημιουργήσαμε στην Αθήνα βελτίωσε ακόμη περισσότερο την εξυπηρέτηση των πελατών μας. Μέσα από όλες αυτές τις κινήσεις, προετοιμάζουμε δυναμικά την εταιρεία για την επόμενη ημέρα.