Τα δυσάρεστα νέα για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια αυτή τη φορά ήλθαν από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Σε πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση του ΕΦΕΤ, ανακοινώθηκε ότι από τη στιγμή που θα ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια για να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα.

Τα δυσάρεστα νέα για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια αυτή τη φορά ήλθαν από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Σε πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση του ΕΦΕΤ, ανακοινώθηκε ότι από τη στιγμή που θα ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια για να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα.

Τη θέση αυτή διατύπωσε o καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών νόσων του τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ορ. Παπαδόπουλος, ενώ η πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Χρ. Παπανικολάου συνέστησε, από την πλευρά της, ψυχραιμία στο καταναλωτικό κοινό. Όμως, η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά μόνο… ψύχραιμη δεν είναι. Στην Ευρωπαϊκή Kοινότητα οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν μέτρα για τον περιορισμό της νόσου στα ζώα, στη Γαλλία, βδομάδα με τη βδομάδα ο αριθμός των θυμάτων σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας αυξάνεται και στην Ελλάδα, όπως εξάλλου και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι πωλήσεις του μοσχαρίσιου κρέατος έχουν πέσει κατακόρυφα και οι τιμές των υπολοίπων κρεάτων έχουν ανέβει στα ύψη.

Στη Γαλλία τα αποτελέσματα ελέγχου με ειδική μέθοδο για τον γρήγορο εντοπισμό των κρουσμάτων έδειξαν ότι 2,1 βοοειδή στα 1000 ήταν προσβεβλημένα από τη νόσο των “τρελών” αγελάδων. Μια εβδομάδα νωρίτερα η αρμόδια Επιτροπή ανακοίνωνε 15 μέτρα για την αντιμετώπιση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας τα οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:

  • Την απαγόρευση χρήσης των κρεατάλευρων στη διατροφή των ζώων, τουλάχιστον για έξι μήνες.
  • Την απαγόρευση της πώλησης και των εντέρων των βοοειδών.
  • Την απαγόρευση των εξαγωγών κρεατάλευρων σε Τρίτες χώρες.
  • Τη διενέργεια γρήγορων εξετάσεων της νόσου σε όλα τα ζώα άνω των 30 μηνών με κοινοτική χρηματοδότηση.
  • Την υποχρεωτική εξέταση του κρέατος που προέρχεται από βοοειδή άνω των 30 μηνών πριν τη διάθεσή τους στην κατανάλωση.
  • Την εφαρμογή μέτρων για την εισαγωγή στην Ε.Ε. προϊόντων κρέατος τρίτων κρατών όμοια με αυτά που ισχύουν και για τα ευρωπαϊκά προϊόντα του κλάδου.

Στο μεταξύ, παράλληλα με τα ανωτέρω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι η αποζημίωση για τη θανάτωση και την αποτέφρωση των βοοειδών άνω των 30 μηνών θα κυμαίνεται από 292 έως 520 ευρώ ανά ζώο. Τα προαναφερόμενα ποσά, που αντιστοιχούν στο 70% περίπου του κόστους, αφορούν στην κοινοτική συμμετοχή, ενώ το υπόλοιπο 30% της αποζημίωσης θα χορηγείται από τα κράτη μέλη. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, το πρόγραμμα θανάτωσης των ζώων εφαρμόζεται ήδη από την 1η Ιανουαρίου με την προοπτική να ολοκληρωθεί σε έξι μήνες, ενώ είναι υποχρεωτικό για όλες τις χώρες και για όλα τα βοοειδή τα άνω των 30 μηνών τα οποία δεν πέρασαν το γρήγορο τεστ ανίχνευσης της νόσου.

"Είμαστε απροστάτευτοι" δηλώνουν κτηνίατροι και χημικοί

Όμως, η υπόθεση των “τρελών” αγελάδων είχε και μια απροσδόκητη παράμετρο. Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, ο Σύλλογος του Γενικού Χημείου του Κράτους και οι υπάλληλοι του Χημείου, αφού κατήγγειλαν την αδυναμία του κράτους να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία στο θέμα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση κοινής υπουργικής απόφασης, που προβλέπει τη θέσπιση παράλληλων αρμοδιοτήτων για τη διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων. Οι προσφεύγοντες κατακρίνουν επίσης και το νόμο 2741/99, με τον οποίο όλες οι αρμοδιότητες για τον έλεγχο των τροφίμων μεταβιβάζονται στον ΕΦΕΤ.