Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων μετά την πρόσφατη απεργία των περιπτερούχων και με πρόταση της αντιδημάρχου κ. Ευαγγελίας Βελέντζα ενέκρινε με την 3028/01 πράξη του τα αιτήματα των απεργών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων μετά την πρόσφατη απεργία των περιπτερούχων και με πρόταση της αντιδημάρχου κ. Ευαγγελίας Βελέντζα ενέκρινε με την 3028/01 πράξη του τα αιτήματα των απεργών. Όπως τόνισε η αντιδήμαρχος, η αλλαγή των παραδοσιακών περιπτέρων με αυτά του νέου τύπου καθίσταται απαραίτητη, ενώ άγνωστος παραμένει για την ώρα ο ακριβής χρόνος αντικατάστασης των πάγκων πώλησης ημερήσιου Τύπου με τα κιόσκια των πρακτορείων Τύπου.

Η απόφαση του Δήμου Αθηναίων

Μετά από την απεργία των περιπτερούχων, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου με πρωτοβουλία του σωματείου «ΕΝΟΤΗΤΑ», το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων με την 3028 πράξη του α) ενέκρινε τη διόρθωση της 1333/01 ΠΔΣ ως προς την τοποθέτηση δύο ψυγείων, αντί ενός εντός ρολών, στα περίπτερα που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο και έχουν τις προδιαγραφές της 2908/98 ΠΔΣ και β) αποδέχθηκε την πρόταση της αντιδημάρχου κ. Ευαγγελίας Βελέντζα, σύμφωνα με την οποία ενέκρινε κατ’ εξαίρεση για το 2001 όλα τα περίπτερα να πληρώσουν για ρολά και για δύο ψυγεία, ανεξαρτήτως της θέσης του περιπτέρου, της παλαιότητας του ή αν είναι σχολάζον. Επίσης ως προς τα πρόστιμα, οι ενδιαφερόμενοι θα προσφύγουν στις φορολογικές επιτροπές, ενώ παράλληλα εξουσιοδοτήθηκε ο αντιδήμαρχος, κ. Π. Παπαϊωάννου και ο νομικός σύμβουλος, κ. Χ. Δημητρόπουλος να εισηγηθούν αφ’ ενός σχέδιο νόμου σχετικά με τη διαγραφή ολοκλήρου του προστίμου, αφ’ ετέρου δε να γίνει και νομοθετική ρύθμιση που να διαγράφει τα πρόστιμα όλων των περιπτώσεων.

Σχετικά με το θέμα αυτό η αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων κ. Ευαγγελία Βελέντζα δήλωσε: «Όλες αυτές οι ρυθμίσεις που έγιναν με την απόφαση αυτή δε σημαίνει ότι θα ισχύσουν και για το 2002, με την έννοια ότι αν δεν αντικατασταθούν τα παλαιά περίπτερα με περίπτερα νέου τύπου, δεν μπορούμε στο τέλος του χρόνου να δικαιολογούμε αυτούς που δεν τα άλλαξαν. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Αθήνα πρέπει να είναι νοικοκυρεμένη και αντάξια των απαιτήσεων της εποχής μας, αλλά και των Ολυμπιακών αγώνων. Είμαστε πάντα κοντά στα προβλήματα των περιπτερούχων, θέλουμε να έχουμε καλή συνεργασία, τους θεωρούμε πρεσβευτές της πόλης μας, αλλά πρέπει να καταλάβουν κι εκείνοι πως ο Δήμος έχει πάρει κάποιες αποφάσεις, προκειμένου να γίνει η αλλαγή με τα νέου τύπου περίπτερα, τις οποίες πρέπει όλοι να σεβαστούμε, για να μην έρθουμε πάλι στη δυσάρεστη θέση της επιβολής προστίμων».

Όπως διευκρίνισε η κ. Βελέντζα, οι περιπτερούχοι πρέπει να πληρώσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες και να καταθέσουν τις προσφυγές τους μέσα στις νόμιμες προθεσμίες. Παράλληλα πρέπει να αρχίσουν να συμμορφώνονται με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων για αλλαγή των περιπτέρων και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, ούτως ώστε να έχουν όλα εκείνα τα προνόμια που τους παρέχει η απόφαση.

Τι γίνεται με την αντικατάσταση των πάγκων πώλησης Τύπου;

Όσον αφορά την αντικατάσταση των πάγκων πώλησης Tύπου με κιόσκια των πρακτορείων, απόφαση που ελήφθη με την 1945/00 πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων και που έπρεπε να υλοποιηθεί μέσα στο 2001, μέχρι στιγμής -εκτός από ένα πιλοτικό που λειτουργεί στην πλατεία Κλαυθμώνος- δεν έχει γίνει καμία άλλη ενέργεια μετά την αντίδραση των εφημεριδοπωλών.

«Οι πάγκοι πώλησης Τύπου έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί με κιόσκια από το 2001. Η απόφαση που έχουμε πάρει εξακολουθεί να ισχύει, αλλά πέρα από το ένα πιλοτικό δεν έχει γίνει κάποια άλλη ενέργεια, μια και υπάρχουν αντιδράσεις από τους εφημεριδοπώλες. Σκοπεύουμε να έχουμε κάποιες συζητήσεις μαζί τους για να πεισθούν να αλλάξουν, αλλά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς το χρόνο κατά τον οποίο θα γίνει η αντικατάσταση των πάγκων», εξηγεί η κ. Ευαγγελία Βελέντζα.

Σύμφωνα πάντως με την παραπάνω πράξη του Δ. Σ. του Δήμου Αθηναίων, έχει εγκριθεί η παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων στα πρακτορεία Τύπου ΑΡΓΟΣ και ΕΥΡΩΠΗ ΕΠΕ για τοποθέτηση περιπτέρων (κιόσκια) πώλησης Τύπου. Στόχος ήταν να αντικατασταθούν εντός του 2001 οι ήδη υπάρχοντες πάγκοι πώλησης Τύπου με τα κιόσκια μια και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση, έχει καταστεί ανεξέλεγκτη η υπάρχουσα κατάσταση από την αλόγιστη χρήση του κοινόχρηστου χώρου εκ μέρους των εφημεριδοπωλών, αλλά και για να εκλείψει η αντιαισθητική εικόνα που παρουσιάζουν (οι πάγκοι), όπως επίσης και για να γίνουν ανθρώπινες οι συνθήκες εργασίας των εφημεριδοπωλών.

Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή είναι τα πρακτορεία Τύπου τα αρμόδια για τη διανομή του, τα οποία και προτίθενται να τα τοποθετήσουν αναλαμβάνοντας το σύνολο της δαπάνης κατασκευής. Ο τύπος της κατασκευής και οι χώροι τοποθέτησης θα τελούν υπό την έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου (Διεύθυνση Δημοτικών Προσόδων και Διεύθυνση Οδοποιίας), οι οποίες πριν από την παραχώρηση του χώρου θα λαμβάνουν υπ΄όψιν τα εξής:

  1. Ο παραχωρούμενος χώρος δε θα υπερβαίνει σε επιφάνεια τα 4 τ.μ. και σε ύψος τα 2,5 μέτρα.

  2. Να μην παρακωλύεται η ομαλή διακίνηση των πεζών.

  3. Να μην αποκρύπτονται φρεάτια Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και προσόψεις καταστημάτων.

  4. Να μην εμποδίζεται η ορατότητα των φωτεινών σηματοδοτών από τους οδηγούς.

  5. Να μην κλείνονται οι είσοδοι πεζόδρομων. Σε κάθε περίπτωση, να υπάρχει ελεύθερος χώρος για τη διέλευση οχημάτων άμεσης βοήθειας και πυροσβεστικών.

Στα κιόσκια αυτά δε θα διενεργείται εμπορική διαφήμιση εκτός των μηνυμάτων που αφορούν την προώθηση του Τύπου και δε θα επιτρέπεται έξω από το χώρο η τοποθέτηση σταντ ή άλλων αντικειμένων. Πιλοτικές θέσεις για την τοποθέτηση των κατασκευών αυτών και με διαστάσεις που δε θα υπερβαίνουν τα 4 τ.μ. ορίστηκαν οι εξής:

1. Σταδίου και Αιόλου (πρώην Κατράντζος)

2. Κοραή, απέναντι και συμμετρικά ως προς τον ανελκυστήρα του ΜΕΤΡΟ

3. Πανεπιστημίου και Αρσάκη, επί της πλατείας Δικαιοσύνης

4. Πλατεία Κλαυθμώνος

5. Πλατεία Ομονοίας

6. Πλατεία Συντάγματος, μεταξύ των οδών Ερμού και Μητροπόλεως.

Τέλος όσον αφορά τον παραχωρούμενο χώρο, αυτός θα υπόκειται στην καταβολή δημοτικών τελών και θα υπολογίζεται ετησίως ανά τ.μ., σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα συντελεστή των ρολών των περιπτέρων ή τον ενιαίο συντελεστή κατά περιοχή.