Έντονες πιέσεις στα οικονομικά μεγέθη της δέχεται φέτος η Carrefour-Μαρινόπουλος, λόγω του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος, της μειωμένης ζήτησης στα αγαθά καθημερινής ανάγκης και της κάθετης πτώσης των πωλήσεων στα είδη ένδυσης-υπόδησης και στις «λευκές» και «μαύρες» συσκευές. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε ο όμιλος σχετικά με την πορεία των εσόδων του από την εγχώρια αγορά, είναι ενδεικτικά του κλίματος στον κλάδο σήμερα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον όμιλο, η Carrefour-Μαρινόπουλος από κοινού με τα καταστήματα της Dia Hellas, -που πλέον ενσωματώνονται στο δίκτυο της μητρικής, στο εννεάμηνο- παρουσίασε μειωμένο κύκλο εργασιών κατά 3,6%, έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, στα 2,019 δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε συγκρίσιμα μεγέθη ο κύκλος εργασιών του ομίλου κατέγραψε μείωση της τάξης του 7,5%, ενώ από την επέκταση του δικτύου του στην Ελλάδα εξασφάλισε ανάπτυξη 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Ιδιαιτέρως δύσκολο ήταν για τον όμιλο το τρίτο τρίμηνο του έτους, δεδομένου ότι η πτώση στις συνολικές πωλήσεις του διαμορφώθηκε στο 3,7%, με την αξία τους να περιορίζεται στα 666 εκατ. ευρώ. Σε συγκρίσιμα μεγέθη, ο όμιλος στην Ελλάδα είχε στο τρίτο τρίμηνο μια πτώση της τάξης του 7,1%, ενώ από την επέκτασή του με νέα σημεία πώλησης κέρδισε 3,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Πρέπει να επισημανθεί ότι στο εννεάμηνο του 2010 στην Ευρώπη ο όμιλος Carrefour κινήθηκε ανοδικά, παρουσιάζοντας ανάπτυξη της τάξης του 5,7%, με το συνολικό τζίρο να διαμορφώνεται στα 6,506 δισ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζεται η παρουσία του στη Γαλλία). Στο τρίτο τρίμηνο ο όμιλος είχε ανάπτυξη 5,5% με τα έσοδά του να ανέρχονται στα 2,224 δισ. ευρώ.

Επιθετική πολιτική τα Χριστούγεννα
Ο διευθύνων σύμβουλος της Carrefour-Μαρινόπουλος, κ. Βασίλης Στασινούλιας, στο πλαίσιο δηλώσεών του προς το σελφ σέρβις από το Παρίσι, όπου είχε μεταβεί στα τέλη του Οκτωβρίου, υπογράμμισε ότι οι πιέσεις στα μεγέθη της εταιρείας οφείλονται στο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, που επιδρά συνολικά στο εμπόριο της χώρας και ως εκ τούτου στον leader του οργανωμένου λιανεμπορίου της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Carrefour-Μαρινόπουλος δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να αναστρέψει την αρνητική πορεία του τζίρου της.

Πλέον προσβλέπει στην αγορά των Χριστουγέννων, οπότε και θα επιμείνει στην πολιτική των προσφορών και των επιθετικών προωθητικών ενεργειών, ώστε να πάρει μερίδια αγοράς. Ανάλογη πολιτική θα ακολουθήσει και το 2011, χρονιά η οποία αναμένεται ότι θα εξελιχθεί δυσκολότερα της φετινής.

Εντείνεται η ενσωμάτωση των Dia
Η Carrefour Μαρινόπουλος εντείνει τους ρυθμούς απορρόφησης του δικτύου πωλήσεων της Dia Hellas, ώστε έως το τέλος του 2011 να έχει ολοκληρωθεί η μετατροπή του συνόλου των καταστημάτων της εκπτωτικής αλυσίδας σε Carrefour-Μαρινόπουλος και σε Carrefour Express. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έως το τέλος του Οκτωβρίου 9 καταστήματα Dia είχαν μετατραπεί σε Carrefour-Μαρινόπουλος και 8 σε Carrefour Express. Υπενθυμίζεται ότι σε σύνολο τα καταστήματα της Dia Hellas είναι 382.

Όπως έχουμε ήδη καταγράψει σε ρεπορτάζ προηγούμενων τευχών, ορισμένα από τα Dia θα κλείσουν, εφόσον γειτνιάζουν με καταστήματα της Carrefour-Μαρινόπουλος. Υπολογίζεται ότι τη λειτουργία τους θα διακόψουν περί τα 40 καταστήματα, ενώ στο βαθμό που κάποιο κατάστημα Dia δραστηριοποιείται σε προνομιακή θέση έναντι άλλου κοντινού Carrefour-Μαρινόπουλος, θα προτιμηθεί η διακοπή της λειτουργίας του καταστήματος της μητρικής.