Μπορεί οι περιπτώσεις εταιρειών, οι οποίες δεν γνωστοποιούν στο ΥΠΑΝ τα απαιτούμενα για την τεκμηρίωση αυξήσεων κοστολογικά στοιχεία να έχουν μειωθεί σημαντικά, το έργο του περιορισμού των πληθωριστικών πιέσεων εξακολουθεί να είναι πολύπλοκο για το υπουργείο. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, σύμφωνα με πληροφορίες του greekretail, αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα μειώσεις τιμών, οι οποίες όμως δεν έχει διευκρινιστεί αν οφείλονται σε πιέσεις του υπουργείου. Εν τω μεταξύ, αυτή την εβδομάδα συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ για τη θέσπιση της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς, ενώ εξετάζονται οι απόψεις φορέων της αγοράς επί των προβλεπόμενων ρυθμίσεων.

Πάντως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι περιπτώσεις εταιρειών που προχωρούν σε ανατιμήσεις είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένες, δεδομένης της πτωτικής πορείας που καταγράφεται στις τιμές των πρώτων υλών για τα περισσότερα, αν όχι για όλα, τα αγαθά ευρείας κατανάλωσης. Η εξέλιξη αυτή καθιστά ευκολότερο το έργο του ΥΠΑΝ για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, ο υφυπουργός προβληματίζεται από το γεγονός ότι, παρά τις μειώσεις που παρατηρούνται στις πρώτες ύλες, οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ παραμένουν σταθερές. Στο πλαίσιο αυτό, μελετά τιμολογιακά και κοστολογικά στοιχεία, προκειμένου να διαπιστώσει ποια προϊόντα έπρεπε να υποτιμηθούν τις τελευταίες εβδομάδες και, όπως αναφέρουν πηγές του greekretail, πρώτα τη λίστα είναι τα σιτηρά και τα άλευρα.

Πάντως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στις προθέσεις του κ. Βλάχου είναι να προβεί μέσα στις επόμενες ημέρες σε ανακοινώσεις για μειώσεις τιμών. Αυτό το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί είναι αν οι μειώσεις, στις οποίες θα αναφερθεί ο υφυπουργός, θα έχουν προκύψει μόνο κατόπιν πιέσεων του ΥΠΑΝ ή και από πρωτοβουλία των ιδίων των επιχειρήσεων.

Τέλος, αυτή την εβδομάδα συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη θέσπιση της «Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς». ‘Ηδη, εξετάζονται οι απόψεις φορέων της αγοράς επί των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, ενώ αντιρρήσεις για συγκεκριμένα άρθρα αυτού έχουν εκφραστεί από τους εργαζόμενους στο ΥΠΑΝ.