Δύο κύκλους ελέγχων που θα επικεντρωθούν στα σούπερ μάρκετ, τα κρεοπωλεία και τα ζαχαροπλαστεία, έχει προγραμματίσει το Υπουργείο Ανάπτυξης για την περίοδο των εορτών, προκειμένου να καταγράψει την εικόνα των τιμών πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Πρόθεση του υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Γ. Βλάχου, είναι να συγκρίνει τα στοιχεία των τιμοληψιών και, εφόσον διαπιστώσει περιπτώσεις αισχροκερδούς συμπεριφοράς, να προχωρήσει στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων. Ο πρώτος κύκλος ελέγχων έχει ήδη αρχίσει και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Διενεργούνται τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όσο και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας, σε συνεργασία με τις νομαρχίες.

Πρόθεση του υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Γ. Βλάχου, είναι να συγκρίνει τα στοιχεία των τιμοληψιών και, εφόσον διαπιστώσει περιπτώσεις αισχροκερδούς συμπεριφοράς, να προχωρήσει στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του greekretail, ο πρώτος κύκλος ελέγχων έχει ήδη αρχίσει και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Διενεργούνται τόσο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όσο και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας, σε συνεργασία με τις νομαρχίες.

Ο υφυπουργός με επιστολή του προς τους νομάρχες ζήτησε να του κοινοποιήσουν τα πρώτα στοιχεία των τιμοληψιών την ερχόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια οι ελεγκτές θα προχωρήσουν σε νέες τιμοληψίες από τις 15 Δεκεμβρίου και για διάστημα, επίσης, μιας εβδομάδας. Με την ολοκλήρωση και του δεύτερου κύκλου ελέγχων, τα στοιχεία των τιμοληψιών θα κοινοποιηθούν και πάλι στο ΥΠΑΝ, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες συγκρίσεις και να συναχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία των τιμών.

Επαναληπτικοί έλεγχοι 

Πηγές του greekretail δηλώνουν ότι έλεγχοι στις τιμές των αγαθών θα γίνουν και κατά τη διάρκεια των εορτών, στην ίδια ακριβώς λογική των δύο πρώτων εξορμήσεων των ελεγκτών, ώστε να διασφαλιστεί πλήρως ότι δεν θα υπάρξουν κρούσματα αισχροκέρδειας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία, λόγω της διεθνούς συγκυρίας και ειδικότερα της πτώσης στο κόστος των πρώτων υλών, οι τιμές των αγαθών πρέπει να ακολουθούν πτωτική πορεία.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Ανάπτυξης απέστειλε σε όλες τις Νομαρχίες της χώρας επιστολή, στην οποία εξηγεί πώς θα γίνονται οι έλεγχοι, με ποια συχνότητα, σε ποια χρονικά διαστήματα, σε ποιες επιχειρήσεις και σε ποια προϊόντα. ‘Oπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, έχει δοθεί εντολή σε κάθε μεγάλη πόλη της χώρας οι ελεγκτές να επισκεφθούν καταστήματα τουλάχιστον πέντε διαφορετικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ, τις κεντρικές αγορές των πόλεων αυτών, τα μεγάλα ζαχαροπλαστεία, καθώς και τις μεγάλες αγορές πώλησης προϊόντων κρέατος.

Οι ελεγκτές θα έχουν την υποχρέωση στην δεύτερη εξόρμησή τους να επισκεφθούν τα ίδια ακριβώς σημεία πώλησης και να καταγράψουν τις τιμές στα ίδια ακριβώς προϊόντα, ώστε να μπορούν να γίνουν οι σχετικές συγκρίσεις.

Στη λίστα με τα προϊόντα, των οποίων τις τιμές θα καταγράψουν οι ελεγκτές, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, όλοι οι βασικοί τύποι κρέατος, καθώς και η γαλοπούλα, τα γλυκίσματα, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, οι ξηροί καρποί, τα νερά, τα αναψυκτικά και τα αλκοολούχα ποτά, τα τυροκομικά και τα γαλακτοκομικά, καθώς και προϊόντα που ανήκουν στην κατηγορία των δώρων, όπως τα καλλυντικά και τα παιχνίδια.