Νωρίς το πρωί της 29ης Μαΐου η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είχε έκτακτη συνάντηση με εκπροσώπους 45 μεγάλων βιομηχανιών, από τους οποίους ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα σε μείωση τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα. Λίγες ώρες αργότερα, σε συνέντευξη τύπου στην οποία ανακοίνωσε επτά μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας, ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χρήστος Φώλιας δήλωσε ότι τη Δευτέρα περιμένει από τους συμμετέχοντες στη σημερινή συνάντηση να τον ενημερώσουν για τις μειώσεις, τις οποίες προτίθενται να κάνουν σε προϊόντα τους, ή για άλλες ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να γίνει άμεσα αισθητή στους καταναλωτές η αποκλιμάκωση της ακρίβειας. «Υπάρχει κρίση, και οι επιχειρήσεις πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενώ, αναφερόμενος σε επικριτικά σχόλια τα οποία αφορούσαν στην πολιτική που ακολουθεί το ΥΠΑΝ στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ακρίβειας, είπε: «Είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης και δεν αρκούμαστε, όπως άλλοι, στον ρόλο του θεατή και του σχολιαστή της πραγματικότητας».

Τα επτά μέτρα

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη συνέντευξη τύπου, ορισμένα από τα οποία αποτελούν απλώς υλοποίηση μέτρων από τα 41 ήδη γνωστά, είναι τα εξής:

  • Χρήση δίγραμμης επιταγής για συναλλαγές που αφορούν σε διακίνηση οπωροκηπευτικών, με αξία άνω των 1000 ευρώ.
  • Υποχρεωτική αναγραφή επί των τιμολογίων όλων των εκπτώσεων που δίνουν οι βιομηχανίες στο λιανεμπόριο, καθώς και υποχρεωτική κατάθεση στο υπουργείο των ετησίων συμφωνιών που συνάπτουν οι εταιρείες. Η γνωστοποίηση των συμφωνιών θα πρέπει να γίνεται εντός μηνός από την υπογραφή τους.
  • Αναγραφή επί των παραστατικών διακίνησης των οπωροκηπευτικών της τιμής μονάδος για κάθε προϊόν.
  • Υποχρεωτική αναγραφή στα παραστατικά των ποσοτήτων των οπωροκηπευτικών, που προορίζονται για ζωοτροφές ή για καταστροφή.
  • ‘Εκδοση εγκυκλίου του ΥΠΑΝ για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων, οι οποίες αφορούν στην αναγραφή της τιμής στη συσκευασία του κάθε προϊόντος χωριστά.
  • Γνωστοποίηση από τις τελωνειακές αρχές στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης των στοιχείων, που αφορούν στις ποσότητες και στις τιμές των οπωροκηπευτικών, τα οποία εισάγονται από τρίτες χώρες.
  • Ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου σχετικά με προϊόντα τα οποία τελούν εν ανεπαρκεία, προκειμένου να επιταχύνονται οι διαδικασίες εισαγωγής τους.

Αλλαγές στον ΚΒΣ

Ο υφυπουργός Οικονομίας, κ. Αντώνης Μπέζας, υπογράμμισε ότι το υπουργείο συμβάλλει στην προσπάθεια του ΥΠΑΝ για την καταπολέμηση της ακρίβειας με αλλαγές του ΚΒΣ και οι οποίες αφορούν στην αναγραφή της τιμής μονάδος επί των παραστατικών διακίνησης των οπωροκηπευτικών. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η αγορανομική διάταξη που αφορά στην αναγραφή των εκπτώσεων επί των τιμολογίων και την υποχρεωτική ανακοίνωσης των συμφωνιών στο ΥΠΑΝ δεν θα υποστηριχθεί με αντίστοιχες αλλαγές στον ΚΒΣ, αντίθετα με τα όσα άφηναν να διαρρεύσουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών την προηγούμενη της ανακοίνωσης των νέων μέτρων. Ο κ. Μπέζας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η μόνη παρέμβαση μέσω ΚΒΣ θα αφορά στη διακίνηση των οπωροκηπευτικών». Επίσης, επεσήμανε πως με την εφαρμογή τού μέτρου της αναγραφής των εκπτώσεων επί των τιμολογίων το υπουργείο δεν πρόκειται να χάσει έσοδα από τον ΦΠΑ.

Από την πλευρά του, ο κ. Βλάχος επεσήμανε με έμφαση ότι, πέραν των αυξήσεων που ανακοινώνονται και που όλοι γνωρίζουμε, αυτό το διάστημα στο ΥΠΑΝ έχουν γνωστοποιηθεί μειώσεις για περίπου 1.000 κωδικούς.

Για το δε θέμα του ηλιελαίου και των όσων συνέβησαν σχετικά, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι «η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα, άμεσα, και αποτελεσματικά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πιο γρήγορα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».