Όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγαν οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και της Ειδικής Γραμματείας Εποπτείας της Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η Ελλάδα είναι ακριβότερη από τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Βουλγαρία σε μία σειρά βασικών ταχυκίνητων προϊόντων καθημερινής χρήσης, πράγμα που οφείλεται τόσο στην αύξηση της φορολογικής τους επιβάρυνσης και στις αυξήσεις τιμών των πρώτων υλών τους, όσο και στις στρεβλώσεις της αγοράς, σύμφωνα με τις αιτιάσεις των επικεφαλής των δύο υπηρεσιών, κ.κ. Στ. Κομνηνό και Γ. Στεργίου.

Ειδικότερα, η έρευνα που παρουσίασαν έδειξε ότι στην Ελλάδα οι τιμές ραφιού 70 προϊόντων, εκ των οποίων τα 50 επώνυμων μαρκών, είναι ακριβότερες απ’ ό,τι στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιταλία, στη Βουλγαρία, στη Γερμανία και στην Ισπανία. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι διαφορές τιμών εμφανίζουν τέτοια απόκλιση, ώστε κινείται εύλογη υποψία ότι οι επιχειρήσεις που τροφοδοτούν με τα εν λόγω προϊόντα τη λιανική αγορά εφαρμόζουν εναρμονισμένες πρακτικές και καταχρώνται τη δεσπόζουσα θέση τους.

Ως χαρακτηριστικές περιπτώσεις αδικαιολόγητα υψηλότερης τιμής στα ελληνικά ράφια αναφέρθηκαν τα δημητριακά, με διαφορά της τάξης του 46,96%, τα απορρυπαντικά με 44,2%, τα αναψυκτικά με 51,3%, ορισμένα είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας με 96,5% κλπ. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοινώθηκε, η σχετική έρευνα έχει ήδη σταλεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα διερευνήσει την υπόθεση.

Σημειώνεται ότι οι κ.κ. Κομνηνός και Στεργίου ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προβούν σε ενέργειες εξάλειψης των στρεβλώσεων στην αγορά, που σχετίζονται με την κατάργηση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να υποβάλλουν τους τιμοκαταλόγους χονδρικής στο ΥΠΑΑΝ, την αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου μεταφορών και logistics και τη διερεύνηση σχετικά με τη διάρκεια του κύκλου ζωής του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος.