Η πανδημία επιταχύνει παγκοσμίως το megatrend υπέρ της υγιεινής διαβίωσης και διατροφής, ωθώντας τη βιομηχανία τροφίμων-ποτών σε επαναπροσδιορισμό στρατηγικής σε ό,τι αφορά τον προσανατολισμό της καινοτομίας στα προϊόντα της, αναγνωρίζοντας ότι το μέλλον ανήκει στα τρόφιμα που δεν επιβαρύνουν την υγεία. Μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου φαίνεται ότι, λαμβάνοντας το μήνυμα των καιρών, προσαρμόζονται γρήγορα στη νέα τάση, συνειδητοποιώντας, ταυτόχρονα, ότι ο πολύπλευρα ενήμερος καταναλωτής σήμερα, ενόσω είναι κάθε άλλο παρά ευκολόπιστος στις σχετικές υποσχέσεις του βιομηχανικού μάρκετινγκ και πολύ απαιτητικός, εφόσον πειστεί για την ποιότητα των προϊόντων και την ειλικρίνεια των παραγωγών τους, διατίθεται να πληρώνει κάτι παραπάνω προς όφελος της υγείας του. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά νέα είναι ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία αυξάνουν το βαθμό δυσκολίας ανταπόκρισης των επιχειρήσεων στην αξίωση των καταναλωτών για πραγματικά υγιεινά τρόφιμα προσιτής τιμής.

Σε αφιέρωμα του «σελφ σέρβις» στα προϊόντα vegan τον προηγούμενο μήνα, επισημάναμε την γενικότερη τάση τα τελευταία χρόνια προς έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και διαβίωσης, την οποία η πανδημία ενέτεινε σημαντικά, με αποτέλεσμα τη μεγάλη άνοδο της ζήτησης προϊόντων που καινοτομούν σχετικά και την αύξηση του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για την παραγωγή και την διάθεση τέτοιων τροφίμων. Τροφίμων, δηλαδή, με λιγότερο ή καθόλου αλάτι ή ζάχαρη, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα ή με υποκατάστατα ζάχαρης, με μειωμένα ή χωρίς λιπαρά, χωρίς γλουτένη ή λακτόζη, plant based και λειτουργικά, με ω3 λιπαρά και βιταμίνες, ολικής άλεσης ή πολύσπορα, χωρίς GMO κ.ά. Όπως παρατηρεί ο κ. Πέτρος Παυλίδης, διευθυντής πωλήσεων της Euricom, «η καταναλωτική προτίμηση γι’ αυτά, διαπιστωμένη πριν την πανδημία, σημειώνει αλματώδη επιτάχυνση, ωθώντας τις βιομηχανίες του κλάδου των τροφίμων-ποτών σε επαναπροσδιορισμό των προϊόντων τους».

«Οι παγκόσμιες εξελίξεις πολιτισμικά και τεχνολογικά συνεισφέρουν στην αύξηση του πληθυσμού των ανθρώπων, που επιλέγουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Στην Ελλάδα ήδη υπάρχει ζήτηση προϊόντων με υψηλή θρεπτική αξία αλλά με λίγες θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα πολλοί είναι όσοι επιλέγουν την χορτοφαγική διατροφή, αποφεύγοντας τις ζωικές πρωτεΐνες και αντικαθιστώντας τις με εναλλακτικές λύσεις διατροφής», σημειώνει η ομάδα της Stelvia Hellas.

Σύμφωνα με τον κ. Λάμπρο Χαρτάκη, που μας μίλησε εκ μέρους της Better Life Foods (Φάρμα Χαρτάκη), δύο είναι οι σημαντικότερες σύγχρονες εξελίξεις: «Αφενός όλα τον τελευταίο χρόνο περιστρέφονται γύρω από την πανδημία, έτσι ώστε η υγιεινή διατροφή είναι πλέον πλήρως αντιληπτό πως μας αφορά όλους και πως μαζί με την άθληση είναι αποφασιστικός παράγοντας θωράκισης του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αφετέρου η βιομηχανία τροφίμων έχει υπερκαλύψει τη ζήτηση για φτηνό και χαμηλής ποιότητας φαγητό, τόσο ώστε ο καταναλωτής αισθάνεται εγκλωβισμένος από τις σχετικές επιλογές και αναζητά τις δυνατότητες να τρέφεται πιο υγιεινά, εύκολα, γρήγορα και με ασφαλείς τρόπους, διατεθειμένος μάλιστα να πληρώνει κάτι παραπάνω για να το επιτυγχάνει».

Είναι χαρακτηριστική η τεράστια ανάπτυξη της αγοράς των plant based τροφίμων και των λεγόμενων λειτουργικών το 2020. Η πιο εντυπωσιακή περίπτωση είναι των επιδορπίων φυτικής προέλευσης, των οποίων η άνοδος πωλήσεων ξεπέρασε την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη: 141,2% σε όγκο και 176,2% σε αξία στο εντεκάμηνο του 2020 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Αξιοσημείωτη ήταν η άνοδος τόσο στα ροφήματα φυτικής προέλευσης, 14,4% σε όγκο και 9% σε αξία πωλήσεων όσο και στο λειτουργικό γάλα, 12% και 11,2% αντίστοιχα. Μικρή όμως ήταν η άνοδος πωλήσεων του λειτουργικού γιαουρτιού και μόνο σε όγκο, κατά 2,6%, γιατί σε αξία υποχώρησαν κατά 1,2%.

Το megatrend της υγείας και ευεξίας
«Το Good For You είναι το new mainstream, γι’ αυτό οι επιχειρήσεις αρχίζουν να προσαρμόζονται στο megatrend της υγείας κι ευεξίας, προσφέροντας on the go λύσεις διατροφικά ισορροπημένων τροφίμων», λέει η κ. Αριάδνη Μητακάκη CSO, Partner της Value for Life Foods. Προσθέτει ότι «το megatrend του healthy & functional nutrition συμπληρώνεται και ολοκληρώνεται από μια άλλη μεγάλη τάση, αυτή της φυτικής διατροφής, στο πλαίσιο της οποίας διαπιστώνεται μια στροφή όλο και περισσότερων καταναλωτών στη vegan-vegetarian διατροφή. Ωστόσο, περισσότεροι και σε διαρκώς αυξανόμενο αριθμό άνθρωποι θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση του κρέατος, παίρνοντας την απαραίτητη για τον οργανισμό πρωτεΐνη από φυτικές πηγές, όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα όσπρια».

«Η παραγωγή τροφίμων-ποτών στο μέλλον θα ακολουθεί το παράδειγμα της αγοράς των συμπληρωμάτων διατροφής, σε ό,τι αφορά τις συστάσεις για τη σημασία συγκεκριμένων συστατικών για τη βελτίωση συνολικά της υγείας και την ευεξία», τονίζει η κ. Αθανασία Δάκου, εμπορική διευθύντρια και μέλος της διοίκησης της Βιομηχανίας Ζυμαρικών Ήλιος. Σχολιάζει πως η πανδημία δίνει μόνο την αφορμή, για να συνειδητοποιούμε πως η καλή υγεία καθενός ποτέ δεν είναι δεδομένη. Γι’ αυτό, άλλωστε, η συγκυρία της «οδηγεί πολλούς στην αναζήτηση προϊόντων, που μπορεί να υποστηρίξουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, έτοιμο να αντιμετωπίσει κινδύνους. Σύμφωνα με έρευνες αγοράς, άνω του 50% των καταναλωτών το 2020 πήραν συμπληρώματα διατροφής για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Το σχετικό αυξανόμενο ενδιαφέρον θα παραμείνει στο κέντρο της προσοχής της βιομηχανίας υγείας και ευεξίας τα επόμενα χρόνια. Αντί της θεραπείας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα στρέφονται στην πρόληψη, μέσω της κατανάλωσης τροφίμων με πρόσθετα θρεπτικά συστατικά, που υποστηρίξουν την ανοσολογική λειτουργία, όπως ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, η βιταμίνη C και η βιταμίνη D».

«Η Δέλτα διαχρονικά προσφέρει προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, που θέτουν τις βάσεις για μια ισορροπημένη διατροφή κι έναν υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, καλύπτοντας τις γευστικές απαιτήσεις των καταναλωτών», λέει η κ. Έλια Μπαϊμά, Marketing Director της Δέλτα Τρόφιμα ΑΕ.

«Ο τρόπος ζωής δημιουργεί διατροφικές τάσεις, που καθορίζουν τις εξελίξεις στη βιοµηχανία τροφίµων», λέει ο κ. Δημήτρης Ζακαλκάς, Marketing & Communication Strategist της Eurimac (ΜΑΚΒΕΛ), εξηγώντας: «Αν και τα ζυµαρικά βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραµίδας, εμφανίζοντας σε μεγάλο βαθμό ανελαστική ζήτηση, εντούτοις οι προσπάθειες ανάπτυξης της αγοράς τους αποδίδουν καρπούς µε τη στροφή στο wellness mode».

Τη στροφή των καταναλωτών στα γαλακτοκομικά υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας, που συμβάλλουν στην ισορροπημένη διατροφή, διαπιστώνει και η κ. Βίκυ Παπουτσάκη, Marketing Manager της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, τονίζοντας ότι βάσει των σύγχρονων τάσεων, «οι περισσότερες εταιρείες δημιουργούν νέα προϊόντα, με εστίαση στην υψηλή περιεκτικότητα σε βασικά θρεπτικά συστατικά, την καινοτομία και την αυθεντική γεύση και ποιότητα».

Η κ. Έλενα Καραγιάννη, εμπορική διευθύντρια της Αγγελάκης, προσθέτει ότι μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις σήμερα είναι η παραγωγή υγιεινών προϊόντων Ready to cook, «που ευνοούν μεν την ενασχόληση του καταναλωτή με το μαγείρεμα, αλλά του εξοικονομούν χρόνο κατά την προετοιμασία ενός γεύματος ή snack, προσφέροντάς του εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις».

Πάντως ο κ. Χαρτάκης, σχολιάζοντας τη στροφή των μεγάλων βιομηχανιών σήμερα στην παραγωγή και την προώθηση προϊόντων υγιεινής διατροφής, σχολιάζει πως ακριβώς αυτή η στροφή «εμπεριέχει γι’ αυτές ένα ρίσκο, σε ό,τι αφορά τα αναπόφευκτα ερωτήματα των καταναλωτών αναφορικά με την ποιότητα των συμβατικών τους προϊόντων…».

Η πανδημία ενέτεινε το ενδιαφέρον
Όπως διαπιστώνει η ομάδα της Stelvia Hellas, «γενικότερα οι Έλληνες καταναλωτές και κυρίως οι νέοι, εστιάζονται όλο και περισσότερο στην κατανάλωση θρεπτικών και φυσικών τροφίμων, όντας ενήμεροι για τα οφέλη τους στην υγεία. Επίσης υιοθετούν πλέον μια προληπτική προσέγγιση στη διατροφή τους, όχι απαραίτητα σχετική με την απώλεια βάρους, αλλά με την βελτίωση των διατροφικών τους συνηθειών. Εταιρείες που δραστηριοποιούνται χρόνια στον κλάδο «προσαρμόζουν» τα προϊόντα τους στις νέες απαιτήσεις των καταναλωτών, ενώ οι καινούργιες λειτουργούν εξ αρχής με γνώμονα την προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής».

Η καταγραφή των καταναλωτικών συμπεριφορών έδειξε ότι κατά το 69% οι καταναλωτές ενδιαφέρονται περισσότερο για την ψυχική υγεία και ευεξία και κατά το 31% θεωρούν ότι οι υπηρεσίες και τα προϊόντα υγείας τους αφορούν άμεσα, «αναζητώντας όλο και περισσότερο τις ενδείξεις στις ετικέτες των τροφίμων «χωρίς γλουτένη, χωρίς συντηρητικά, πλούσιο σε βιταμίνες, πηγή χαλκού, φωσφόρου και μαγγανίου» κ.ά. Δεν πρόκειται απλώς για τάση, αλλά γι’ αυτό που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει κάθε εταιρεία», σχολιάζει ο κ. Παυλίδης.

Η κ. Καραγιάννη συμφωνεί σχετικά, προσθέτοντας ότι οι καταναλωτές πλέον «αναζητούν όλο και περισσότερο φυσικά και αυθεντικά προϊόντα, χωρίς τεχνητά χρώματα, γεύσεις ή γλυκαντικές ουσίες. Θέλουν να γνωρίζουν τι περιέχουν τα τρόφιμα που τρώνε, απαιτώντας clean labels, μια τάση που ωθεί ακόμη και στη δημιουργία apps, που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά και/ή το επίπεδο της επεξεργασίας των τροφίμων».

Εξάλλου, «πολλοί άνθρωποι έχουν κουραστεί από τις ακριβές δίαιτες και τα συμπληρώματα διατροφής, που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα, αλλά χωρίς απόδοση. Πλέον πολύ συχνά αντί για τις περιοριστικές δίαιτες και τα προγράμματα γρήγορης απώλειας βάρους προτιμάται η πιο ισορροπημένη προσέγγιση για την υγεία και τη διατροφή. Έτσι, διαπιστώνεται πια μια στροφή των καταναλωτών προς τα θρεπτικά και φυσικά τρόφιμα, την ισορροπημένη διατροφή και την τακτική ήπια φυσική άσκηση ή άλλες αθλητικές δραστηριότητες», σχολιάζει η κ. Δάκου.

«Οι καταναλωτικές συμπεριφορές στέλνουν διαρκώς μηνύματα», λέει ο κ. Χαρτάκης εξηγώντας: «Αυτό που εισπράττουμε περισσότερο απ’ όλα, είναι πως η υγιεινή διατροφή πρέπει να γίνει πιο εύκολη, πιο γευστική, πιο γρήγορη και πιο χορταστική. Εμείς στη Φάρμα Χαρτάκη αφουγκραστήκαμε πλήρως αυτές τις ανάγκες και για αυτό δημιουργήσαμε την καινοτόμο σειρά λειτουργικών τροφίμων, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές, Better Life Foods από άπαχο ελληνικό αργοψημένο κρέας, εμπλουτισμένο με υπερτροφές και Ω3».

«Σαφώς ο εμπλουτισμός των τροφών με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κ.ά. αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση», λέει η κ. Καραγιάννη, προσθέτοντας ότι μια από τις σημαντικότερες καινοτομίες των τελευταίων ετών είναι η παραγωγή plant based προϊόντων, που προσομοιάζουν σε προϊόντα με βάση το κρέας.

Η ζήτησή δημιουργεί ευκαιρίες
Όπως επισημαίνει η κ. Παπουτσάκη, «η ζήτηση νέων προϊόντων δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης και μας δίνει την δυνατότητα να δημιουργούμε φρέσκες επιλογές, που ικανοποιούν τις διαφορετικές προτιμήσεις του κοινού για αγνά προϊόντα, τα οποία συμβάλλουν ώστε ο οργανισμός να είναι υγιής. Στη Δωδώνη πιστεύουμε και επενδύουμε σταθερά στη δημιουργία νέων γαλακτοκομικών προϊόντων από αγνές πρώτες ύλες».

«Γίναµε πιο marketing oriented, εµπλουτίζοντας τη γκάµα των προϊόντων µας. Αρχικά απευθυνθήκαμε σε καταναλωτές µε ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες σε θέµατα διατροφής. Ανταποκριθήκαµε στη ζήτηση βιολογικών ζυµαρικών και ζυµαρικών χωρίς γλουτένη. Τα σχετικά προϊόντα μπορεί να μην αύξησαν αισθητά τη συνολική κατανάλωση ζυµαρικών, αλλά συνέβαλαν στο χτίσιμο ισχυρής επικοινωνίας µε τις νέες ομάδες κοινού», λέει ο κ. Ζακαλκάς.

Μια ενδιαφέρουσα πλευρά του ζητήματος αφορά τη διατροφή των παιδιών μέσα στην πανδημία. Όπως σημειώνει η κ. Δάκου, «με τα περισσότερα παιδιά σε τηλεκπαίδευση υπό περιορισμό στο σπίτι, πολλοί γονείς αναζητούν γι’ αυτά προϊόντα ευχάριστα και ταυτόχρονα θρεπτικά. Δεδομένων των ανησυχιών για τη ζάχαρη και τα τεχνητά συστατικά, ψάχνουν για τροφές παρασκευασμένες με πιο φυσικά συστατικά. Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώνουμε αύξηση των φυτικών επιλογών (plant-based) για τη διατροφή των παιδιών. Πολλοί γονείς ελπίζουν ότι έτσι αυτά διδάσκονται και αποκτούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες για όλη τους τη ζωή…».

Η βιομηχανία τροφίμων προσπαθεί αρκετά να διαμορφώνει τις ετικέτες των προϊόντων της, σύμφωνα με τις σύγχρονες διατροφικές απαιτήσεις. Αλλά πολλές φορές το κάνει με τον λάθος τρόπο, διαπιστώνει ο κ. Χαρτάκης, σχολιάζοντας: «Ένα τρόφιμο για να είναι υγιεινό, πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, που αφορούν τα πρόσθετα, τα κορεσμένα λιπαρά και το συνολικό δείκτη θρεπτικής αξίας κι όχι απλώς να «βαφτίζεται» υγιεινό, επειδή είναι «gluten free», «vegan» ή και «βιολογικό». Το σημαντικότερο είναι όχι απλώς να μη βλάπτει, αλλά να είναι ευεργετικό στην υγεία, χωρίς να υστερεί γευστικά σε τίποτα από τα συμβατικά προϊόντα. Αυτό είναι καινοτομία! Όσο θα επιτυγχάνονται τέτοιου είδους ιδιότητες στην παραγωγή, τα υγιεινά τρόφιμα θα καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο στο καθημερινό καλάθι αγορών».

Το μέλλον είναι υποσχόμενο
Αναμφίβολα το αποτύπωμα της πανδημίας στην αγορά είναι πολύ έντονο. Ωστόσο, «επειδή οι συνέπειές της θα μας συνοδεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλές εταιρείες έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων. Παρά τις δύσκολες συνθήκες προσαρμοζόμαστε στη νέα πραγματικότητα και εξελισσόμαστε μέσα από αυτή», σημειώνει η ομάδα της Stelvia Hellas.

Σε ό,τι αφορά στα ζυμαρικά, ο κ. Ζακαλκάς διαπιστώνει ότι «η προσφορά ζυµαρικών σε ποικίλες εκδοχές (με όσπρια, λαχανικά, πρωτεΐνες κ.ά.), προσφέρει την ευκαιρία πολλαπλών επιλογών στον καταναλωτή, µε σκοπό, όµως, μια προσωρινή αλλαγή ή εναλλαγή ως προς τη βάση των προτιμήσεών του, που είναι τα κλασσικά ζυµαρικά, τα οποία κατέχουν παγκοσμίως µερίδιο άνω του 85% στην κατηγορία. Αυτό δύσκολα θ’ αλλάξει αισθητά µεσοπρόθεσµα. Ωστόσο, η προσφορά εναλλακτικών προτάσεων θα είναι διαρκής απαίτηση τα επόµενα χρόνια κι αυτό γιατί οι διατροφικές συνήθειες κι ο τρόπος ζωής αλλάζουν ταχύτατα, όπως βλέπουμε ήδη, παρακολουθώντας τη γενιά Ζ».

Σύμφωνα με την κ. Lu Ann Williams, διευθύντρια πληροφοριών και καινοτομίας στο Innova Market Insights, την άποψη της οποίας παραθέτει η κ. Καραγιάννη, «η διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού θα κυριαρχήσει το 2021. Οι καταναλωτές θα αναζητούν μάρκες εμπιστοσύνης, που παρέχουν αυθεντικά και αξιόπιστα προϊόντα, εμπνέοντας τους αγοραστές τόσο σε συνθήκες πανδημίας όσο και στη μετά-Covid εποχή».
Ο κ. Χαρτάκης από την πλευρά του θεωρεί ότι, αν και από άποψη συνθηκών ζωής και εργασίας ο βαθμός δυσκολίας έχει αυξηθεί πάρα πολύ, «σε επίπεδο ευκαιριών το timing είναι καλό. Όσο ο καταναλωτής συνειδητοποιεί τι είναι πραγματικά η υγιεινή διατροφή και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην ποιότητα της ζωής του, τόσο περισσότερο θα την αναζητά».

«Οι πωλήσεις functional προϊόντων ήταν ήδη αυξημένες, αλλά στη διάρκεια της πανδημίας πραγματικά απογειώθηκαν», λέει η κ. Μητακάκη και συμπληρώνει: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα προϊόντα που προάγουν την υγιεινή διατροφή θα είναι σταθερά ανερχόμενα κι ότι θα συνεχίσουν να είναι στην προτίμηση των καταναλωτών και μετά το πέρας της πανδημίας».

«Ως καταναλωτές στραφήκαμε συνειδητά στην πιο υγιεινή διατροφή και σε επιλογές που συνάδουν με την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, ενώ πολλοί εντάξαμε κάποια μορφή φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα μας, περιορίσαμε το έτοιμο φαγητό και επιστρέψαμε στην οικιακή μαγειρική, στο φρεσκομαγειρεμένο υγιεινό φαγητό», λέει η κ. Δάκου, προσθέτοντας: «Σε ό,τι αφορά τη διατροφή, η πανδημία μας ώθησε όλους –καταναλωτές, εμπόριο και βιομηχανία– ένα βήμα μπροστά, με απαιτήσεις για γρήγορη ανάπτυξη. Είμαστε σίγουροι ότι στο εξής θα έχουμε πολλά να συζητούμε γι’ αυτά» 

Επικοινωνια και προωθητικη δραστηριοτητα

«Οι πιο αποτελεσματικές προωθητικές ενέργειες εξακολουθούν να είναι τα εκπτωτικά πακέτα για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα», λέει η κ. Αθανασία Δάκου. Πέρα από τις εκπτωτικές ενέργειες για την προβολή των προϊόντων της, η Βιομηχανία Ζυμαρικών Ήλιος συνεργάζεται με ομάδα διατροφολόγων, που της προτείνουν νέες ιδέες υγιεινών γευστικών επιλογών.
Και η Stelvia Hellas διατηρεί τέτοιου είδους συνεργασίες, ενώ από τις προωθητικές ενέργειες επιλέγει κυρίως τη διαφήμιση μέσω των Social Media και την ενημέρωση για τα προϊόντα της μέσω αρθρογραφίας.

«Οι προωθητικές ενέργειες στηρίζουν τις πωλήσεις βραχυπρόθεσµα αλλά δεν βοηθούν στη δηµιουργία ισχυρών δεσµών του brand µε τους καταναλωτές», υποστηρίζει από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Ζακαλκάς (Eurimac). «Η Euricom Hellas με την Ευτοπία προτάσσει τη θρέψη, τον τόπο και τη γεύση, με την υπόσχεση να προσφέρει νέα και διαφοροποιημένα προϊόντα. Η προωθητική ενέργεια είναι η ίδια η φιλοσοφία του brand. Δεν είναι απλά ρύζι, είναι Ευτοπία!», τονίζει ο κ. Πέτρος Παυλίδης.

O κ. Λάμπρος Χαρτάκης (Better Life Foods) σημειώνει: «Είμαστε άνθρωποι της παραγωγής, low profile, που το κύριο μέλημα μας είναι να επενδύουμε στην ποιότητα των προϊόντων μας. Προσαρμοζόμαστε γρήγορα, έχοντας παράλληλα υπομονή. Μια φουλ επιθετική πολιτική προώθησης, χωρίς όρια και κανόνες, έχει ενδεχομένως αποτελεσματικότητα, αλλά κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει σ’ εμάς. Όλες μας οι κινήσεις πρέπει να συνδυάζονται με την αγάπη και το σεβασμό προς τον καταναλωτή, το περιβάλλον και τις αρχές μας. Άλλωστε, η σειρά των υγιεινών τροφίμων Better Life Foods που δημιουργήσαμε, δεν ήρθε «για να κατακτήσει την αγορά», αλλά για να την κάνει καλύτερη! Αυτό είναι το μότο μας».

«Η εταιρεία Αγγελάκης εκτός των «παραδοσιακών» προωθητικών ενεργειών, που είναι άμεσα μετρήσιμου αποτελέσματος, ετοιμάζει ένα δυναμικό πλάνο επικοινωνίας στην τηλεόραση και το digital περιβάλλον, με σκοπό την ενδυνάμωση της εικόνας του brand αλλά και της εταιρείας», σημειώνει η κ. Έλενα Καραγιάννη.

«Όταν μιλάμε για νέα, βελτιστοποιημένα και καινοτόμα προϊόντα, σημαντικό ρόλο έχουν οι διακρίσεις και βραβεύσεις από εξειδικευμένες κριτικές επιτροπές και ανεξάρτητους φορείς», σημειώνει η κ. Αριάδνη Μητακάκη εκ μέρους της Value for Life Foods, προσθέτοντας: «Ζώντας στην εποχή της διαρκούς ενημέρωσης, η digital παρουσία μας κυρίως στα social media είναι αναγκαία».

Νέα λανσαρίσματα

  • Η Δέλτα λάνσαρε τη βρεφική βιολογική σειρά Δέλτα Advance Bio, το μόνο λευκό βιολογικό γιαούρτι για βρέφη ηλικίας από έξι μηνών, ενώ επαναλανσάρισε τη σειρά Δέλτα Life Tsai, με την προσθήκη τριών νέων γευστικών σειρών. Επίσης λάνσαρε τα Vitaline Go Protein, μία καινοτόμο σειρά επιδορπίων γιαουρτιού σε τρεις γεύσεις, Ροδάκινο, Κράνμπερι- Ράσμπερι-Μπλούμπερι και Cacao nibs & vanillia, και παρουσίασε τα 100% vegan φυτικά επιδόρπια με καλλιέργεια γιαουρτιού, με βάση το ρόφημα αμυγδάλου.
  • Η Όλυμπος λάνσαρε δύο νέα Καρπός Αμύγδαλο για παιδιά από τριών ετών, κακάο και βανίλια, χωρίς καθόλου γάλα, σε ατομική συσκευασία με καλαμάκι. Επίσης, παρουσίασε τη νέα σειρά Όλυμπος Μεγαλώνω, που αποτελείται από τρία ροφήματα γάλακτος για παιδιά, αγελαδινό, κατσικίσιο και χωρίς λακτόζη.
  • Η Eurimac ετοιμάζει μια νέα σειρά ζυμαρικών ως συνέχεια των δύο σειρών της Health and Wellness: Τα Μάκβελ 5 Δημητριακά (µε σιτάρι, βρόµη, κριθάρι, καλαµπόκι και δίκοκκο σιτάρι) ζυµαρικά πολυδηµητριακών με λιγότερη γλουτένη, καθώς και τη νέα σειρά Μάκβελ Ολικής Άλεσης µε Βρόµη.
  • Η Βιομηχανία Ζυμαρικών Ήλιος παρουσίασε πριν λίγο καιρό τα νέα της ζυμαρικά από λαχανικά και όσπρια, εμπλουτίζοντας την ποικιλία των ζυμαρικών Good for You, ενώ παρουσίασε δύο νέα προϊόντα ολικής άλεσης, τα Ζωάκια, στην σειρά Τα Παιδικά Μας, καθώς και τον Τραχανά Ολικής με αγελαδινό γάλα, στη σειρά Παραδοσιακά Ζυμαρικά Ήλιος.
  • Η Κίκιζας λάνσαρε τα ζυμαρικά Μέλισσα με χαρούπι, αλλά και πολύσπορα (με κεχρί, κινόα, φαγόπυρο, κριθάρι, ηλιόσπορο και κολοκυθόσπορο), καθώς και ζυμαρικά με σπανάκι, καρότο και παντζάρι.
  • Η Δωδώνη λανσάρισε κατσικίσιο γιαούρτι ευρωπαϊκού τύπου και παραδοσιακό κατσικίσιο γιαούρτι, ανανέωσε τη συσκευασία για το κατσικίσιο τυρί και λάνσαρε το Ηπειρώτικο Στραγγιστό με διαφήμιση στον Τύπο και την τηλεόραση.
  • Η Value for Life Foods λάνσαρε το Φυστικοβούτυρο High Protein Real & Honest με πρωτεΐνη Whey και φυτικές ίνες, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, το Ταχίνι High Protein Real & Honest με πρωτεΐνη Whey και φυτικές ίνες κιχωρίου, το Άλειμμα με φουντούκι, πρωτεΐνη και κακάο Real & Honest, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, με γλυκαντικό Stevia, και το Αμυγδαλοβούτυρο Real & Honest, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και αλατιού, όλα χωρίς φοινικέλαιο.