Με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, κατάθεση ιδεών και ανταλλαγή απόψεων εξελίχθηκε ο διάλογος στο συνέδριο που διοργάνωσε στις 10 Απριλίου το «σελφ σέρβις» με τη συμμετοχή άνω των 400 στελεχών του κλάδου των σούπερ μάρκετ και των προμηθευτών του.

Το γενικό συμπέρασμα μπορεί να συνοψιστεί σε αυτό που διαπίστωσαν όλοι οι ομιλητές: υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας για την από κοινού αντιμετώπιση των συνεπειών της ύφεσης.

Παράλληλα, η αγορά πρέπει να απαλλαγεί από νοοτροπίες του παρελθόντος ώστε οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση να εξελίξουν τη λειτουργία τους και να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο σύγχρονος καταναλωτής.

Οι συμμετέχοντες στα θεματικά πάνελ του συνεδρίου τόνισαν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για αναβάθμιση του περιεχομένου των διαπραγματεύσεων από το επίπεδο των ποσοστών σε εκείνο της κοινής προσπάθειας για εξορθολογισμό των λειτουργιών, τη μείωση περιττού κόστους, τη βελτίωση του κωδικολογίου, την προσφορά ποιοτικών προϊόντων στη σωστή τιμή κλπ.

Αναδείχθηκαν, επίσης, πτυχές της κοινής προσπάθειας για αντιμετώπιση των συνεπειών της νέας πραγματικότητας που αντιμετωπίζει η αγορά, όπως το θέμα των καθυστερήσεων πληρωμών, των αυξανόμενων μεριδίων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας κλπ.

Με ενδιαφέρον άκουσαν οι σύνεδροι τη τοποθέτηση του ο κ. Jerome Loubere, διευθύνοντος συμβούλου της Καρφούρ  Μαρινόπουλος στο ζωτικής σημασίας θέμα των καθυστερήσεων πληρωμών. Ο κ. Loubere αναγνωρίζοντας πως οι καθυστερήσεις πληρωμών εκ μέρους της εταιρείας του δημιουργούν πρόβλημα στους προμηθευτές του, δήλωσε την πρόθεση της εταιρείας να βελτιώσει τις σχετικές πρακτικές της μέσω της υλοποίησης του προγράμματος ανάπτυξης του ομίλου.

Αίσθηση, επίσης, δημιούργησε η σαφής πρόκληση του κ. Κωνσταντίνου Μαχαίρα (Delhaize) οι συμφωνίες με τα σούπερ μάρκετ να γίνονται σε net τιμές, τονίζοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση πολλές επιχειρήσεις δεν θα άντεχαν τον ανταγωνισμό.

Εκ μέρους των προμηθευτών, οι κύριοι Σπύρος Δεσύλλας (Unilever Hellas) και Νίκος Καραγεωργίου (3 Άλφα-ΕΣΒΕΠ), υπεραμύνθηκαν του δικαιώματος των επιχειρήσεων να διαμορφώνουν ελεύθερα τις τιμές, θεωρώντας ότι ο μόνος αρμόδιος να καταδικάσει με την επιλογή του τη σχετική πολιτική της κάθε εταιρείας είναι ο καταναλωτής.

Έντονος ήταν ο διάλογος και στα πάνελ όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας (Στέφανος Κομνηνός, ΓΓ Εμπορίου και Γιώργος Στεργίου, EΓ Εποπτείας Αγοράς). Τα στελέχη των επιχειρήσεων αναγνώρισαν μεν τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, όμως στιγμάτισαν την προεκλογική υφή που έχουν κάποιες εξαγγελίες, αλλά και τη μη αντιμετώπιση της ουσίας πολλών θεμάτων μέσω νέων ρυθμίσεων (όπως, για παράδειγμα, στο θέμα των «ζεστών γωνιών», τις κατάργησης της υποχρέωσης κοινοποίησης των τιμοκαταλόγων χονδρικής, των πωλήσεων κάτω του κόστους κλπ).

Στο συνέδριο έγινε αναφορά σε μελλοντικά πλάνα των εταιρειών του κλάδου, όπως η πρόθεση της Μετρό να επενδύσει στο εξωτερικό, ενώ κατατέθηκε και ανοιχτή πρόταση συνένωσης δυνάμεων των ομίλων σούπερ μάρκετ (η σχετική πρόταση έγινε από τον όμιλο Ελληνική Διατροφή COOP).

Μεταξύ των συμμετεχόντων στα πάνελ ήταν οι: Jerome Loubere (Carrefour-Μαρινόπουλος), Κώστας Μαχαίρας (Delhaize, ΑΒ Βασιλόπουλος), Αριστοτέλης Παντελιάδης (Μετρό), Γιάννης Μασούτης (Μασούτης), Σπύρος Δεσύλλας (Unilever Hellas), Νίκος Σαρρής (Εύρηκα), Βασίλης Ευγένιος (ΕΛΓΕΚΑ), Γιάννης Μπούρας (Μινέρβα Ελαιουργική), Νίκος Καραγεωργίου (3 Άλφα), Κωνσταντίνα Καλλιμάνη (Καλλιμάνης), Θωμάς Τζίκας (ΚΟΝΒΑ). Επίσης, εκπρόσωποι των ομίλων σούπερ μάρκετ ήταν οι: Δημήτρης Βιδάλης (Σύμμετρον), Λεωνίδας Καρύγιαννης (Ελληνική Διατροφή-COOP), Στέφανος Μπαλάσκας (ΕΛΕΤΑ), Κώστας Νικολάου (Ασπίδα) και Γιώργος Παπαντώνης (Αστέρας Εμπορική).

Στην έναρξη του συνεδρίου ο κ. Παντελής Παντελιάδης έκανε μια αναδρομή στη δύσκολη πορεία του λιανεμπορίου, ενώ προσκάλεσε την αγορά να δουλέψει σε πνεύμα ουσιαστικής αλληλεγγύης και κοινών στόχων.

Επίσης, ο κ. Γιώργος Δουκίδης, εκ μέρους του ΙΕΛΚΑ, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μελέτης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του κλάδου, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες δημιουργίας οικονομιών κλίμακας και αύξησης της παραγωγικότητας στον κλάδο μέσω απλών παρεμβάσεων με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα μείωσης των τιμών λιανικής σε ποσοστό έως και 3,5%, την αύξηση των δημοσίων εσόδων κλπ.

Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι GS1 Ελλάς ΑΕ-520 Barcode Hellas, ΑΛΜΠΑΝΗΣ Β.Ι. ΑΕ, GS1 ASSOSIATION GREECE, υποστηρικτές οι Praevid, Mobile Technology, και Ingroup Marketing Solutions, χορηγός διερμηνείας η Intertranslations, χορηγός εκτυπώσεων η Pressious Αρβανιτίδης, χορηγοί επικοινωνίας η Ελεύθερος Τύπος και η Τύπος της Κυριακής και χορηγός τηλεοπτικής επικοινωνίας το SBCTV.

Εκτενές ρεπορτάζ για το συνέδριο θα παρουσιαστεί στο τεύχος Μαΐου του «σελφ σέρβις».