Ίσως να μην υπάρχει ένα κρασί που αρέσει σε όλο τον κόσμο. Όμως, η έρευνα της Wine Intellingence αποκαλύπτει κάποια βασικά χαρακτηριστικά, τα οποία αναζητούν οι καταναλωτές διαφορετικών εθνικοτήτων ώστε να πουν με βεβαιότητα πως ένα κρασί τους αρέσει ή όχι.

Οι διοργανωτές της Prowein, της διεθνούς έκθεσης κρασιού και αλκοολούχων ποτών του Ντίσελντορφ, ανέθεσαν στη Wine Intelligence τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τα κριτήρια βάσει των οποίων οι καταναλωτές στη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Κίνα, αποφασίζουν πως ένα κρασί είναι ιδανικό γι’ αυτούς.

Από την έρευνα προκύπτει το σαφές συμπέρασμα πως οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για πιο «απαλά» κρασιά, με χαμηλότερο δείκτη αλκοόλ απ’ ό,τι παλιότερα. Στη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, περίπου ένα τέταρτο των ανθρώπων που πίνουν σε σταθερή βάση κρασί θέλουν το προϊόν που θα αγοράσουν να έχει δείκτη αλκοόλ κατά μέσο όρο 10,5% ή και λιγότερο. Στην Κίνα, οι περισσότεροι καταναλωτές πίνουν κρασί με δείκτη 8,5% μέχρι 10,5%.

Στη Μ. Βρετανία, οι καταναλωτές κρασιού που έχουν ηλικία μεταξύ 18-34 ετών προτιμούν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό τα προϊόντα με χαμηλό δείκτη απ’ ό,τι οι μεγαλύτερες ηλικίες. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα είναι πως 6 στους 10 Βρετανούς που προτιμούν το λευκό κρασί, προτιμούν να έχει κατά μέσο όρο βαθμό αλκοόλ μεταξύ 11% και 12,5%.

Όσον αφορά στους Γερμανούς, δεν αποτελεί έκπληξη το εύρημα πως προτιμούν τα κρασιά χαμηλού δείκτη αλκοόλ. Πάνω από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων από τη Wine Intelligence δηλώνει πως το ιδανικό κρασί θα πρέπει να έχει δείκτη μεταξύ 8,5% έως 10,5%.

Χώρα προέλευσης
Όλοι οι ερωτηθέντες θεωρούν ως πολύ σημαντικό κριτήριο ώστε να δώσουν σε ένα κρασί την «ετικέτα» του ιδανικού, τη χώρα προέλευσής του. Οι Κινέζοι έχουν την πρώτη θέση, με 88%, ακολουθούν οι Γερμανοί με 82%, οι Αμερικανοί με 74% και, τέλος, οι Βρετανοί με 71%.

Παρά το γεγονός ότι στη «ζεστή» αγορά της Μ. Βρετανίας κυριαρχούν με μεγάλη διαφορά τα κρασιά της Αυστραλίας (στοιχεία Nielsen 2011), η Αυστραλία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στις επιλογές των καταναλωτών, με τα γαλλικά κρασιά να είναι η πιο δημοφιλής επιλογή.

Η Γαλλία κυριαρχεί και στους Κινέζους καταναλωτές. Όμως, σε αυτήν την περίπτωση, δεύτερη έρχεται η Χιλή και τρίτη η ίδια η Κίνα. Ακολουθούν η Ιταλία και η Αυστραλία.

Οργανικά και fair trade προϊόντα
Η έρευνα κατέγραψε ένα ευρέως διαδεδομένο ενδιαφέρον για τα οργανικά προϊόντα και γενικότερα, για όσα παράγονται με σεβασμό στους κανόνες της αειφορίας και του ηθικού εμπορίου. Μεγαλύτερα ποσοστά των καταναλωτών που δηλώνουν την προσήλωσή τους σε αυτούς τους κανόνες, σημειώνονται στη Γερμανία
και την Κίνα.

Το χρώμα
Το κόκκινο κρασί προβάλλει σε όλες τις χώρες στις οποίες αφορούσε η έρευνα, ως η κυρίαρχη επιλογή για το ιδανικό κρασί. Τα ποσοστά δεν απέχουν πολύ σε τρεις χώρες: 44% για τους Βρετανούς, 57% για τους Γερμανούς,και 49% για τους Αμερικανούς. Η Κίνα όμως ξεχωρίζει με ένα ποσοστό 79%, που είναι άλλωστε για τους Κινέζους το χρώμα της τύχης. Το λευκό κρασί ήταν η δεύτερη επιλογή σε όλες τις χώρες εκτός της Κίνας, όπου το ροζέ κρασί είχε πολύ κοντινά ποσοστά (παρά το γεγονός ότι και τα δύο είδη κρασιού ήταν πολύ πίσω από το κόκκινο).

Prowein 2012
Από 4 έως 6 Μαρτίου, περισσότεροι από 3.800 εκθέτες, προερχόμενοι από 50 χώρες, θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στο Ντίσελντορφ, στην έκθεση ProWein 2012. Μεταξύ των εκθετών, οι επισκέπτες θα μπορούν να βρουν προϊόντα που ανήκουν σε πάνω από 300 διεθνείς προμηθευτές οινοπνευματωδών.