Χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ άντλησε η ελληνική startup εταιρεία Wikifarmer σε χρηματοδοτικό γύρο με επικεφαλής το venture capital Point Nine. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη επένδυση του ιδιαίτερα δραστήριου στην Ευρώπη Point Nine σε ελληνική επιχείρηση. Σημειωτέον ότι το Point Nine, με έδρα το Βερολίνο, από το 2008 έχει επενδύσει σε αρκετές νεοσύστατες εταιρείες που στη συνέχεια γιγαντώθηκαν, μεταξύ των οποίων οι Delivery Hero και Zendesk. Μάλιστα, 14 από τις επιχειρήσεις στις οποίες έχει επενδύσει βρίσκονται σήμερα στην κατηγορία του «μονόκερου», δηλαδή η αξία τους ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια.
H χρηματοδότηση αυτή έρχεται εννέα μήνες μετά από τον προηγούμενο χρηματοδοτικό γύρο της Wikifarmer, στον οποίο η ελληνική εταιρεία είχε συγκεντρώσει επενδυτικό ενδιαφέρον μεταξύ άλλων από το ελληνικό venture capital Metavallon, καθώς και από τον Ίνγκβαρ Κάμπραντ, γιο του ιδρυτή της ΙΚΕΑ, Ματίας Κάμπραντ.
Με τους επιπλέον πόρους που άντλησε, η Wikifarmer αναμένεται να προχωρήσει στη γεωγραφική της επέκταση ανά την Ευρώπη και να αναπτύξει νέα προϊόντα για τους αγοραστές και τους πωλητές γεωργικών προϊόντων.
Εγκυκλοπαίδεια και B2B marketplace για αγροτικά προϊόντα
Υπενθυμίζεται ότι η Wikifarmer αποτελεί το μεγαλύτερο B2B marketplace αγροτικών προϊόντων που ενώνει χιλιάδες παραγωγούς από Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και άλλες χώρες, βοηθώντας τους να βρουν αγοραστές από όλο τον κόσμο. Η Wikifarmer ιδρύθηκε το 2017 από τους Ηλία Σούση, Πέτρο Σάγκο και Χάρη Παριανό, επιδιώκοντας να λειτουργήσει ως μία «εγκυκλοπαίδεια» βέλτιστων γεωργικών πρακτικών και στατιστικών στοιχείων για καλλιέργειες – εξ ου και το όνομα Wikifarmer: Wikipedia for farmers. Έκτοτε έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη, ενώ έχει αναγνωριστεί και από τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ως «εγκυκλοπαίδεια των αγροτών».
Όραμα της Wikifarmer είναι η ενδυνάμωση των αγροτών και παραγωγών, λειτουργώντας σαν ένα μέσο έκθεσης και προβολής των αγροτικών προϊόντων σε χιλιάδες αγοραστές, καθώς και η βελτίωση του εισοδήματος και κατ’ επέκταση η αναβάθμιση των μεθόδων παραγωγής τους. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτό θα έχει ως άμεση συνέπεια την περαιτέρω ανάπτυξη της βιώσιμης αγροτικής καλλιέργειας και την αύξηση της παραγωγής, που θα λύσει βασικά προβλήματα όπως η έλλειψη τροφής και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter