Πρωτοβουλία επέκτασης στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Ελλάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμος να αναλάβει ο παγκόσμιος κολοσσός του λιανεμπορίου, η αμερικανική Walmart. Στο πλαίσιο αυτό, φέρεται να έχει προχωρημένες επαφές με εγχώρια βορειοελλαδική αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για την αναπτυσσόμενη αλυσίδα Βασίλαγας, η οποία σήμερα επεκτείνει το δίκτυο των καταστημάτων της, που δραστηριοποιούνται με την επωνυμία 3Β Markets.

Η επαφή των δύο πλευρών λέγεται πως εξελίσσεται εδώ και αρκετό χρόνο, μέσω απευθείας συνομιλιών εκπροσώπου της ελληνικής αλυσίδας, ο οποίος διαμένει στις ΗΠΑ, με αρμόδια στελέχη της Walmart. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, ήδη υπάρχει μία «προκαταρκτική συμφωνία συνεργασίας» μεταξύ τους, που ως πληροφορία δημιουργεί δικαιολογημένη κατάπληξη και δυσπιστία, κυρίως λόγω της απόλυτης ασυμβατότητας επιχειρηματικού βάρους μεταξύ των φερόμενων ως συνομιλητών. Οι πληροφορίες, πάντως, επιμένουν ότι από τις αρχές του 2013 η εγχώρια αγορά πρέπει να αναμένει τη σταδιακή εξάπλωση ενός νέου δικτύου μεγάλων σούπερ μάρκετ, τουλάχιστον ενός σε κάθε πρωτεύουσα νομού,και πλήθους τέτοιων στις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Η τελευταία, μάλιστα, φέρεται ως διοικητική έδρα και τόπος εγκατάστασης του πρώτου υπέρ μάρκετ της εταιρείας. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι πληροφορίες μας προσδιορίζουν επακριβώς το ακίνητο-αφετηρία και κέντρο της εν λόγω δραστηριότητας, για το οποίο φέρεται να έχει δοθεί προκαταβολή. Πρόκειται για το εξαιρετικά προνομιακό ακίνητο στην ανατολική πλευρά της πόλης, στο οποίο στεγαζόταν η Siemens Τηλεβιομηχανική (υπάρχουν ακόμη οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της), που έκλεισε πριν μερικά χρόνια.

Το εν λόγω ακίνητο έχει πωληθεί από τη Siemens στον μεγαλύτερο βορειοελλαδίτη developer εμπορικών αναπτύξεων, την εταιρεία Μεντεκίδης. Σε κοντινή απόσταση απ’ αυτό έχει εντοπιστεί κατάλληλος χώρος για τη δημιουργία του πρώτου καταστήματος της αλυσίδας, η οποία θα διαθέτει «όλων των ειδών τα καταναλωτικά αγαθά, ακόμη και αυτοκίνητα», όπως τόνισε η πηγή μας, αξιώνοντας την εμπιστοσύνη μας στην αξιοπιστία της.

Καλώς την… την Euromart
Σύμφωνα λοιπόν με την πηγή μας, η σύσταση της κοινής εταιρείας, πιθανώς με την επωνυμία Euromart, τοποθετείται χρονικά στους πρώτους μήνες του νέου έτους, οπότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες διαμόρφωσης των υποδομών του προαναφερόμενου ακινήτου της Siemens για τη στέγαση των κεντρικών διοικητικών υπηρεσιών της. Παράλληλα, εξειδικευμένη εταιρεία θα αναλάβει την εύρεση στελεχών και προσωπικού για τα καταστήματα. Το εγχείρημα θα υποστηριχθεί από επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, στις οποίες τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει η Walmart, πλην όμως «στο κοινό εταιρικό σχήμα θα πορευτεί ισότιμα με τον Έλληνα εταίρο της», επιμένει η πηγή μας.

Σε ό,τι αφορά την εύρεση ακινήτων για την εγκατάσταση των καταστημάτων, θα αξιοποιηθεί ο ήδη μεγάλος αριθμός ελεύθερων χρήσης εμπορικών χώρων σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις. Όσο για τις logistics δομές της αλυσίδας, τουλάχιστον σε πρώτη φάση αρχικά, δεν θα υποστηριχθούν από logistics center της ιδιοκτησίας της, αλλά από εταιρείες third-party logistics της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, πολλών εκ των οποίων οι εγκαταστάσεις σήμερα αδημονούν για «δουλειές» εξαιτίας της ύφεσης που πλήττει με σφοδρότητα την οικονομία.Στο διοικητικό σχήμα της κοινής εταιρείας, εκτός των τοπικών στελεχών της Βασίλαγας, θα συμμετέχουν Αμερικανοί μάνατζερ που θα εγκατασταθούν σύντομα στη χώρα μας.

Γιατί στην Ελλάδα;
Ο στρατηγικός στόχος της Walmart είναι να εισέλθει στην ελληνική αγορά με χαμηλές τιμές σχεδόν σ’ όλα τα καταναλωτικά προϊόντα, αποβλέποντας σε μια πιθανή επέκτασή της σε άλλες γειτονικές χώρες.Η πρώτη δημοσίευση της είδησης στον εγχώριο οικονομικό τύπο προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, από καχυποψία και ειρωνείες έως ανήσυχα τηλεφωνήματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τη διασταύρωση της είδησης. Σημειώνουμε ότι άμεσο ενδιαφέρον για την εγκυρότητα της είδησης εκτός από τους εγχώριους λιανέμπορους έδειξαν ακόμη και μεσιτικά γραφεία της αγοράς ακινήτων…

Η αμερικανική αλυσίδα -με ιδιoκτήτες που καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις στις λίστες των Top του ιδιωτικού πλούτου παγκοσμίως- αν εξαιρέσει κανείς την πικρή γεύση της γερμανικής εμπειρίας, δεν έχει δοκιμάσει την τύχη της σε άλλες χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, που σήμερα βρίσκονται «αρκετά σκαλιά κάτω» από άποψη εισοδημάτων, σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η Walmart δραστηριοποιείται μέσω της Asda. Η Βασίλαγας από την πλευρά της, από πρώτη ματιά, πράγματι, επ’ ουδενί λόγω φαίνεται να διαθέτει τα προσόντα εκείνα που θα προσέλκυαν τον αμερικανικό γίγαντα να την επιλέξει –πολύ περισσότερο, εφόσον αυτός δεν συνηθίζει να «βάζει πόδι» στις διεθνείς αγορές μέσω συνεργατών.

Από μια άλλη άποψη, όμως, το concept της φτηνής αλυσίδας, με το οποίο προβάλλεται στην τοπική αγορά της Θεσσαλονίκης, ενδεχομένως να εξυπηρετεί κάποιες σκοπιμότητες της αμερικανικής αλυσίδας, πολύ περισσότερο εφόσον δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το ακριβές πλαίσιο της «συνεργασίας» μαζί της και της προοπτικής της στον χρόνο…  


Αυτόνομη ανάπτυξη από τη Βασίλαγας
Η Βασίλαγας έχει μπει στη Θεσσαλονίκη «σφήνα» στα μεγαλύτερα λιανεμπορικά δίκτυα υπερτοπικής και πανελλαδικής κάλυψης, καθώς θέτει σε λειτουργία νέα καταστήματα σε κομβικά σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος. Στο πλαίσιο αυτό, σχετικά πρόσφατα εγκαινίασε ένα σημείο πώλησης, 2.500τμ στην ανατολική Θεσσαλονίκη, σε προνομιακή τοποθεσία και σε περιοχή (λεωφόρος Γεωργικής Σχολής), η οποία φιλοξενεί πολλά εμπορικά κέντρα και λιανεμπορικές εγκαταστάσεις.Η 3Β Markets έφτασε πλέον τα τρία καταστήματα στη συμπρωτεύουσα και στοχεύει εντός των επόμενων εβδομάδων να αναπτύξει δύο ακόμη σημεία πώλησης, το πρώτο στο κέντρο της πόλης και το δεύτερο στη δυτική Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Ευκαρπίας, η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ραγδαία πληθυσμιακή ανάπτυξη.

Η 3Β Markets, εκτός των τριών σούπερ μάρκετ, διαθέτει ένα δίκτυο περίπου 35 συνεργαζόμενων καταστημάτων, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία φέρουν μεν το εμπορικό της σήμα, αλλά τα διαχειρίζονται οι ιδιοκτήτες τους. Πρόθεσή της είναι να εισέλθει και στην αγορά της Αττικής, καθώς διαθέτει ιδιόκτητο στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, στο οποίο πρόκειται να οικοδομήσει κατάστημα, η λειτουργία του οποίου αναμένεται ότι θα εγκαινιαστεί το 2014. Το σύνολο των επενδύσεων της Βασίλαγας για την επέκταση μόνο της 3Β Markets φθάνει τα 23 εκατ. ευρώ (για καταστήματα που είτε ήδη λειτουργούν είτε πρόκειται να ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό προσεχώς).

Η βορειοελλαδική αλυσίδα αξιοποιεί τη μέθοδο των απευθείας εισαγωγών καταναλωτικών προϊόντων, πλαγιοκοπώντας ουσιαστικά τις κλασικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Η μέθοδος των απευθείας ή και των παράλληλων εισαγωγών αξιοποιεί το πλεονέκτημα της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς, βάσει του οποίου ο καθένας μπορεί να αγοράσει το οτιδήποτε θελήσει από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ επιθυμεί, παρακάμπτοντας τους αντιπροσώπους και τους μεσάζοντες. Η τακτική των εμπορικών επιχειρήσεων που δουλεύουν με αυτό το σύστημα, βασίζεται στην ικανότητά τους για υψηλή ρευστότητα, ώστε να αγοράζουν επώνυμα προϊόντα από το χονδρεμπόριο των κρατών-μελών της ΕΕ, να τα εισάγουν και να τα πωλούν μέσω ιδιόκτητων ή συνεργαζόμενων καταστημάτων.

Στην περίπτωση της 3Β Markets, πολλές συσκευασίες των προϊόντων που διαθέτει έχουν τις πληροφορίες γραμμένες στα ρουμάνικα, τα βουλγάρικα, τα γερμανικά, τα τσέχικα ή τα αγγλικά, ανάλογα πάντα με τη χώρα προέλευσής τους. Με αυτοκόλλητες ετικέτες ,που κολλούνται στην πίσω πλευρά των συσκευασιών τους, παρέχονται οι αναγκαίες κατά τον νόμο πληροφορίες για τον Έλληνα καταναλωτή, ο οποίος τα προμηθεύεται σε αξιοσημείωτα χαμηλότερες τιμές από οπουδήποτε αλλού.