Το πλεονέκτημα της αγοράς των ειδών βρεφικής και παιδικής διατροφής και φροντίδας είναι ασφαλώς ότι τα προϊόντα της αφορούν στις βασικές ανάγκες των οικογενειακών νοικοκυριών, πράγμα που της εξασφαλίζει μια σταθερότητα, μη επιτρέποντας θεαματικές αποκλίσεις από το ένα έτος στο επόμενο. Αλλά είναι φανερό πια ότι η αγορά αυτή μαστίζεται από τη δημογραφική κρίση, δηλαδή τη μείωση του παιδικού πληθυσμού, η οποία σε συνδυασμό με τη μείωση των εισοδημάτων και την αντισταθμιστική αντίδραση της αγοράς να αυξάνει τις προσφορές της, συμπιέζουν περαιτέρω τον τζίρο της σε αξία.

Η συνεχιζόμενη πτώση των γεννήσεων στη χώρα μας θα μπορούσε από μόνη της να εξηγήσει τη διαρκή πτωτική πορεία της αγοράς προϊόντων βρεφικής και παιδικής διατροφής και φροντίδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2015 σε Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία καταγράφηκαν τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, ανά χιλίους κατοίκους στην Ελλάδα καταγράφηκαν 8,5 γεννήσεις, στην Πορτογαλία 8,3 και στην Ιταλία 8,0…

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των προϊόντων βρεφικής – παιδικής διατροφής και φροντίδας έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν τη δυσμενή συγκυρία με διάφορες στρατηγικές. Η απλούστερη και προφανής είναι ο «πόλεμος» των προωθήσεων και προσφορών, ο οποίος επιδρά δυσμενώς στην αξία των πωλήσεων, ενώ δεν οδηγεί σε αύξηση του όγκου τους. Κάθε «παίκτης» προσπαθεί έτσι να εξασφαλίσει μεγαλύτερο κομμάτι σε μια «πίτα» που έχει μικρύνει.

Άλλου είδους στρατηγική, που φαίνεται να αποδίδει, είναι αυτή βάσει της οποίας η χρήση ενός προϊόντος, που αρχικώς καλύπτει τις ανάγκες φροντίδας των βρεφών και παιδιών, μπορεί να ικανοποιήσει διαφοροποιημένη τις ανάγκες και άλλων ομάδων κοινού. Όντως διαπιστώνεται ότι η διείσδυση ενός ειδικού προϊόντος σε ομάδες καταναλωτών ευρύτερες του κοινού-στόχος, ανεβάζει τις πωλήσεις του, πράγμα που συμβαίνει λχ με τα μωρομάντιλα και τα παιδικά απορρυπαντικά.

Τέλος, τα νέα λανσαρίσματα και η καινοτομία φαίνεται συχνά να προσφέρουν διέξοδο, σημειώνοντας και αξιοσημείωτες επιδόσεις, όπως συμβαίνει π.χ. με την αγορά του παιδικού γιαουρτιού.

Δεν πρέπει επίσης να διαφεύγει κανενός μια σημαντική ιδιαιτερότητα της εν λόγω αγοράς ειδικά στον τομέα των βρεφικών ειδών, για την οποία η κυρία Λένα Μαριόλη, Marketing & Sales Director της Cana Laboratories, σχολιάζει ότι «σε ό,τι αφορά τις τιμές και την κατανάλωση υπάρχει σταθερότητα», αλλά προσθέτει ότι διαπιστώνεται η τάση των καταναλωτών να αναζητούν έντονα προσφορές κι ευκαιρίες αγορών πριν κάνουν τα ψώνια τους. «Παρά την οικονομική συγκυρία η αγορά της βρεφικής διατροφής και φροντίδας έχει επηρεαστεί λιγότερο από κάθε άλλη», λέει η ίδια, εξηγώντας ότι αυτό συμβαίνει καθώς πρόκειται για μια κατηγορία, τα προϊόντα της οποίας δεν μπορεί να αντικατασταθούν ούτε να εκλείψουν και γι’ αυτό, άλλωστε, οι διακυμάνσεις στην εν λόγω αγορά δεν είναι τόσο έντονες.

Στο ίδιο πλαίσιο, εκ μέρους της εταιρείας Γιώτης ΑΕ επισημαίνεται ότι τα προϊόντα βρεφικής διατροφής εξακολουθούν εκ των πραγμάτων να αποτελούν μία «ευαίσθητη» κατηγορία, η οποία χαρακτηρίζεται από την αυξημένη πιστότητα του καταναλωτή στη μάρκα, αλλά και την προτίμησή του στα επώνυμα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα. «Η εμπιστοσύνη των μαμάδων σε επώνυμα brands, όπως η Γιώτης, η οποία με την ιστορία και τη συνέπειά της εγγυάται την ποιότητα, την ασφάλεια καθώς και την ελληνικότητα των προϊόντων της, εξακολουθεί να αποτελεί ισχυρότατο κίνητρο επιλογής τέτοιων προϊόντων, ωθώντας τους γονείς να αναζητούν αλλού τα πεδία περικοπών και συμβιβασμών», τονίζεται εκ μέρους της εταιρείας.

Είναι προφανές συνεπώς ότι από πολλές απόψεις η συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων σε μεγάλο βαθμό δεν είναι συγκρίσιμη με πολλές άλλες, δεδομένου ότι οι γονείς αποφεύγουν όσο μπορούν τους συμβιβασμούς στα προϊόντα που σχετίζονται με την διατροφή και την ανάπτυξη των παιδιών τους.

Πάνες και μωρομάντιλα
Με βάση τη δημογραφική κρίση είναι απολύτως λογικό να έχει πληγεί η κατηγορία της βρεφικής πάνας. Η πτώση του όγκου των πωλήσεών της κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους έφτασε το 8,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, οπότε η συρρίκνωση της αγοράς ήταν ήδη σημαντική. Όμως, η πτώση της σε αξία ήταν σχεδόν η διπλάσια, 14%, πράγμα που κατά τον κ. Σίμο Τριανταφυλλάκη, CGD Account Director της IRI, οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη ένταση των προωθητικών ενεργειών. Μας επισήμανε, επίσης, εντυπωσιακή ήταν η πτώση και των Private Label, «κυρίως λόγω των προβλημάτων που παρουσίασαν δύο από τους μεγαλύτερους λιανέμπορους», όπως εξήγησε. Η πτώση αυτή έφτασε το 56% σε όγκο και το 54,7% σε αξία πωλήσεων!

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα της αγοράς των μωρομάντιλων, μια από τις λίγες κατηγορίες όπου διαπιστώνεται άνοδος πωλήσεων σε όγκο 2,2% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2015, όπου και πάλι είχε παρατηρηθεί αύξηση πωλήσεων. Κύριος λόγος, όπως εξηγεί ο κ. Τριανταφυλλάκης, είναι η διαρκής αύξηση της διεισδυτικότητας της κατηγορίας και η δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων του προϊόντος. Όντως, τα μωρομάντιλα χρησιμοποιούνται ευρέως από ενηλίκους και παιδιά για καθαρισμό, ντεμακιγιάζ κ.α. και υπάρχουν στο αυτοκίνητο, στο γραφείο και στη σχολική τσάντα κλπ.

Σε αξία η σχετικά κατηγορία εμφάνισε οριακή μείωση της τάξης του 0,4%, ενώ πτωτικά κινήθηκαν τόσο σε όγκο όσο και σε αξία τα μωρομάντιλα ιδιωτικής ετικέτας.


Παιδικά απορρυπαντικά και καλλυντικά
Τα παιδικά απορρυπαντικά είναι μια ακόμη κατηγορία που παρουσιάζει διαφοροποίηση σε σχέση με το γενικότερο κλίμα της αγοράς. Οι πωλήσεις της παρέμειναν σταθερές το πρώτο εξάμηνο του 2016, ενώ οι προσφορές, κυρίως των πολυεθνικών brands, επηρέασαν αρνητικά την εξέλιξη των πωλήσεων σε αξία κατά 1,8%, όπως επισημαίνει ο κ. Τριανταφυλλάκης.

Και πάλι ως σημαντικότερη αιτία της σχετικά καλής πορείας των παιδικών απορρυπαντικών θεωρείται η αύξηση της διείσδυσης της κατηγορίας. Ως πιο «αγνά» και με λιγότερα πρόσθετα χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά για το πλύσιμο των ρούχων όλου του νοικοκυριού.

Επιτυχημένο παράδειγμα νέων λανσαρισμάτων είναι αυτό των δύο κωδικών στη σειρά των βρεφικών προϊόντων calm n’ care της Septona. Πρόκειται για ένα υγρό απορρυπαντικό με συστατικά φυτικής προέλευσης, που έχει αποτελεσματικότητα και σε χαμηλές θερμοκρασίες κι ένα νέο μαλακτικό, που κάνει πιο εύκολο το σιδέρωμα των ρούχων του μωρού. Και τα δύο προϊόντα δεν αφήνουν κατάλοιπα, ενώ είναι υποαλλεργικά και δερματολογικά ελεγμένα. Προφανώς τέτοια προϊόντα χρησιμοποιούνται και για τα ρούχα των παιδιών ή και των ενηλίκων.

Σ την αγορά των παιδικών καλλυντικών έντονη είναι η πτώση στις περισσότερες υποκατηγορίες της, ωστόσο κι εδώ η διαφοροποίηση ανά υποκατηγορία είναι έντονη, με βάση επίσης τον βαθμό διείσδυσης των προϊόντων τους σε περισσότερες ομάδες του πληθυσμού, κυρίως στις γυναίκες.

Συνολικά διαπιστώθηκε στην εν λόγω αγορά μια πτώση των πωλήσεων σε όγκο κατά 3,5% και σε αξία κατά 9,7% στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Σε μια βασική υποκατηγορία της, στα παιδικά ντους και αφρόλουτρα, υπήρξε μια μικρή αύξηση των πωλήσεων σε όγκο, 1,8%, αλλά συνοδεύτηκε από μια σημαντική πτώση της αξίας πωλήσεων της τάξης του 10,4%. Σημαντικά ανέβηκε ο όγκος των πωλήσεων στην υποκατηγορία των παιδικών λαδιών (9,4%), αλλά και στα ταλκ (2,7%). Όμως, ο κανόνας παντού είναι η περαιτέρω κάμψη των πωλήσεων σε αξία, που αποδίδεται σταθερά στην αύξηση των προσφορών.

Και πάλι τα προϊόντα που εμφανίζουν θετικά αποτελέσματα είναι γιατί τα χρησιμοποιούν και ενήλικοι. Δεν είναι τυχαίο ότι η Septona επενδύει στη σχετική καταναλωτική τάση. Ειδικότερα, στη σειρά των προϊόντων της βρεφικής περιποίησης παρουσίασε ένα νέο βρεφικό λάδι με βάλσαμο κι ελαιόλαδο, καθώς και μια υγρή πούδρα με βάλσαμο και χαμομήλι. Οι δύο νέοι κωδικοί, όπως αναφέρεται από την εταιρεία, έχουν σύνθεση χωρίς παραβένες, αλλεργιογόνα, οινόπνευμα, σιλικόνες και χρωστικές. Πρόκειται για υποαλλεργικά προϊόντα, παιδιατρικά και δερματολογικά ελεγμένα.

Προϊόντα βρεφικής και παιδικής διατροφής
Γενικά στην ευρεία κατηγορία των προϊόντων βρεφικής και παιδικής διατροφής διαπιστώνεται σημαντική πτώση πωλήσεων. Σε όγκο στις βρεφικές κρέμες φθάνει το 11,5% και σε αξία το 13% και αντίστοιχα στο βρεφικό γάλα το 12,5% και 13,2% και στο παιδικό γάλα το 19,3% και σε όγκο και σε αξία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιώτης, η ετήσια κατανάλωση βρεφικών κρεμών στην Ελλάδα ανέρχεται στους 1.109 τόνους και του βρεφικού γάλακτος σε σκόνη στους 1.383 τόνους. Ωστόσο, όπως τονίζεται εκ μέρους της εταιρείας, εμφανίζονται πτωτικές τάσεις πίσω από τις οποίες βρίσκεται πάντα η όξυνση της δημογραφικής κρίσης τα τελευταία χρόνια.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλάκη, οι πτωτικές τάσεις οφείλονται και στο ότι η ανεργία δίνει περισσότερο χρόνο στον μητρικό θηλασμό και ενθαρρύνει για λόγους οικονομίας την οικιακή μαγειρική για τα μωρά, ενώ ειδικά στην περίπτωση των πτωτικών τάσεων στις βρεφικές κρέμες επισημαίνει τον ρόλο των διαρκών προσφορών, που συμπιέζουν τις πωλήσεις σε αξία.

Σε ό,τι αφορά την αγορά των παιδικών γιαουρτιών, οι πωλήσεις σε όγκο το πρώτο εξάμηνο του έτους μπορεί να αυξήθηκαν κατά 5,5%, αλλά σε αξία υποχώρησαν κατά 4,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλάκη, γενικά τα νέα λανσαρίσματα βοηθούν στην αύξηση του όγκου της εν λόγω αγοράς, ενώ η αύξηση των προσφορών επηρεάζει αρνητικά την εξέλιξη της αξίας των πωλήσεών της. Σημειώνουμε ότι πολλοί ήρωες κόμικς κάνουν την εμφάνισή τους στα παιδικά γιαούρτια, όπως η παρέα της Ντίσνει στα Danone, ο Σκούμπι Ντου και η Πέπα το Γουρουνάκι στα Κρι- Κρι κ.α.

Εκ μέρους της Danone Nutricia Early Life Nutrition σημειώνεται η σημασία της μεγάλης πτώσης των γεννήσεων για την εξέλιξη των πωλήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται ότι «για το 2016 τα πρώτα δείγματα γραφής είναι αισιόδοξα, καθώς οι γεννήσεις φαίνεται ότι σταθεροποιούνται. Η μείωση των γεννήσεων φέτος είναι μόλις 0,1% σε σχέση με το 2015». Επισημαίνεται επίσης ότι ο ανταγωνισμός στη συγκεκριμένη αγορά είναι αυξημένος, «δημιουργώντας το παράδοξο να έχουμε μια αγορά με μειούμενο αριθμό καταναλωτών, αλλά με αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο τα τελευταία χρόνια. Αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας είναι η αύξηση τιμών, με την εισαγωγή στον κλάδο ακριβών προϊόντων από τους νέους «παίκτες»…

Επίσης, κάθε χρόνο όλο και περισσότερες μητέρες επιλέγουν ορθά τον μητρικό θηλασμό για τους πρώτους μήνες των παιδιών τους, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η κατά κεφαλήν κατανάλωση του γάλακτος σε σκόνη».

Η αγορά του βρεφικού γάλακτος σε σκόνη είναι ανελαστική, σε ό,τι αφορά και τη χρήση και τις τιμές της, αλλά ούτε αυτή μένει ανεπηρέαστη από την οικονομική κρίση. Η μεγαλύτερη αλλαγή εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι αγοραστές της αναζητούν οικονομικότερες λύσεις, χωρίς ν’ αλλάζουν κατ’ ανάγκη τις μάρκες επιλογής τους (πχ προτιμούν περισσότερο τις οικονομικές συσκευασίες, συγκρίνουν τις τιμές των λιανέμπορων που διαθέτουν βρεφικό γάλα κλπ). Όσο για τις βρεφικές κρέμες, οι καταναλωτές εκμεταλλεύονται τις συνεχόμενες προσφορές των προμηθευτών και των αλυσίδων.


Τι ζητούν οι καταναλωτές, τι προτείνει η βιομηχανία
Οι Έλληνες παρά την μείωση της καταναλωτικής τους δύναμης τα τελευταία χρόνια αγοράζουν πιο στοχευμένα και στρέφονται όλο και περισσότερο σε φυσικά, πιο ποιοτικά προϊόντα, αλλά και ελληνικά προϊόντα για τα παιδιά τους. Αυτό φυσικά ευνοεί επιχειρήσεις όπως η Γιώτης, η οποία προσφέρει τις μόνες βρεφικές κρέμες που παράγονται στην Ελλάδα, όπως υπενθυμίζουν τα στελέχη της, τονίζοντας ότι η ιστορία της εταιρείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις βρεφικές τροφές στην καταναλωτική συνείδηση.

«Η προτίμηση των καταναλωτών για προϊόντα με φυσικά συστατικά, αλλά και η αυξανόμενη επιθυμία τους για προϊόντα που περιέχουν όσο το δυνατόν λιγότερες τεχνητές και χημικές ουσίες, ήταν μια ευκαιρία για την ανάπτυξη της σειράς biobebe», σημειώνει η κυρία Μαριόλη, εξηγώντας: «Προσαρμοζόμενοι στις απαιτήσεις των καταναλωτών, δημιουργήσαμε μια νέα σειρά βρεφικών βιολογικών απορρυπαντικών. Παράλληλα εμπλουτίσαμε τη σειρά βιολογικής διατροφής biobebe, που περιλαμβάνει τέσσερις κρέμες, με τα βιολογικά γεύματα biobebe σε βαζάκι, συνδυάζοντας τη σωστή τιμή, την ποιότητα και τα φυσικά συστατικά».

Εκ μέρους της Danone τονίζεται ότι απ’ την κατηγορία των βρεφικών και νηπιακών γαλάτων οι γονείς αναζητούν προϊόντα επιστημονικώς έγκυρα (πχ τα συστήνει η επιστημονική κοινότητα για τη σύστασή τους), μια τάση σταθερή στο χρόνο που δεν αλλάζει. Επίσης, διαπιστώνεται η αναζήτηση ειδικών προϊόντων για τις ανάγκες όλων των φάσεων ανάπτυξης του παιδιού μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Όχι τυχαία τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν γάλατα για τις ανάγκες διατροφής των παιδιών μετά το πρώτο έτος της ηλικίας τους, ενώ η τάση ζήτησης βιολογικών προϊόντων επηρεάζει πλέον και την αγορά της βρεφικής διατροφής. Έτσι, βιολογικά γάλατα και κρέμες κάνουν την εμφάνιση τους στα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.

Σημειώνεται ότι πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα, προσφέρουν πληροφορίες και συμβουλευτικές υπηρεσίες στις μητέρες, προκειμένου να τις βοηθούν στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης των παιδιών τους, όπως πχ on-line μαθήματα θηλασμού, αντιμετώπισης των καθημερινών αναγκών των βρεφών, χρηστικές συμβουλές κλπ.

Συνεργασία λιανεμπορίου-προμηθευτών
Όπως επισημαίνεται εκ μέρους της Danone, στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων, λόγω της αυξημένης πιστότητας στη μάρκα, η μητέρα-αγοράστρια θέλει να εντοπίζει άμεσα τα προϊόντα της επιλογής της. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει από κοινού λιανεμπόριο και προμηθευτές να βοηθούν την πελάτισσά τους, φροντίζοντας πριν απ’ όλα για τη γειτνίαση στο ράφι των συναφών και συγγενικών ομάδων και υποκατηγοριών προϊόντων.

Το ζήτημα αυτό απασχολεί γενικότερα τις επιχειρήσεις στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν γίνει σημαντικές έρευνες κι εφαρμογές του λεγόμενου shopping mission. Όπως είχαμε επισημάνει και σε άρθρο μας για τα προϊόντα πρωινού, σχετικές στρατηγικές οδηγούν σε αύξηση του καλαθιού αγορών μέσω της διενέργειας μη προγραμματισμένων αγορών, ενώ συντομεύει, παράλληλα, τη διάρκεια της επίσκεψης σε ένα κατάστημα, θέμα κρίσιμο για τις μητέρες με νεογέννητα ή μικρά παιδιά.

«Η καλή συνεργασία και ανταλλαγή know-how μεταξύ βιομηχανίας και λιανεμπορίου έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις πωλήσεις της κατηγορίας», τονίζεται εκ μέρους της Γιώτης, της οποίας τα στελέχη εκτιμούν ότι καρπός της εν λόγω συνεργασίας είναι η βελτίωση της συνολικής εικόνας του διαδρόμου της κατηγορίας, ο εξορθολογισμός στη διάταξη των προϊόντων με γνώμονα τα μερίδια αγοράς και το μέγεθος των αγορών τους, η προσθήκη επιπλέον υποκατηγοριών σύμφωνα με την εξέλιξη των καταναλωτικών αναγκών, η ενίσχυση του κωδικολογίου κλπ.

Η δύναμη της επικοινωνίας και των προωθήσεων
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι νέες τεχνολογίες αξιοποιούνται όλο και περισσότερο από τις επιχειρήσεις του κλάδου. Ιδιαιτέρως προσεγμένες εταιρικές ηλεκτρονικές σελίδες δεν προβάλλουν μόνο τα brands επ’ ονόματι των οποίων δραστηριοποιούνται, αλλά περιλαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες για τη διατροφή, την ασφάλεια των τροφίμων, συμβουλές για τους γονείς κ.α. «Θεωρούμε εξαιρετικά εύστοχη την digital παρουσίαση των προϊόντων», λέει η κυρία Μαριόλη, σημειώνοντας ότι οι καταναλωτές πλέον βρίσκονται πολλές ώρες on-line, πράγμα που προσφέρει δυνατότητες για αύξηση της διείσδυσης του εκάστοτε προϊόντος.

Επιπλέον, αυξάνει έτσι η αποτελεσματικότητα των προωθητικών ενεργειών που περιλαμβάνουν προσφορές και εκπτώσεις.

Εκ μέρους Danone επισημαίνεται ότι στα βρεφικά γάλατα σε σκόνη, οι προωθητικές ενέργειες είναι σπάνιες. Στο πλαίσιο αυτό, οι πλέον συνηθισμένες ενέργειες είναι αυτές που επιβραβεύουν τις επόμενες αγορές ενός καταναλωτή. Αντίθετα στην αγορά των νηπιακών γαλάτων και των βρεφικών κρεμών, οι προωθητικές ενέργειες είναι συνήθης πρακτική. Η παροχή έκπτωσης με sticker on pack, η παροχή έκπτωσης με κουπόνια και η παροχή έκπτωσης, μέσω του φυλλαδίου του λιανέμπορου ή μέσω τηλεοπτικής διαφήμισης, είναι κατά την εταιρεία τα συνήθη όπλα του μάρκετινγκ.

Αναφορικά με την αύξηση των μεριδίων αγοράς των βρεφικών κρεμών Γιώτης, σύμφωνα με την εταιρεία, ο σχετικός σχεδιασμός της περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνίας above και below the line, με κεντρικό άξονα «τη σταθερή υποστήριξη των νέων μαμάδων με μια ποικιλία δράσεων και ενεργειών». Ενισχύοντας και επιβραβεύοντας τους καταναλωτές μέσω πανελλαδικών και in store ενεργειών, η εταιρεία διαθέτει τα προϊόντα βρεφικής διατροφής σε προσιτές τιμές, με την καλύτερη σχέσης ποιότητας/τιμής.

Προοπτικές σταθερότητας
«Για το 2017 προσβλέπουμε στη σταθεροποίηση της αγοράς», σημειώνει η κυρία Μαριόλη, εκφράζοντας την αισιοδοξία της για την ανταπόκριση των καταναλωτών στα πιο φυσικά και τα βιολογικά προϊόντα, σύμφωνα με τη σχετική τάση της ζήτησης.

Εκ μέρους της Danone επισημαίνεται ότι στην καλύτερη περίπτωση το 2017 οι γεννήσεις απλώς θα σταθεροποιηθούν, πράγμα που δεν επιτρέπει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, δεδομένου ότι ήδη έχει μειωθεί η κατά κεφαλήν κατανάλωση των βρεφικών και νηπιακών γαλάτων, όπως και των βρεφικών κρεμών.

Το πλεονέκτημα της κατηγορίας είναι ασφαλώς ότι τα προϊόντα της αναφέρονται στις βασικές ανάγκες των οικογενειακών νοικοκυριών, πράγμα που της εξασφαλίζει μια σταθερότητα, μη επιτρέποντας θεαματικές αποκλίσεις από το ένα έτος στο επόμενο. Φυσικά, οι επιχειρήσεις που θα εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση των προϊόντων τους στο κοινό, που θα επενδύσουν στην καινοτομία, την ποιότητα και τις φυσικές πρώτες ύλες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις συνέπειες της κρίσης. Αντιθέτως, ο «πόλεμος των τιμών» θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις κυρίως για τις μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου.