Μόνη η συνεχιζόμενη πτώση των γεννήσεων στη χώρα μας εξηγεί αρκετά, δυστυχώς, τη διαρκώς πτωτική εξέλιξη της αγοράς προϊόντων βρεφικής και παιδικής διατροφής και φροντίδας. Όπως εκτιμάται, ο συνδυασμός της δημογραφικής με την οικονομική κρίση λόγω των προγραμμάτων λιτότητας, από το 2009 μέχρι φέτος οδήγησε τον τζίρο των επιχειρήσεων της εν λόγω αγοράς σε πτώση της τάξης του 45%. Ωστόσο, αν και η προώθηση και προσφορά έχει γίνει ο κατεξοχήν ιμάντας των πωλήσεων και του ανταγωνισμού των brands, στις περισσότερες περιπτώσεις ειδών η ποιότητα του προϊόντος εξακολουθεί να θεωρείται πρωτεύον κριτήριο έναντι της τιμής αγοράς του.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (Ιούλιος 2017), ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2016 μειώθηκε κατά 2,5‰. Οι κάτοικοι της Ελλάδας από 10.783.700 την 1η Ιανουαρίου του 2016 υπολογίστηκαν σε 10.757.300 την 1η Ιανουαρίου του 2017. Ειδικότερα το 2016 για ακόμη μια χρονιά οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις, φτάνοντας τους 118.800 έναντι 92.800 γεννήσεων. Σημειώνουμε ότι τα χαμηλότερα ποσοστά γεννητικότητας στην Ε.Ε. εμφάνισαν κατά σειρά η Ιταλία (7,8 ‰), η Πορτογαλία (8,4 ‰) και η Ελλάδα (8,6 ‰). Μια ελάχιστη άνοδος των γεννήσεων στη χώρα μας συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια, που μάλλον ως τάση σταθεροποίησης πρέπει να εκληφθεί, απέχει πολύ από το να εκτιμηθεί ως «θετική προοπτική».

Ο κ. Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, γενικός διευθυντής της Chicco, επισημαίνει ότι η πτώση των γεννήσεων σε σχέση με το 2009 έχει φθάσει το -25%, ενώ για το 2017 η τάση είναι -3%. Αναφερόμενος στα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση του πληθυσμού αναπαραγωγικής ηλικίας, σχολιάζει: «Ο πληθυσμός των Ελλήνων μειώθηκε την περίοδο 2009-2016 κατά 174.790 άτομα. Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας έως 44 ετών συρρικνώθηκε κατά 520.000 άτομα. Η αρνητική μεταβολή περιορίστηκε, επειδή αυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 45 ετών κατά 346.000 άτομα. Ειδικά ο αριθμός των υπερηλίκων άνω των 85 ετών εμφανίζεται να έχει αυξηθεί σε μόλις 7 χρόνια κατά 111.000 άτομα. Ο συνδυασμός της πτώσης των γεννήσεων και της πτώσης της κατανάλωσης και στον τομέα των βρεφικών ειδών, έχει αποτέλεσμα μια πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων βρεφικών ειδών από το 2009 μέχρι σήμερα της τάξης του 45%».

ΈΜΦΑΣΗ ΣΤΟ VALUE FOR MONEY, ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ONLINE ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Η οικονομική ύφεση έχει ασφαλώς επηρεάσει τις συνολικές πωλήσεις σε όγκο της ευρείας αυτής υπέρ-κατηγορίας ειδών, αλλά πιο έντονα έχει επηρεάσει την αξία τους, εφόσον, για παράδειγμα, η μέση τιμή των επώνυμων πανών –βασικού προϊόντος της εν λόγω αγοράς–, όπως άλλωστε των περισσότερων προϊόντων της, έχει μειωθεί, ενώ οι προσφορές στο σύνολό τους έχουν αυξηθεί σημαντικά, τόσο ως προς τη συχνότητα όσο και ως προς το μέγεθος των εκπτώσεων.

Όπως επισημαίνουν οι προμηθεύτριες εταιρείες, αν και οι καταναλωτές αναζητούν περισσότερο από ποτέ τις προσφορές, το κριτήριο της ποιότητας των ειδών της συγκεκριμένης κατηγορίας παραμένει πρωτεύον στην αγοραστική απόφαση για την επιλογή μάρκας.

Ο κ. Κωνσταντινίδης επισημαίνει ότι οι καταναλωτές μεταλλάσσονται από το πρότυπο του «τα πάντα για το παιδί μου» στο πρότυπο του έξυπνου και καλά πληροφορημένου αγοραστή, που αναζητά value for money προϊόντα, αλλά και «έξυπνα» προϊόντα, που εγγυώνται παρατεταμένο χρόνο χρήσης (π.χ. multigroup καθίσματα αυτοκινήτου). Επίσης τονίζει ότι ειδικά για προϊόντα αξίας άνω των 100 ευρώ οι εκπτώσεις της τάξης του 20%-30% είναι συνεχείς, σχολιάζοντας ότι είναι επιβεβλημένη μια τέτοια πρακτική, εξαιτίας «του αυξανόμενου, επιθετικού και ανοργάνωτου ηλεκτρονικού εμπορίου».

Γενικότερα η συνεχής αύξηση των αγορών μέσω του διαδικτύου προϊδεάζει για τη σημασία του ρόλου του στα επόμενα χρόνια. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές, ξεπερνώντας τις ανασφάλειες και ανησυχίες του παρελθόντος, αποκτούν και συν τω χρόνω ανανεώνουν με αυξανόμενη συχνότητα τις εμπειρίες των online αγορών. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Amazon, η οποία ικανοποιεί online παραγγελίες διαφόρων προϊόντων παιδικής περιποίησης και φροντίδας (πριν απ’ όλα πάνας) σε πολύ χαμηλές τιμές. Ένα ελληνικό παράδειγμα είναι η εταιρεία Agnotis (Αγνότης), η οποία δραστηριοποιείται μέσω του διαδικτύου στον τομέα των παιδικών προϊόντων, διαθέτοντάς τα σε ανταγωνιστικές τιμές, με δωρεάν μεταφορικά για αγορά πανών ή για αγορές άνω των 15 ευρώ (η τιμή της πάνας διαμορφώνεται στο 0,15 έως 0,26 ευρώ ανά τεμάχιο, καθιστώντας τη φυσική πώλησή της ασύμφορη!). Ιδρύθηκε το 2014 και από τον δεύτερο χρόνο της λειτουργίας της εμφανίζει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης των πωλήσεών της ανά μήνα.


ΕΦΑΡΜΟΓΗ SHOPPING MISSION
«Η κατηγορία των προϊόντων για βρέφη είναι πολύ μικρή και περίπλοκη για τα καταστήματα ευρείας κατανάλωσης (πολλοί κωδικοί, αργή ροή εξόδου). Αλλά οι μητέρες επισκέπτονται συχνά τέτοια καταστήματα για αγορές π.χ. πάνας, μωρομάντιλων, γάλακτος, δημητριακών κ.ά. Τα δικά μας προϊόντα είναι συμπληρωματικά αυτών των αγορών. Τα προϊόντα Chicco δρουν σαν καταλύτης για cross selling προωθήσεις, για για την αύξηση της κινητικότητας του ραφιού και για την ενίσχυση του συστήματος ανταμοιβής-επιβράβευσης με πόντους. Είμαστε ιδιαίτερα θετικοί στο να υλοποιούμε σχετικές ενέργειες, τόσο με το λιανεμπόριο όσο και με προμηθευτές συμπληρωματικών βρεφικών προϊόντων», σημειώνει ο κ. Κωνσταντινίδης, θέτοντας το ζήτημα του τρόπου τοποθέτησης αυτών των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ.

Υπενθυμίζουμε ότι η πολιτική του shopping mission, που εφαρμόστηκε πειραματικά για τα προϊόντα του πρωινού, με επανασχεδιασμό των καταστημάτων και της τοποθέτησης των προϊόντων, είχε δώσει πολύ θετικά δείγματα. Με βάση την έρευνα του ELTRUN (2014) και της MRB/ECR Hellas (2014), το 39% των καταναλωτών που μπαίνουν στο σούπερ μάρκετ ψωνίζουν με λίστα, ενώ κατά το 49% προτάσσουν την ικανοποίηση μιας συγκεκριμένης αποστολής/ανάγκης αγορών. Πειραματικά, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι στο ανασχεδιασμένο ανά αποστολή αγορών ράφι, συγκριτικά προς το συμβατικά σχεδιασμένο, το μέγεθος του καλαθιού αυξήθηκε κατά 21%, οι μη προγραμματισμένες αγορές κατά 18%, ενώ η διάρκεια των επισκέψεων μειώθηκε κατά 20%. Επίσης, οι επισκέψεις ανά μήνα σε καταστήματα με σχεδιασμό shopping mission αυξήθηκαν κατά 9% και η αγοραστική δαπάνη κατά 5,1% συγκριτικά με καταστήματα σχεδιασμένα με γνώμονα την κατηγορία.

ΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΜΩΡΟΜΑΝΤΙΛΑ
«Οι βρεφικές πάνες είναι μια από τις απαιτητικότερες προϊοντικές κατηγορίες. Κάθε μάρκα πρέπει να κατακτήσει την καταναλώτρια ήδη πολύ πριν την απόφαση αγοράς (περίοδος εγκυμοσύνης) και να χτίσει πιστότητα για το σύντομο χρονικό διάστημα των 2-3 χρόνων που το μωρό φοράει πάνα», σημειώνει η κ. Νάσια Τσουμπρή, Group Product Manager της ΜΕΓΑ ΑΕ, προσθέτοντας: «Εκφράζεται εξαιρετικά υψηλή πιστότητα, υψηλές απαιτήσεις και ιδιαίτερη ευαισθησία εκ μέρους των μαμάδων, όπως ισχύει για οτιδήποτε αφορά στα μωρά τους, ενώ ο ανταγωνισμός μας στην κατηγορία είναι ισχυρότατος, με πολυεθνικά προϊόντα που παράγονται σε χώρες όπως η Γερμανία (Pampers) και η Σουηδία (Libero)».

Οι βρεφικές πάνες κατανέμονται σε δύο βασικές υποκατηγορίες, τις ανοιχτές, που ελέγχουν το 89,5% των πωλήσεων της κατηγορίας σε όγκο, και τις πάνες-βρακάκι, στις οποίες ανήκει το υπόλοιπο 10,5% των σχετικών πωλήσεων.

Η κατηγορία στο σύνολό της παρουσιάζει μείωση και σε όγκο και σε αξία κατά 3,4% και 7,2% αντίστοιχα. Πάντως, η πτώση της το 2016 συγκριτικά με το 2015 ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη. Η κατάστασή της σήμερα οφείλεται εν μέρει στο ότι αναπτύχθηκε σημαντικά η υποκατηγορία της πάνας-βρακάκι, κατά 76,7% σε όγκο και 49,6% σε αξία, ενώ αντίστοιχα πτώση υπέστη η υποκατηγορία της ανοικτής πάνας κατά 8,2% σε όγκο και 13% σε αξία. Η ανάπτυξη της πρώτης οφείλεται στις συχνές προωθητικές ενέργειες για μεγάλο χρονικό διάστημα, με μείωση τιμής έως και 50%, πράγμα που δημιούργησε σημαντικό κίνητρο για την αντικατάσταση της ανοιχτής πάνας από την πάνα-βρακάκι.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η κ. Τσουμπρή, «οι ανοιχτές βρεφικές πάνες εξακολουθούν να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στην κατηγορία για δυο βασικούς λόγους: Πρώτον, χρησιμοποιούνται από τη γέννηση του μωρού μέχρι να διακόψει τη χρήση της πάνας, σε αντίθεση με τις πάνες-βρακάκι που χρησιμοποιούνται κυρίως σε μωρά από 1,5 έτους και άνω, κυρίως την περίοδο εκμάθησης της τουαλέτας. Δεύτερον, έχουν ανταγωνιστικότερη τιμή ανά τεμάχιο πάνας, σε σχέση με τις αντίστοιχες πάνες-βρακάκι (εκτός προσφορών)».

Στον τομέα της πάνας ιδιωτικής ετικέτας παρατηρείται μεγάλη συρρίκνωση του μεριδίου αγοράς τους, καθώς η πτώση των πωλήσεών της σε όγκο και αξία αγγίζει το 50%.

Η πολιτική των ανταγωνιστικών τιμών και των συχνών price-off προσφορών, με αρκετά μεγάλες εκπτώσεις, που πραγματοποιούνται τα τρία τελευταία χρόνια από τους επώνυμους «παίκτες» της κατηγορίας, μειώνοντας σημαντικά την απόκλιση τιμών μεταξύ επωνύμων και PL πανών, περιόρισαν ασφυκτικά το μερίδιο των PL στο 1%-1,5% της αγοράς του προϊόντος (μη υπολογιζόμενων των επιδόσεων της Lidl).

Στην κατηγορία των μωρομάντιλων –από τις λίγες που είχαν παρουσιάσει αύξηση πωλήσεων το 2016– συνεχίστηκε η αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 6,3% το πρώτο εξάμηνο φέτος. Πάντως, η αύξηση αυτή συνοδεύτηκε από μείωση των πωλήσεων σε αξία κατά 1,3%, πράγμα που οφείλεται στις συνεχείς προσφορές και εκπτώσεις.

Η διείσδυση της κατηγορίας στα νοικοκυριά αυξάνεται, καθώς το προϊόν δεν απευθύνεται πλέον μόνο σε παιδιά, αφού η βεντάλια των εναλλακτικών χρήσεών του είναι μεγάλη (στο αυτοκίνητο, στο γραφείο, στη σχολική τσάντα για καθαρισμό, ντεμακιγιάζ κλπ).


ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
Τα προϊόντα παιδικής και βρεφικής φροντίδας και περιποίησης ακολουθούν συνολικά τις γενικές τάσεις της αγοράς, με πτώση τόσο σε όγκο όσο και σε αξία πωλήσεων. Ειδικότερα, η πτώση των πωλήσεων στα βρεφικά καλλυντικά είναι της τάξης του 9,4% σε όγκο και 12,1% σε αξία. Τα σχετικά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, αν και κατέχουν πολύ μικρό μερίδιο στην εν λόγω αγορά, εμφανίζουν θετικό αποτέλεσμα.

Η πτώση των πωλήσεων στα βρεφικά-παιδικά προϊόντα ενυδάτωσης ήταν 6,4% σε όγκο και 6,9% σε αξία.

Αντίστοιχα οι πωλήσεις των παιδικών σαμπουάν και αφρόλουτρων μειώθηκαν κατά 10,2% σε όγκο και 13% σε αξία, ενώ τα σχετικά PL είχαν ακόμη μεγαλύτερη πτώση.

Τα παιδικά απορρυπαντικά είχαν παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα το 2016, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των πωλήσεων σε όγκο, συγκριτικά με το 2015. Η κατηγορία εμφανίζει αυξημένη διείσδυση στη ζήτηση, η οποία, αν και δεν κατάφερε να την οδηγήσει σε νέα άνοδο, περιόρισε τις απώλειές της σε μείωση πωλήσεων σε όγκο κατά 2,9% το πρώτο εξάμηνο του 2017. Ωστόσο, οι προσφορές, κυρίως των μεγάλων προμηθευτών, έριξαν τις πωλήσεις σε αξία κατά 9,3%.

Όπως εκτιμάται, πάντως, τα παιδικά απορρυπαντικά ως τα πλέον «αγνά» και με λιγότερα πρόσθετα, επειδή χρησιμοποιούνται συχνότερα για το πλύσιμο των ρούχων όλης της οικογένειας, έχουν σαφώς θετικές προοπτικές ανάπτυξης.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Στην κατηγορία των προϊόντων βρεφικής και παιδικής διατροφής η υποχώρηση των πωλήσεων ακολουθεί τη σημαντική μείωση της γενικής αγοράς, στην οποία ανήκει η κατηγορία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όμιλος Vivartia, που κατέχει μερίδιο 33% στην αγορά του φρέσκου γάλακτος, είδε τις πωλήσεις των γαλακτοκομικών του να μειώνονται κατά 6,5%.

Στις βρεφικές κρέμες η πτώση των πωλήσεων φθάνει το 11,1% σε όγκο και το 15,8% σε αξία πωλήσεων, ενώ στο παιδικό και βρεφικό γάλα η πτώση σε όγκο φθάνει το 14,4% στο γάλα σε υγρή μορφή και το 6,5% στο γάλα-σκόνη, ενώ σε αξία στο -10,7% και το -5,3% αντίστοιχα.

Η πτώση των πωλήσεων αφορά σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες αυτής της αγοράς, με τη μεγαλύτερη να αφορά στο γάλα τύπου εβαπορέ (-17,9%) και τη μικρότερη στο μακράς διαρκείας (-4,4%). Η ΕΒΟΛ θα λανσάρει εντός του Σεπτεμβρίου δύο νέους κωδικούς γάλακτος μακράς διάρκειας 20 ημερών, στο πλαίσιο της εισόδου της στη συγκεκριμένη αγορά, που φαίνεται ότι μάλλον ευνοείται από την κρίση.

Σε ό,τι αφορά τα παιδικά γιαούρτια, η πτώση των πωλήσεων ήταν μικρότερη και κυμάνθηκε στο 3,3% σε όγκο και στο 6,8% σε αξία. Αξιοσημείωτο γεγονός είναι η πλήρης συρρίκνωση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Όπως σημειώνει η κ. Τζελίνα Κουκουμέλη, διευθύντρια Marketing της Κρι Κρι, «η οικονομική ύφεση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την κατηγορία, κάτι που αφορά σε όλους τους «παίκτες» της αγοράς. Γι’ αυτό όλοι μας οδηγούμαστε σε πρακτικές προωθητικών ενεργειών στο ράφι, ώστε να ενισχύουμε τις πωλήσεις. Παρόλα αυτά η τιμή δεν αποτελεί το πρωταρχικό κριτήριο αγοράς, καθώς οι γονείς θέλουν να προσφέρουν το καλύτερο στα παιδιά τους, οπότε επιλέγουν ποιοτικά προϊόντα, που τους κάνει να αισθάνονται ασφαλείς αναφορικά με τη θρεπτική αξία τους». Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουμε το γεγονός ότι η πτώση σε αξία των πωλήσεων των παιδικών γιαουρτιών είναι διπλάσια της πτώσης τους σε όγκο.

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2018
«Οι προοπτικές δεν μπορεί να θεωρηθούν θετικές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Η πτώση των γεννήσεων και η περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών δεν πιστεύουμε ότι θα αρχίσουν να εξομαλύνονται το 2018», σημειώνει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Η αξιοποίηση της εμπειρίας των προϊόντων που ανέπτυξαν τη διείσδυσή τους στα νοικοκυριά βάσει της εναλλακτικότητας των χρήσεών τους, όπως τα μωρομάντιλα, δίνει ορισμένως μια κάποια διέξοδο, κυρίως σε κάποια από τα προϊόντα φροντίδας και περιποίησης, φυσικά με τη συνδρομή της διαφήμισης και των προωθήσεων. Από την πλευρά τους οι λιανεμπορικές αλυσίδες βρίσκονται αντιμέτωπες με την πρόκληση της ανόδου των online πωλήσεων, που μόνο με τη σοβαρή εμπλοκή τους με το ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί να απαντηθεί. Για το κεφαλαιώδες ζήτημα της λιτότητας, που ανακλά στη δημογραφική κρίση, πάντως, είναι σίγουρο ότι οι επιχειρήσεις αδυνατούν να κάνουν το παραμικρό. Τουναντίον, εξακολουθούν κι αυτές να πληρώνουν σκληρό τίμημα. Για πόσο ακόμα, άραγε;


Διαφήμιση
Μεγάλη επιτυχία είχε η διαφημιστική προβολή του παιδικού γιαουρτιού Junior της ΦΑΓΕ. Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, το διαφημιστικό βίντεο «Junior τώρα Junior» είχε περισσότερες από 470 χιλιάδες προβολές στο Youtube. Με animation που συνδυάζει τραγούδι και χορό, έγινε μόδα ανάμεσα στα μικρά παιδιά. Παράλληλα, λειτουργεί ειδική ιστοσελίδα http://junior.fage/ με παιχνίδια και δράσεις για παιδιά.

Ο Super Star του ΝΒΑ και της Εθνικής Ελλάδος, Γιάννης Αντετοκούνμπο, είναι ο πρωταγωνιστής της καμπάνιας του Milko#pistepseto, όπου, με αφορμή το μπάσκετ, αφηγείται τη δική του αλήθεια για τη ζωή, δίνοντας έμφαση κυρίως στην αξία της διαδρομής, στον κόπο και την προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλει ο καθένας, για να κυνηγήσει το όνειρό του. Το σχετικό βίντεο έχει ξεπεράσει τις 800 χιλιάδες προβολές στο youtube.

Οι πάνες Agnotis, με τη συμβολή «επώνυμων μπαμπάδων» που φωτογραφίζονται με το συγκεκριμένο προϊόν, διαφημίζουν τα προϊόντα τους σε ένα κοινό που θέλγεται από τις επιλογές των αστέρων. Σε σχετικό αφιέρωμα είδαμε να φωτογραφίζονται με το προϊόν τούς Κώστα Βουτσά, Αποστόλη Τότσικα, Γιάννη Βαρδή, Δημήτρη Σκαρμούτσο κ.ά.

«Οι διαφημιζόμενοι οκτώ χρόνια από την έναρξη της κρίσης, αντιλαμβάνονται περισσότερο από ποτέ την σημασία της επικοινωνιακής τους παρουσίας, καθώς χωρίς αυτή η θέση τους «κλονίζεται». Προτιμούν να επενδύουν σε ενέργειες επικοινωνίας κυρίως μέσω διαδικτύου, αφενός γιατί πρόκειται για επιλογή άμεσης απόδοσης απόλυτα στοχευμένης και αφετέρου γιατί τα κόστη διαφήμισης και παραγωγής είναι χαμηλά συγκριτικά με τα παραδοσιακά μέσα. Με αυτή την έννοια διανύουμε σήμερα την εποχή της σταδιακής επικράτησης του διαδικτύου», τονίζει η κ. Έφη Σακελλαρίου, υπεύθυνη διαφήμισης της ιστοσελίδας infokids.gr, που απευθύνεται κυρίως στις μητέρες, τις decision makers των οικογενειακών νοικοκυριών. Επιλέγεται ως μέσο προβολής κυρίως από εταιρείες ειδών διατροφής, προϊόντων βρεφικής-παιδικής- οικογενειακής περιποίησης και φροντίδας, ειδών ένδυσης-υπόδησης, σχολικών ειδών, παιχνιδιών, χώρων παιδικής ψυχαγωγίας κ.ά.

Νέα λανσαρίσματα

  • Η ΔΕΛΤΑ παρουσίασε το νέο γάλα Advance Κατσικίσιο για παιδιά 1-3 ετών, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με σίδηρο, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ δεν έχει πρόσθετα ζάχαρα. Το προϊόν έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).
  • Η αγορά της πάνας-βρακάκι ήταν από τις λίγες που παρουσίασαν θετικό πρόσημο. Σύμφωνα με την κ. Τσουμπρή (ΜΕΓΑ ΑΕ), «το 2017 λανσαρίστηκαν νέα προϊόντα στην κατηγορία, ανανεώνοντας το καταναλωτικό ενδιαφέρον. Πιο σημαντικό λανσάρισμα ήταν των νέων Babylino Pants Boy & Girl, με ξεχωριστά αγορίστικα και κοριτσίστικα σχέδια, που τα κάνει να μοιάζουν με πραγματικό παιδικό εσώρουχο». Τα τελευταία χρόνια η Babylino Sensitive έχει ανανεώσει τη γκάμα της με νέα προϊόντα, δημιουργώντας μια πλήρη σειρά βρεφικής φροντίδας (μωρομάντιλα, βρεφικά υποσέντονα, πάνες-βρακάκι).
  • Η Κρι Κρι, επενδύοντας στην παγκόσμια τάση για πιο υγιεινά προϊόντα, ανέπτυξε τη σειρά παιδικών γιαουρτιών Κρι Κρι Kids, με ήπιες και οικείες για τα παιδιά γεύσεις, με λιγότερη ζάχαρη και χωρίς συντηρητικά, χρωστικές και τεχνητά αρώματα. «Ο κωδικός Κρι Κρι Kids με γεύση Μήλο-Αχλάδι-Μπανάνα είναι αυτή τη στιγμή ο πρώτος σε όγκο στην κατηγορία του. Σχετικά, η επιτυχημένη στρατηγική μας μάς ώθησε και στο λανσάρισμα δύο νέων κωδικών μέσα στο 2017, με γεύσεις Φράουλα-Μπισκότο και Μπανάνα-Μπισκότο», σημειώνει η κ. Τζελίνα Κουκουμέλη (Κρι Κρι).
  • Η εταιρεία Chicco την τελευταία διετία δραστηριοποιείται σε ακόμη περισσότερες κατηγορίες, έχοντας λανσάρει τις σειρές καλλυντικών Chicco Baby Moments, αντικουνουπικών Chicco Φυσική Προστασία, απορρυπαντικών και μαλακτικών Chicco, ενώ στις αρχές του 2018 πρόκειται να λανσάρει ένα υγρό πιάτων, κατάλληλο για βρεφικά σκεύη. Ανάλογη είναι η προσαρμογή της ιστοσελίδας της και της παρουσίας της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς δεν απευθύνεται πλέον μόνο σε γονείς, αλλά και στα παιδιά.
  • Ο Super Mario της Nintendo είναι ο πρωταγωνιστής που αξιοποίησε το 2017 η Danone. Η νέα σειρά Super Mario, με σοκολατένια κουφετάκια που βρίσκονται σε κάθε συσκευασία σε συνδυασμό με τις γεύσεις φράουλας και μπανάνας του επιδόρπιου γιαουρτιού, σύμφωνα με την εταιρεία έχει ως στόχο την αύξηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων σε μικρές ηλικίες.