Οι πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες και ολοένα εντείνονται δεν αφήνουν κανέναν ανεπηρέαστο, και μεταξύ αυτών που προβληματίζονται περισσότερο είναι οι επιχειρηματίες που έχουν υπογράψει συμβάσεις με δημόσιους φορείς για την τροφοδοσία τους με τρόφιμα και ποτά. Κι αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί με τιμολογιακούς όρους που έχουν ξεπεραστεί από την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία εκτέλεσης των συμβάσεων. Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση παρουσιάζει σήμερα το FOODReporter.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό προμήθειας τροφίμων για το Λαϊκό Νοσοκομείο, προϋπολογισμού 138.229 ευρώ, στον οποίο επικράτησε η εταιρεία «Αίαντας Τροφοδοσίες». Η προσφορά της εταιρείας υποβλήθηκε στις 9 Μαρτίου του 2021, όταν οι τιμές στα περισσότερα προϊόντα ήταν αρκετά χαμηλότερες, όμως η υπογραφή της σύμβασης έγινε εντός του 2022, κι ενώ η εταιρεία είχε ήδη προειδοποιήσει για ανατιμήσεις σε ορισμένα προϊόντα. Μάλιστα, η εταιρεία είχε ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο γνωστοποιήσει πως οι ανατιμήσεις κυμαίνονταν από 10% (όπως τα ρύζια και τα όσπρια – η φακή 35%), άγγιζαν το 40% (για παράδειγμα οι φρυγανιές, τα ζυμαρικά, τα μπαχαρικά, προϊόντα ντομάτας) και μπορεί να φτάσουν το 100% (για παράδειγμα η κομπόστα). Στις 11 Μαρτίου, κι ενώ η εταιρεία είχε παραδώσει μία παραγγελία, με επιστολή της προς τη διοίκηση του νοσοκομείου ενημέρωσε πως λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ευρώπη και των απρόσμενων δυσκολιών στις εισαγωγές ζωοτροφών και τροφίμων, που έχουν ως συνέπεια τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, «λόγω ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΒΙΑΣ δεν είναι σε θέση να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις στις προμήθειες των φορέων με τις τρέχουσες συμβατικές τιμές, διότι αν επιχειρούσε κάτι τέτοιο θα οδηγείτο στην καταστροφή».

Η εταιρεία υποστήριζε πως η εκτέλεση της σύμβασης στις συμβατικές τιμές έχει πλέον καταστεί επαχθής, και μάλιστα σε βαθμό που να υπερβαίνει τον, κατά την καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη, κίνδυνο που μπορεί να αναληφθεί από αυτήν, και πρότεινε να αξιολογούνται και να αναπροσαρμόζονται σε εβδομαδιαία βάση οι συμβατικές τιμές μονάδας αναλόγως των εργοστασιακών τιμών παραλαβής, πλέον του συμφωνηθέντος περιθωρίου κέρδους μειωμένου κατά 5%.

Ανατιμήσεις έως και 100%
Η αρχική αντίδραση της νομικής υπηρεσίας του νοσοκομείου ήταν αρνητική, με το σκεπτικό ότι η εταιρεία δεν προσκόμισε αποδεικτικά που να αποδεικνύουν τις ανατιμήσεις. Στις αρχές Απριλίου, η Αίαντας επανήλθε με τιμολόγια στα οποία παρουσιάζονταν οι αρχικές και οι τωρινές τιμές των παρεχόμενων προϊόντων, κάνοντας λόγο για αυξήσεις 45% στα αυγά και 40 έως 100% στα μπαχαρικά, μεταξύ άλλων. Με βάση τα τιμολόγια αυτά, το διοικητικό συμβούλιο του Λαϊκού Νοσοκομείου αναγνώρισε την αύξηση των τιμών, όμως απέρριψε το αίτημα για εβδομαδιαία αναπροσαρμογή τιμών αναλόγως των εργοστασιακών τιμών, αντιτείνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ούτε στη διακήρυξη του έργου, ούτε στη σύμβαση. Ωστόσο, προχώρησε στην αύξηση της τιµής της αξίας της αρχικής σύµβασης έως του ποσοστού 50%, με βάση τον νόμο περί δημοσίων συμβάσεων.

Ο προσωρινός ανάδοχος που αποσύρθηκε λόγω ανατιμήσεων και ελλείψεων
Σε μία άλλη περίπτωση, ο προσωρινός ανάδοχος ενός έργου τροφοδοσίας απέσυρε την προσφορά του λόγω των ανατιμήσεων, κρίνοντας πως δεν θα ήταν πια συμφέρουσα η ανάληψη του έργου. Αυτό συνέβη στον διαγωνισμό για την προµήθεια κατεψυγµένων λαχανικών για την κάλυψη των απαιτήσεων των μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας εντός των νοµών Αττικής και Βοιωτίας, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ. Προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία «Δίβαρη Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» με ποσοστό έκπτωσης 22%. Ωστόσο, η εταιρεία δεν κατέθεσε δικαιολογητικά κατακύρωσης και όταν εκλήθη από την αναθέτουσα αρχή να αναφέρει τους λόγους της µη υποβολής τους, τον περασμένο Φεβρουάριο, γνωστοποίησε ότι αποσύρεται από τη διαγωνιστική διαδικασία, λόγω των απρόσµενων ανατιµήσεων στις τιµές των κατεψυγµένων ειδών, των αυξήσεων των τιµών ηλεκτρικού ρεύµατος και καυσίµων, καθώς και των ελλείψεων που παρατηρούνται στην αγορά στα συγκεκριµένα είδη. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε εν τέλει στις εταιρείες «ΛΑΚΡΕ», «Αιγαίον Γενική Προμηθευτική Τροφίμων» και «Αμάντα».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter