Την απόσυρση από την αγορά της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης προϊόντος που παραβίαζε την νομοθεσία περί προστασίας των ΠΟΠ προϊόντων πέτυχε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Σεράγεβο. Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε ο Σύμβουλος ΟΕΥ Α’ Γεώργιος Τοσούνης με ανάρτησή του στο LinkedIn, το Γραφείο ΟΕΥ στο Σεράγεβο με επιστολή του προς τις αρμόδιες αρχές της χώρας επέστησε την προσοχή για προϊόν λευκού τυριού με την ονομασία “Grcki Tip Sira” (Ελληνικός Τύπος Τυριού), προέλευσης Ρουμανίας, συσκευασίας της Nordex Food (με έδρα την Δανία) και εισαγωγής στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη από την αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων Bingo. Με την επιστολή του ζητούσε την απόσυρση από την αγορά της χώρας του συγκεκριμένου προϊόντος, καταγγέλλοντας παραβίαση της νομοθεσίας προστασίας των ΠΟΠ προϊόντων.

Κατόπιν της επιστολής αυτής, η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης πραγματοποίησε έλεγχο στα κεντρικά της αλυσίδας Bingo, όπου διαπίστωσε τη διακίνηση του λευκού τυριού με την ονομασία “Grcki Tip Sira” και υιοθέτησε τις ελληνικές θέσεις «περί επίκλησης του ελληνικού ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντος Φέτα» και «παραπλανητικών ενδείξεων επί της συσκευασίας για την προέλευση» του υπό εξέταση προϊόντος. Ακολούθως, αποφάσισε την ανάκληση όλων των ποσοτήτων τυριού με την ένδειξη “Grcki Tip Sira” από την αγορά της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, δικαιώνοντας πλήρως τις ελληνικές θέσεις.

Ο ρόλος του δισεκατομμυριούχου Σέναντ Τζάμπιτς
Ενδιαφέρον έχουν τα όσα σχολίασε για το θέμα αυτό ο Δημήτρης Μάος, πρώην Γραμματέας ΟΕΥ Α’ στο Σεράγεβο, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την προστασία των ελληνικών προϊόντων στη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, οι οποίες είχαν ξεκινήσει για πρώτη φορά την τριετία 2014-2017
για την απαλοιφή της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης «Φέτα» και παρεμφερών παραπλανητικών ονομασιών ή ενδείξεων από τις συσκευασίες λευκών τυριών άλμης που διατίθενται στην αγορά της χώρας.

Όπως σημείωσε, το γεγονός ότι το συγκεκριμένο προϊόν διατίθεται από τη μεγάλη αλυσίδα λιανικής Bingo του δισεκατομμυριούχου Σέναντ Τζάμπιτς δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη, καθώς ο εν λόγω επιχειρηματίας είναι γνωστός από παλιά για την προώθηση στην αλυσίδα λιανικής του ανταγωνιστικών προς τα δικά μας προϊόντων τουρκικής προέλευσης. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Λάο, όταν ο ίδιος υπηρετούσε στο Σεράγεβο είχε καταβληθεί προσπάθεια να μπουν στα ράφια της Bingο ποιοτικά ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ, «αλλά πάντοτε βρίσκαμε μπροστά μας μια ανεξήγητη αρνητική στάση ως προς τα ελληνικά προϊόντα, παρά το γεγονός ότι οι τιμές τις οποίες τους έδιναν οι Έλληνες παραγωγοί και εξαγωγείς για “premium quality” προϊόντα μας όπως η Φέτα ΠΟΠ ή το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ ήταν περίπου οι ίδιες σε σχέση με ομοειδή προϊόντα άλλων χωρών (και κυρίως της Τουρκίας)».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter