«Δίνουν και παίρνουν» οι καταγγελίες για εκτεταμένες «ελληνοποιήσεις» τροφίμων. Τα περισσότερα σχετικά φαινόμενα εντοπίζονται στην Βόρεια Ελλάδα και αφορούν, μεταξύ άλλων, δημοφιλή προιόντα που καταλήγουν καθημερινά στο τραπέζι του καταναλωτή. Ειδικότερα, αναστάτωση επικρατεί στον κλάδο του γάλακτος, έπειτα από την προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε στις τέσσερις εισαγγελίες Πλημμελειοδικών της Θεσσαλίας ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, κ. Σταμάτης Δασκαλόπουλος.

H έρευνα διατάχτηκε ύστερα από επιστολή που απέστειλαν στον κ. Δασκαλόπουλο οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Ολύμπου, Τσαριτσάνης, Αραδοσιδίων, Σαρανταπόρου, Βαλανίδας και Ποταμιάς, καταγγέλοντας «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενου γάλακτος στην περιοχή της Θεσσαλίας και αλλού, με αποτέλεσμα να πέφτει η τιμή του τοπικού παραγωγού. Η δικαιοσύνη ερευνά φαινόμενα «ελληνοποιήσεων» εισαγόμενου γάλακτος, καθώς οι προαναφερόμενοι σύλλογοι υπαινίχθηκαν στην επιστολή τους τόσο την άσκηση της συγκεκριμένης πρακτικής όσο και τη δράση καρτέλ. «Η κάμψη των τιμών σε όλες τις περιοχές της χώρας, ταυτόχρονα, παραπέμπει στην υιοθέτηση από τους μεταποιητές εναρμονισμένης πρακτικής, δηλαδή καρτέλ. Αυτή η διαπίστωση πρέπει να αποτελεί οδηγό για όλες τις ενέργειες και διεκδικήσεις των παραγωγών.

Το χώρο κυριολεκτικά τον λυμαίνονται τα καρτέλ, είτε με εναρμονισμένες πρακτικές είτε με «ελληνοποιήσεις» γάλατος, έτσι ώστε οι παραγωγοί μένουν θεατές της ληστείας που συντελείται σε βάρος τους…. Η κυβέρνηση έχει σοβαρή ευθύνη που δεν κάνει έλεγχο στο γάλα, το οποίο έρχεται απ’ έξω, επιτρέποντας την παραγωγή φέτας από «ξένο» γάλα. Μεγάλη είναι και η ευθύνη των μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι το «ελληνοποιούν» και σχηματίζουν καρτέλ, ρίχνοντας στα τάρταρα την τιμή του ελληνικού γάλακτος», τονίζεται εκ μέρους των συλλόγων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των παραγωγών, ο αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος τους, με τις παράνομες εισαγωγές γάλατος κυρίως από χώρες των Βαλκανίων, αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης, και την «ελληνοποίησή» του καλά κρατεί. Το φαινόμενο έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα την άμεση και μεγάλης έκτασης ζημίωσή τους. Όπως λένε χαρακτηριστικά, λόγω του μεγάλου όγκου του αιγοπρόβειου γάλακτος, που εισάγεται στη χώρα και «βαπτίζεται» ελληνικό, η αγορά κατακλύζεται από προϊόντα φτιαγμένα από νοθευμένο γάλα –με την έννοια της νόθευσης της ταυτότητας προέλευσής του…

Σημειώνουμε τη συγκυρία διερεύνησης των σχετικών καταγγελιών την εποχή ακριβώς που διευθετείται και διαδικαστικά η σύσταση και λειτουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων μεταποιητών και κτηνοτρόφων και σκοπό την αναβάθμιση της αξίας του τελικού ελληνικού προϊόντος, πράγμα που θα ωθήσει στην ανατίμηση της πρώτης τους ύλης υπέρ της εγχώριας κτηνοτροφίας.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠO ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟYΣ ΣΠΡIΩΝ
Την ίδια στιγμή φάκελο στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, σχετικά με την εφαρμογή εναρμονισμένων πρακτικών εκ μέρους των εμπόρων στο θέμα των τιμών, ετοιμάζονται να καταθέσουν περισσότεροι από 450 παραγωγοί οσπρίων της Καστοριάς και Φλώρινας. Οι «ελληνοποιήσεις» ξένων φασολιών, όπως καταγγέλουν, γίνονται τη στιγμή που εκβιάζονται να πουλούν κάτω του επιπέδου των 2 ευρώ ανά κιλό, όταν το παραγωγικό τους κόστος ανέρχεται κατά μέσο όρο περίπου στα 2,20 ευρώ ανά κιλό.

Σημειώνουμε ότι περίπου το 60% της φετινής παραγωγής τους μένει αδιάθετο, όταν πέρσι το ποσοστό αυτό δεν υπερέβαινε το 20%. Οι παραγωγοί διαμαρτύρονται ότι οι «ελληνοποιήσεις» έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και ότι η εγχώρια αγορά έχει πλημμυρίσει από ξένα φασόλια, των οποίων οι τιμές φτάνουν μέχρι τα 8 ευρώ ανά κιλό, την ώρα που τα πιστοποιημένα ελληνικά φασόλια είναι αδιάθετα.