Ραγδαία πτώση του τζίρου, κυρίως των μικρών και μεσαίου μεγέθους εμπορικών επιχειρήσεων, πολλές εκ των οποίων οδηγούνται σε μαρασμό κι εξαφάνιση, συνθέτουν το σκηνικό στην αγορά της Θεσσαλονίκης. «Γνωρίζουμε τα αίτια. Προσπαθούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση με θέσεις και προτάσεις προς κάθε αρμόδιο», ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, αλλά ταυτόχρονα ξέσπασε, αφήνοντας σοβαρές αιχμές προς τις αρχές, καταλογίζοντάς τους ότι «κανείς δεν έχει την τόλμη και τη θέληση να προχωρήσει στα μέτρα που υποδεικνύουμε».

Από το βήμα τής πρόσφατης ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΕΣΘ, ο κ. Κ. Χαντζαρίδης περιέγραψε με μελανά χρώματα την καθημερινότητα που βιώνει το εμπόριο στη Θεσσαλονίκη. «Προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον, με έντονα προβλήματα κυκλοφορίας, αλλά και στάθμευσης, με δρόμους και πεζοδρόμια τα οποία έχουν καταληφθεί από κάθε μορφής παραεμπόριο, με έλλειψη ασφάλειας», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε με έντονη διάθεση πικρίας πως: «Το παραδοσιακό εμπόριο της πόλης είναι αντιμέτωπο με την ατολμία, την αδιαφορία, την έλλειψη πρωτοβουλίας και δυναμισμού, καθώς και κάθε διάθεσης συνεργασίας που επιδεικνύουν οι αρχές και οι φορείς της πόλης μας».

Ο κ. Χαντζαρίδης κάλεσε τα μέλη του ΕΣΘ να είναι πραγματιστές και να αξιολογούν τις καταστάσεις «όπως είναι, κι όχι όπως θα θέλαμε να είναι» και επανέλαβε ότι στόχος του εμπορικού κόσμου της πόλης πρέπει να είναι, μεταξύ άλλων, η χάραξη μιας εθνικής πολιτικής για το εμπόριο, ο εκσυγχρονισμός τής υφιστάμενης εμπορικής νομοθεσίας και η θέσπιση σύγχρονου πλαισίου υγιούς ανταγωνισμού, η πάταξη του παραεμπορίου, η ίση μεταχείριση του εμπορίου σε χρηματοδοτήσεις και κοινοτικά προγράμματα, η μείωση της φορολογίας κλπ.