Καινοτομικά προϊόντα τροφίμων, διεθνώς πρωτοποριακά, παράγει ο βορειοελλαδικός όμιλος επιχειρήσεων Μύλοι Καπλανίδη, που προχωρεί σταδιακά και στη διάθεση βιολειτουργικών αλεύρων, εμπλουτισμένων με εκχυλίσματα φυτών της χώρας μας.

Ο όμιλος Καπλανίδη έχει παράδοση στην παραγωγή μοναδικών τύπων αλεύρων, όπως βιολογικών, αλλά και χωρίς γλουτένη, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν από τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη. Η κοιλιοκάκη συναντάται στο 0,5%-1% του πληθυσμού της Ευρώπης και συνίσταται στη δυσανεξία στη γλουτένη, δηλαδή στην πρωτεΐνη που υπάρχει σε σιτάρι, κριθάρι, βρόμη και σίκαλη.

Η εταιρεία, που είναι εγκατεστημένη στον νομό Σερρών, παράγει ήδη πάνω από 40 είδη αλεύρων και με τα βιολειτουργικά θα επεκτείνει σημαντικά την γκάμα της, υλοποιώντας για τον σκοπό αυτόν σχετική επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ, η οποία θα περατωθεί το 2011. Αυτήν την περίοδο η επιχείρηση ολοκληρώνει επενδύσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ στον μηχανολογικό και τον κτιριακό εξοπλισμό της, καθώς και στην απόκτηση τεχνογνωσίας και τεχνολογίας για την παραγωγή αλεύρων χωρίς γλουτένη.

‘Ηδη η σερραϊκή εταιρεία κυκλοφορεί στην αγορά τέσσερις διαφορετικούς τύπους αλεύρων χωρίς γλουτένη, και έπεται μια γκάμα εξειδικευμένων προϊόντων, που περιλαμβάνει μείγματα αλεύρων για ψωμί, για πίτες και για γλυκίσματα. Μέχρι στιγμής, τα προϊόντα χωρίς γλουτένη που κυκλοφορούσαν στην ελληνική αγορά προέρχονταν από το εξωτερικό. Η Μύλοι Καπλανίδη είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία διάθεσης αλεύρων και ετοίμων μειγμάτων αλεύρων χωρίς γλουτένη.

Με ευεργετική επίδραση

Τα βιολειτουργικά τρόφιμα, όπως τα άλευρα της Μύλοι Καπλανίδη, έχουν αγγειοδιασταλτική δράση, συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων και διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα άλευρα αυτά παράγονται με προσθήκη συστατικών που τα ίδια δεν περιέχουν ή με ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων σε αυτά συστατικών. Η μελέτη και ο σχεδιασμός τους στηρίζεται στις ευεργετικές θεραπευτικές ιδιότητες μίας σειράς φυτών της μεσογειακής χλωρίδας, όπως το δίκταμο, το θυμάρι, ο βασιλικός, το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο κά, διαφόρων οσπρίων (φακή και ρεβίθι) και ξηρών καρπών ή σπόρων (πχ σουσάμι). Το βασικό χαρακτηριστικό των τροφίμων αυτών είναι ότι τα λειτουργικά ή βιοδραστικά συστατικά τους, που είναι φυτικής προέλευσης, έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου.

Τα βιολειτουργικά άλευρα των Μύλων Καπλανίδη είναι προϊόν επιστημονικής έρευνας, καθώς η εταιρεία συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Διαχείρισης Αγροοικοσυστημάτων. Θα κυκλοφορήσουν σε πρώτη φάση στην ελληνική και στην αμερικανική αγορά, στην οποία ήδη η εταιρεία έχει παρουσία μέσω εξαγωγών. Σημειώνεται ότι η εταιρεία συνεργάζεται με επιλεγμένους σιτοπαραγωγούς, που της διαθέτουν αποκλειστικά το προϊόν τους.

Οι Μύλοι Καπλανίδη παράγουν άλευρα, σιμιγδάλι, ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα και εξάγουν τα προϊόντα τους σε Κίνα και Βουλγαρία, στοχεύοντας παράλληλα στις αγορές της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Βρετανίας. Ο κύκλος εργασιών τής εταιρείας το 2007 διαμορφώθηκε στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ για την τρέχουσα χρήση αναμένεται ενίσχυση των πωλήσεων περίπου κατά 30%.

Στον όμιλο Μύλοι Καπλανίδη ανήκουν, εκτός από τη μητρική εταιρεία (η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά 35 χρόνια), η κρεατοβιομηχανία Φάρμα Καπλανίδη, η εταιρεία συμβούλων K-Con Καπλανίδης Consuilting και η Καπλανίδης Κατασκευαστική.