1,68 δισ. δρχ. θα επενδύσει η ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν τα καταστήματα της εξαγορασθείσας ΠΑΝΕΜΠΟΡΙΚΗ. Η ανακαίνισή τους θα απαιτήσει τουλάχιστον μια τριετία. Ως το τέλος του 2002 θα ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των 10 καλύτερων καταστημάτων της, ενώ τα 4 ή 5 μικρότερα του δικτύου της, το οποίο αριθμεί 43 μονάδες, θα κλείσουν.

Το ποσό των 1,68 δισ. δραχμών θα διαθέσει η Βερόπουλος για τον πλήρη εκσυγχρονισμό της Πανεμπορικής.

Την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας για την εξαγορά της εταιρείας, η Βερόπουλος έθεσε σε εφαρμογή το πλάνο υλοποίησης της συγκέντρωσης ως προς το νομικό της σκέλος, ενώ παράλληλα κίνησε τις διαδικασίες αναβάθμισης των 43 καταστημάτων που διαθέτει σήμερα η Πανεμπορική. Πηγές του ομίλου αναφέρουν σχετικά ότι για τις ανακαινίσεις θα απαιτηθούν τουλάχιστον τρία χρόνια και πως στο διάστημα 2001 – 2002 η Βερόπουλος θα έχει ολοκληρώσει την αναβάθμιση των 10 καλύτερων καταστημάτων της εξαγορασθείσας εταιρείας. Στόχος της διοίκησης του ομίλου είναι να οδηγηθεί στη λειτουργία των εμπορικών μονάδων της Πανεμπορικής βάσει του μοντέλου ανάπτυξης των καταστημάτων της Βερόπουλος και όπως τονίσθηκε χαρακτηριστικά στο “σ.σ.” η προσπάθεια αυτή θα είναι επίπονη και πολυέξοδη.

Στο μεταξύ, από τις 43 μονάδες της Πανεμπορικής 4 ή 5, που είναι πολύ μικρές σε έκταση, θα κλείσουν, καθώς κρίθηκε ότι η λειτουργία τους είναι οικονομικά ασύμφορη. Πάντως, πριν αρχίσουν οι ανακαινίσεις των υπολοίπων καταστημάτων, η Βερόπουλος προχώρησε στην αναβάθμιση του μηχανογραφικού συστήματος που διαθέτει στα κεντρικά της γραφεία, ώστε το δίκτυο να υποστηρίξει χωρίς προβλήματα τις νέες εμπορικές μονάδες. Η δαπάνη, σύμφωνα με πληροφορίες, έφθασε τα 90 εκατ. δραχμές.

Στο νομικό σκέλος της υπόθεσης η διοίκηση της Βερόπουλος έχει ήδη καταθέσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το φάκελο της εξαγοράς, προκειμένου αυτός να γίνει αποδεκτός από την αρμόδια αρχή. Πάντως, όπως αναφέρεται από την πλευρά του ομίλου, οι νομικές – τυπικές διαδικασίες συγχώνευσης των δύο εταιρειών αναμένεται να διαρκέσουν έως το τέλος του έτους.

Στα 200 δισ. ο τζίρος το 2001

Στο μεταξύ, θα πρέπει να αναφερθεί ότι μετά την εξαγορά της Πανεμπορικής, που ήταν ιδιοκτησίας των κ. Ευάγγελου και Κωνσταντίνου Χονδρού και με στοιχεία του 2000, η Βερόπουλος έφθασε σε πωλήσεις τα 191 δισ. δραχμές, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2001 θα φθάσει τα 200 δισ. δραχμές. Επίσης, το δίκτυο της εταιρείας αποκτά ισχυρότερη παρουσία στην αγορά του λιανεμπορίου, με 207 μονάδες σε 40 πόλεις της χώρας, τρεις πόλεις της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και σύντομα μιας στη Σερβία (Βελιγράδι).

Από την πλευρά της η Πανεμπορική, που δρα στο λιανεμπόριο τροφίμων από το 1982, την ημέρα της εξαγοράς της διέθετε 43 καταστήματα σε 11 πόλεις της χώρας και είχε ετήσιες πωλήσεις που έφθαναν τα 28,8 δισ. δραχμές. Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της Βερόπουλος, “η απόφαση για την εξαγορά έγινε αφού αξιολογήθηκαν τα δεδομένα της επιχείρησης και ειδικότερα η ευρεία και σωστή διασπορά των καταστημάτων της, το μέγεθος των χώρων πώλησης, που ξεπερνά τα 700 τ.μ. ανά κατάστημα και η καλή και νοικοκυρεμένη εικόνα της εταιρείας”. Όσο για το τίμημα της εξαγοράς, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν χαμηλότερο του 20% του ετήσιου τζίρου της εταιρείας.