Ένα βήμα πιο κοντά προς την απόκτηση του σήματος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) βρίσκεται το εμβληματικό γλυκό της Βέροιας, το ρεβανί. Συγκεκριμένα, κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ο φάκελος υποψηφιότητας του «Ρεβανί Βεροίας» για το σήμα ΠΓΕ.

Η προετοιμασία και σύνταξη του σχετικού φακέλου αναγνώρισης έγινε με την κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών και Εμπόρων Βεροίας σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας – Τμήμα Τουρισμού και τον Σύλλογο Ζαχαροπλαστών Βεροίας, ύστερα από την επιλογή του «Ρεβανί Βεροίας» από τον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να προωθηθεί το προϊόν για την απόκτηση σήματος ΠΓΕ. Σημειώνεται ότι ο φάκελος βρίσκεται στη διαδικασία της αξιολόγησης από την αρμόδια επιτροπή.

«Είμαστε υπερήφανοι για το τοπικό προϊόν μας, καθώς πρόκειται για ένα παραδοσιακό γλυκό που αναδεικνύει τη Βέροια» σχολιάζει στο FOODReporter ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Βέροιας, Λάζαρος Ασλανίδης. Ο ίδιος αναφέρει ότι αναμένεται με την απόκτηση του σήματος ΠΓΕ να αναδειχθούν περίπου 30 ιστορικά ζαχαροπλαστεία στον Δήμο Βέροιας που ασχολούνται με την παραγωγή του ρεβανιού, με το πρώτο να χρονολογείται από το 1896.

«Θα μας δοθεί η δυνατότητα να απευθυνθούμε και σε κατηγορίες των αγορών του εξωτερικού όπου ζητούν αυτές τις πιστοποιήσεις. Με τη συγκεκριμένη διαδικασία πιστοποίησης, εάν και εφόσον μέσα σε περίπου εννέα μήνες έχει θετική έκβαση, θα δημιουργηθούν καμπάνιες και φεστιβάλ που θα αναδεικνύουν το προϊόν και την περιοχή» υπογραμμίζει ο κ. Ασλανίδης.
Ο ίδιος τονίζει ότι η απόκτηση του σήματος ΠΓΕ θα αποτελέσει τονωτική ένεση για τον εσωτερικό τουρισμό και οικονομία της Βέροιας και παράλληλα, θα ξεκλειδώσει το ενδιαφέρον εμπόρων ώστε να προτιμούν να προμηθεύονται το γνήσιο παραγόμενο προϊόν από τη Βέροια.

Ποια προϊόντα θα ακολουθήσουν μελλοντικά το Ρεβανί Βεροίας
«Θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε κι άλλα τοπικά προϊόντα μας στη διαδικασία απόκτησης σήματος ΠΓΕ, έπειτα από την «κορωνίδα» μας, το Ρεβανί Βεροίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο για τους ταξιδιώτες που έρχονται από το εξωτερικό» αναφέρει στο FOODReporter ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Βέροιας. Ενδεικτικά, κάποια από τα τοπικά προϊόντα που επιδιώκει ο Δήμος να εντάξει στη διαδικασία απόκτησης ΠΓΕ είναι τα ροδάκινα, η πιπεριά Αγίου Γεωργίου, η ντομάτα ριζωμάτων και τα μοσχάρια.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter