Η Μινέρβα ΑΕ Ελαιουργικών Επιχειρήσεων και Τροφίμων κατέγραψε σημαντική βελτίωση πωλήσεων το 2023, παρά τις διεθνείς προκλήσεις που έφερε το αυξημένο κόστος ενέργειας και ο πληθωρισμός.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου, ο οποίος περιλαμβάνει και την κατά 71,43% θυγατρική Mediterranean Foods ΑΕ, αυξήθηκε κατά 4,9%, φτάνοντας τα 71,9 εκατ. ευρώ από 68,6 εκατ. ευρώ το 2022. Οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 15% των πωλήσεων, αγγίζοντας τα 10,4 εκατ. ευρώ. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ξεπέρασαν το 2023 τα 8,1 εκατ. ευρώ έναντι των 7,8 εκατ. ευρώ του 2022. Καθώς η χρονιά χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα στις τιμές των πρώτων υλών, ο δείκτης EBITDA/πωλήσεις διαμορφώθηκε στο 11,21% από 11,37% το 2022, επηρεασμένο από την επιλογή της εταιρίας να στηρίξει τους καταναλωτές απορροφώντας σημαντικό τμήμα των κοστολογικών αυξήσεων που επιβάρυναν όλα τα στάδια της παραγωγής, λειτουργίας και διάθεσης των προϊόντων, με αντίστοιχη επιβάρυνση των ποσοστών κερδοφορίας της.

Ως συνέπεια, τα ενοποιημένα προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε 1,64 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 2,06 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Μετά την απόσχιση του κλάδου παραγωγής φέτας και λευκού τυριού (Δωρική AΕ) και μεταβίβασή του στην Desserta Hellas, η Μινέρβα επικεντρώνεται παραγωγικά στις κύριες κατηγορίες προϊόντων της και τις νέες που ενσωματώθηκαν στο χαρτοφυλάκιό της την τελευταία διετία και προσδίδουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Τα brands της Μινέρβα διατηρούν σημαντικά μερίδια αγοράς σε όλους τους κλάδους όπου έχει παρουσία (ελαιόλαδο, τοματικά προϊόντα, σάλτσες, τυροκομικά, μαργαρίνη, βούτυρο, ξύδι κ.ά.).

Επένδυση 3,1 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό του εργοστασίου στη Γαστούνη
Η Μινέρβα ΑΕ συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, αναβάθμιση του εξοπλισμού και αύξηση της αποδοτικότητας, μείωση του ενεργειακού κόστους και βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους ανθρώπους της, στις μονάδες της στο Σχηματάρι και τη Γαστούνη Ηλείας.

Επιπλέον, η εταιρεία ενίσχυσε σημαντικά τον μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου στη Γαστούνη με δύο νέες γραμμές παραγωγής και τυποποίησης προϊόντων τομάτας, μια επένδυση 3,1 εκατ. ευρώ μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter