Πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των Vegan Awards 2023, που διοργάνωσε η BOUSSIAS events στο Radisson Blu Park Hotel. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, επιβραβεύτηκαν τα υψηλής ποιότητας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες των εταιρειών, που προάγουν το vegan lifestyle, δηλαδή τον τρόπο ζωής που αποβλέπει στον κατά το δυνατόν –ή στο μέτρο του εφικτού– έλεγχο των ποικίλων μορφών εκμετάλλευσης των ζώων, τα οποία προορίζονται είτε για τη διατροφή των ανθρώπων, είτε για την ένδυσή τους, είτε για οποιονδήποτε άλλο σκοπό συνδέεται με την ανθρώπινη ευημερία.

Στην εκδήλωση, που διοργανώνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, παρευρέθηκαν περισσότερα από 150 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, προκειμένου να τιμήσουν τις βραβευθείσες εταιρείες του σχετικού κλάδου για τις καινοτομίες τους, ενός κλάδου που περιλαμβάνει τις βιομηχανίες τροφίμων, καλλυντικών προσωπικής φροντίδας και υγιεινής, συμπληρωμάτων διατροφής, απορρυπαντικών, ρούχων και αξεσουάρ του ευρύτερου χώρου της μόδας, βάσει των πιστοποιήσεων vegan.

Συνολικά, διακρίθηκαν 16 εταιρείες από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε όλες τις κατηγορίες των βραβείων. Ειδικότερα, επιβραβεύτηκαν οι εταιρείες Aveda, Beauty Velonas, Goody‘s Burger House, Isoplus SA, Nyx Professional Make-Up, Rito‘s Food AE, Simple Ideas IKE, Starenio, The Mighty Kitchen, ΒιοΑγρός-Βιοδιατροφική, Βιομηχανία Ζυμαρικών Ήλιος, Δωδώνη ΑΕ, Ελληνικές Φάρμες ΑΕ, Μ. Αραμπατζής ΑΒΕΕ, Μπάρμπα Στάθης AE και Πέντε ΑΕ Σούπερ Μάρκετ Γαλαξίας. Η βραδιά κορυφώθηκε με την απονομή των μεγάλων βραβείων της χρονιάς, των Grand Awards, στο πλαίσιο της οποίας αναδείχθηκαν η Βιομηχανία Ζυμαρικών Ήλιος Vegan Brand of the Year και η ΒιοΑγρός Vegan Company of the Year.

Το vegan lifestyle οδηγός των εξελίξεων
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Άννας Μαρίας Παπίρη, Wellness Editor-Author, Co-Founder Wellness Project της BOUSSIAS events. Η κ. Παπίρη επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η άνοδος των vegans επιβεβαιώνει στατιστικά πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς την αυστηρή χορτοφαγία. Οι millennials αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα της παγκόσμιας αυτής αλλαγής. Την απάντηση στην αυξανόμενη ανάγκη για vegan/cruelty free προϊόντα δίνουν οι εταιρείες του κλάδου των τροφίμων και γενικότερα των κλάδων που προωθούν το vegan lifestyle. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αγορά των vegan προϊόντων στην Ευρώπη αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 20% έως το 2025, ενώ η αγορά τους στην Ελλάδα αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 15% έως το 2025. Οι βασικές κατηγορίες vegan προϊόντων που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση είναι τα τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ροφήματα».

Στην συνέχεια ο κ. Γεώργιος Μπόσκου, πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των Vegan Awards 2023, αναπληρωτής καθηγητής Οργάνωσης & Διαχείρισης Μονάδων Διατροφής, αναπληρωτής κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας & Αγωγής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, αναφερόμενος στον ρόλο των vegan προϊόντων ως εναλλακτικού τρόπου ζωής και διατροφής, επισήμανε ότι αυτά και τα φυτικά αντίστοιχα των ζωικών προϊόντων «έχουν σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, καθώς έγιναν απαραίτητα για έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής, που συνδυάζει την υγιεινή διατροφή με την προστασία του περιβάλλοντος και τον σεβασμό σε κάθε ζωντανό πλάσμα του πλανήτη. Από επιστημονική άποψη, ιδιαίτερα της τεχνολογίας τροφίμων, αποτέλεσαν μια μεγάλη πρόκληση σε ό,τι αφορά την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων όχι απλώς εφάμιλλων των συμβατικών, αλλά παραγμένων μόνο από φυτικές πρώτες ύλες και εναρμονισμένων με τις αρχές του βιγκανισμού. Τα προϊόντα αυτά δεν είναι για λίγους, αλλά για όλους τους καταναλωτές, για όσους θέλουν να αλλάξουν «διατροφικά μονοπάτια», για όσους έχουν οικολογική συνείδηση και ευαισθησία για τα ζώα».

Τρόφιμα προστιθέμενης αξίας
Απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους του ΣΕΒΤ η Βάσω Παπαδημητρίου, γενική διευθύντρια του συνδέσμου, τόνισε ότι «τα τρόφιμα έπαιζαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ανθρωπότητας και εξέλιξη σημαίνει προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών θα συνεχίσει να επενδύει στην καινοτομία σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό και την παραγωγή νέων προϊόντων διατροφής με προστιθέμενη αξία για τον καταναλωτή, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του, λαμβάνοντας υπόψιν τις εξατομικευμένες ανάγκες και απαιτήσεις του, και θα συμβάλουν στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Πιστεύω ότι τα Vegan Awards αναδεικνύουν την ετοιμότητα της βιομηχανίας τροφίμων να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των καταναλωτών για υγιεινές διατροφικές επιλογές και προϊόντα φιλικά στο περιβάλλον».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Ιωάννης Σμαρνάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Τροφίμων, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ενδεικτικά τις εξής κατευθύνσεις καινοτομίας που, όπως είπε, «μέλλει να συναντούμε στη βιομηχανία: Τα πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες προϊόντα, που αποσκοπούν στη μείωση του βάρους και την ενίσχυση του μυϊκού συστήματος κυρίως των ηλικιωμένων, την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών πρωτεϊνών, την κυκλική οικονομία (επαναχρησιμοποίηση, μείωση, ανακύκλωση) και τη χρήση νέων συσκευασιών φιλικών στο περιβάλλον, όπως και την αποφυγή εντελώς των συσκευασιών, αλλά και την αξιοποίηση τεχνολογιών, μέσω των οποίων η συσκευασία θα προειδοποιεί τον καταναλωτή για την κατάσταση του περιεχομένου της».

Το μη διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς ολοκληρώθηκε με την απονομή των τιμητικών βραβείων των Vegan Awards 2024, στο πλαίσιο της οποίας τιμητικά βραβεία παρέλαβαν o κ. Αλέξανδρος Μερκούρης για την σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ «Το τέλειο γεύμα» και ο κ. Βασίλειος Ζαμπούνης για τη συνολική προσφορά του στην ελαιοκομία, τη μεσογειακή διατροφή και το ελαιόλαδο.

Χορηγοί επικοινωνίας των Vegan Awards 2024 ήταν οι Greek Vegans, veganhome.gr και vegantimes.gr, ενώ Official Publications ήταν το «σελφ σέρβις», το «Food Reporter» και το «Daily Fax».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΙΚΗΤΩΝ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΗΛΙΟΣ, VEGAN BRAND OF THE YEAR
Μάριος Ευσταθίου, PhD, Διευθυντής Εργοστασίου, Βιομηχανία Ζυμαρικών Ήλιος: «Πυλώνες της στρατηγικής μας, η ποιότητα και η καινοτομία»
«Οι άνθρωποι της Ήλιος είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την απονομή στην εταιρεία μας του βραβείου Vegan Food & Beverage Brand οf the Year. Η εταιρεία μας, με ιστορία 91 χρόνων αλλά και φρέσκων ιδεών, αναγνωρίζεται για το πάθος και τη συνέπειά της να προσφέρει προϊόντα υψηλής ποιότητας, που ικανοποιούν τις απαιτήσεις των καταναλωτών, και διακρίνεται σε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη, ιδιαίτερα ανταγωνιστική και απαιτητική αγορά. Η ποιότητα αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής μας. Η σχετική κουλτούρα μας είναι το θεμέλιο και ο πυρήνας της δέσμευσής μας για την προσφορά στον καταναλωτή πάντα καινοτόμων και εύγευστων προϊόντων, με την εγγύηση της διατροφικής τους αξίας από την Ήλιος. Επίσης, παραλαμβάνουμε με μεγάλη χαρά τα Platinum Awards στις κατηγορίες Every Day Essentials και Best Gadgets/ Novelties για τα Artesian pasta straws-Βιοδιασπώμενα Καλαμάκια από Ζυμαρικό. Στη Βιομηχανία Ζυμαρικών Ήλιος εστιάζουμε πάντα στην ποιότητα και την καινοτομία, διότι αποτελούν βασικούς παράγοντες έμπνευσης και διατήρησης της εμπιστοσύνης των εγχώριων και των διεθνών καταναλωτών στα προϊόντα μας. Αυτά τα τιμητικά βραβεία συνιστούν εξαιρετική ένδειξη για το τι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα κι ένα ισχυρό κίνητρο για τα επόμενα βήματά μας στο ταξίδι της συνεχούς βελτίωσης και της ανάπτυξής μας».

ΒΙΟ-ΑΓΡΟΣ, VEGAN COMPANY OF THE YEAR
Κώστας Παπαδόπουλος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ΒιοΑγρός ΑΕ: «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε»
«Με δεδομένη την αγάπη και την προσήλωσή μας στο «φυσικό» και vegan προϊόν, η εταιρεία ΒιοΑγρός συμμετείχε ακόμη μια χρονιά στα Vegan Awards, το θεσμό που επιβραβεύει και αναδεικνύει τα πιο καινοτόμα προϊόντα των εταιρειών που προάγουν το vegan lifestyle, εμπνέοντας και θυμίζοντας πάντα ότι με τη συμβολή τους προσφέρουν λύσεις στις σύγχρονες ανησυχίες των καταναλωτών για θέματα υγείας, προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, καθώς και του περιβάλλοντος. Ευχαριστούμε την BOUSSIAS Events για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, όλες τις συμμετέχουσες εταιρείες για τη σημαντική συμβολή τους στην ανάδειξη του vegan τρόπου ζωής και όλους εσάς τους φίλους καταναλωτές, που επιλέγετε καθημερινά τα προϊόντα μας. Η εταιρεία μας αναδείχθηκε Vegan Food & Beverage Company οf the Year για την αφοσίωσή της στην προώθηση και ανάδειξη του vegan τρόπου ζωής. Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να σας προσφέρουμε vegan προϊόντα, που ξεχωρίζουν για τη γεύση, την ποιότητα και τη θρεπτική τους αξία. Μεγαλώσαμε μαζί! Μεγαλώσαμε μια ολόκληρη γενιά! Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, έχοντας βασικό σκοπό μας να προσφέρουμε βιολογικά προϊόντα υψηλής ποιότητας».

THE MIGHTY KITCHEN, PLATINUM WINNER
Δρ. Λουίζα Σοφοκλέους, συνιδρυτής και υπεύθυνη τεχνολογίας της The Mighty Kitchen: «Προϊόντα με δύναμη να αλλάξουν τις καταναλωτικές συνήθειες»
«Ως Mighty Kitchen είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι που λαμβάνουμε απόψε το πλατινένιο βραβείο. Για μια νεοφυή επιχείρηση, όπως εμείς, αυτή η αναγνώριση είναι η απόδειξη της δέσμευσης μας για καινοτομία και αριστεία. Θέλουμε λοιπόν να ευχαριστήσουμε την Κριτική Επιτροπή του θεσμού και την εταιρεία BOUSSIAS Events για την τιμητική διάκριση.

Στη Mighty δημιουργούμε προϊόντα με δύναμη να αλλάξουν τις καταναλωτικές συνήθειες. Για εμάς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης κρέατος. Μαζί με την εταιρεία Kallas σε Ελλάδα και Κύπρο, που πίστεψε στην δύναμη της ομάδας μας και του brand –και την ευχαριστούμε γι’ αυτό– θα συνεχίσουμε να αναβαθμίζουμε τις παραδόσεις. Αυτό το βραβείο είναι για εμάς ένα ακόμα κίνητρο να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον, για όλα τα πλάσματα του πλανήτη».