Παρουσία περισσότερων από εκατό υψηλόβαθμων στελεχών από την επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα καθώς και εκπροσώπων θεσμικών φορέων διοργανώθηκε η τελετή απονομής των Vegan Awards 2023 την 1η Δεκεμβρίου στο Radisson Blu Park Hotel. Τα Vegan Awards, μια πρωτοβουλία της BOUSSIAS, διοργανώθηκαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Συνολικά 24 εταιρείες από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που παράγουν τρόφιμα, ποτά, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και περιποίησης καθώς και άλλα είδη, διακρίθηκαν στην φετινή, τρίτη διοργάνωση των Vegan Awards. Όλα τα προϊόντα που βραβεύτηκαν έχουν σχεδιαστεί για να προάγουν την vegan στάση ζωής και φέρουν όλες τις σχετικές πιστοποιήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τις μετρήσεις αγοράς, το σούπερ μάρκετ παραμένει το βασικό κανάλι πώλησης των vegan προϊόντων, αφού κατά το 78% ο τζίρος από τη διάθεσή τους γίνεται από τα καταστήματα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και το υπόλοιπο από καταστήματα βιολογικών τροφίμων.

Η μεγάλη διάκριση και τα πλατινένια βραβεία
Το grand award στη φετινή διοργάνωση απέσπασε η εταιρεία Life Roots που αναδείχθηκε Vegan Brand of the Υear. Η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, co-founder της Life Roots, ανέφερε κατά την παραλαβή του βραβείου: «Είμαστε υπερήφανοι που βρεθήκαμε ανάμεσα σε ανθρώπους και εταιρείες που μοιραζόμαστε τις ίδιες δυσκολίες, αλλά κυρίως τις ίδιες αξίες. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συνεργάτες μας για την πολύτιμη βοήθειά τους, τo θεσμό των Vegan Awards και την κριτική επιτροπή για την τιμή και την ώθηση που μας έδωσαν να συνεχίσουμε δυναμικά την προσπάθεια μας, να προσφέρουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας, σε προσιτή τιμή για κάθε σπίτι».
Αποσπώντας την υψηλότερη βαθμολογία στο σύνολο των υποψηφιοτήτων κάθε διαγωνιστικού πυλώνα, platinum βραβείο απέσπασαν οι εταιρείες ΒιοΑγρός ως Best F&B Products non Certified, Stark and Watson ως Best Kids Care Product και QueenMarket.gr ως e-shop.

H κ. Γιούλη Πριμικίρη, Key Account, της ΒιοΑγρός (Bioagros SA), δήλωσε κατά την παραλαβή του βραβείου: «Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να σας προσφέρουμε vegan προϊόντα που ξεχωρίζουν για τη γεύση, την ποιότητα και τη θρεπτική τους αξία! Μεγαλώσαμε μαζί! Μεγαλώσαμε μια ολόκληρη γενιά! Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον, έχοντας βασικό μας σκοπό να προσφέρουμε βιολογικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, γιατί το σήμα ΒιοΑγρός αποτελεί εγγύηση ότι «ξέρεις τι τρως!»…».

O κ. Κωνσταντίνος Πλυτάς, CEO και ιδρυτής της Stark and Watson, στο χαιρετισμό του τόνισε: «Στην Stark and Watson θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να προσφέρουμε τις βέλτιστες λύσεις για την προσωπική φροντίδα και την περιποίηση των βρεφών. Προτεραιότητά μας παραμένει η ανεύρεση προϊόντων φιλικών στον χρήστη, χωρίς επιβλαβή χημικά και πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον. Ελπίζουμε το καταναλωτικό κοινό να συνεχίσει να μας εμπιστεύεται. Εμείς θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο στην εμπιστοσύνη αυτή, προσφέροντας ποιοτικές και καινοτόμες επιλογές για όλους!».

Ο κ. Γεώργιος Ψωμιάδης, ιδρυτής του ηλεκτρονικού καταστήματος QueenMarket.gr, επισήμανε: «Όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν προϊόντα πιστοποιημένα από επίσημους φορείς vegan. Παρά την αξιοσημείωτη αύξηση της ζήτησης των vegan τροφίμων είναι κατανοητό πως το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών είτε δεν επιθυμούν είτε δυσκολεύονται να επιλέγουν αυστηρό vegan τρόπο διατροφής. Όμως, εκτιμώ πως, ειδικά σε ό,τι αφορά τις προϊοντικές κατηγορίες εκτός των τροφίμων, τα πιστοποιημένα vegan προϊόντα θα κυριαρχήσουν, καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα οι καταναλωτές έχουν λόγους να προτιμούν καθαριστικά ή απορρυπαντικά που δεν περιέχουν ζωικά παράγωγα ή συστατικά, τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε ζώα».

To «Εβλογημένο Νηστίσιμο» χορηγός της τελετής
Χορηγός στην τελετή απονομής των Vegan Awards 2023 ήταν το Εβλογημένο Νηστίσιμο. Η κ. Θεοδώρα Παπαμήλιου, υπεύθυνη εξαγωγών της εταιρείας, ανέφερε στον χαιρετισμό της: «Ευχαριστούμε την BOUSSIAS για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης και τις ευκαιρίες που προσφέρει για την ανάδειξη των καινοτόμων και ποιοτικών προϊόντων… Δύο βραβεία στο ξεκίνημά μας είναι μια σημαντική επιβεβαίωση ότι η προσπάθεια και η αφοσίωσή μας στα vegan προϊόντα αναγνωρίζονται. Κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι, εμπλουτίζοντας περεταίρω την γκάμα Happy Vegan με νέα μοναδικά προϊόντα για ακόμη περισσότερους happy vegans και flexitarians!».

«Να σπάσουμε τις παραδόσεις κατανάλωσης και παραγωγής»
Μήνυμα ότι η υπόθεση vegan είναι στάση ζωής που υπερβαίνει την απλή επιλογή καταναλωτικών προϊόντων, έστειλε από το βήμα της τελετής απονομής η πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, κ. Αναστασία Ψειρίδου, πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, οικονομολόγος PhD (Cambridge), επίκουρη καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου και Plant Based Nutrition Certificate Graduate: «Εμείς εδώ σήμερα είμαστε οι τυχεροί μέσα στα οκτώ δισεκατομμύρια ανθρώπων του πλανήτη, που έχουμε τον πλήρη έλεγχο του τι τρώμε και τί θα φορέσουμε σήμερα, αύριο, μεθαύριο. Είμαστε οι τυχεροί που μπορούμε να επιλέγουμε τη μη βία, που μπορούμε να δημιουργούμε πιο καθαρές δουλειές και έναν πιο υγιή πλανήτη. Είμαστε επίσης τυχεροί που κάθε χρόνο το να ζεις vegan και να μεγαλώνεις vegan παιδιά γίνεται ευκολότερο, χάρη σε θεσμούς όπως τα Vegan Awards και χάρη στις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και σε όσες ετοιμάζονται για τον επόμενο. Χάρη σε σας αλλάζει το business as usual, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη όχι ως vegan, αλλά ως ανθρωπότητα. Όλοι μαζί είμαστε δυνατοί και μαζί οφείλουμε να σπάσουμε τις παραδόσεις, τόσο ως προς το τί καταναλώνουμε όσο και ως προς το τί παράγουμε…».

Διψήφια ανάπτυξη με ορίζοντα τα 30 δισ. ευρώ
Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στον χαιρετισμό της στην τελετή απονομής η κ. Άννα Μαρία Παπίρη, Wellness Editor-Author, Co-Founder Wellness Project της BOUSSIAS, η εν λόγω αγορά καταγράφει παγκοσμίως διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης με ευοίωνες προοπτικές. Ειδικότερα, όπως τόνισε η κ. Παπίρη, «σύμφωνα με έρευνα της Allied Market Research, η οποία μελετά την αγορά προϊόντων διατροφής Vegan και τις τάσεις σε αυτόν τον κλάδο παγκοσμίως, διαφαίνεται ότι οι πωλήσεις της βιομηχανίας των vegan τροφίμων είναι πιθανό το 2026 να ξεπεράσουν τα 30 δισ. δολάρια, εμφανίζοντας διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης σε ετήσια βάση. Ανάλογη ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα υπάρξει και στην χώρα μας».

Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Ιωάννης Σμαρνάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων (Π.Ε.Τ.Ε.Τ.), ανέδειξε τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν στο εξής τα προϊόντα. «Οι νέες τάσεις στα τρόφιμα σχετίζονται με τη αναζήτηση προϊόντων πλούσιων σε φυτικές πρωτεΐνες, με σκοπό τη μείωση βάρους και την ενίσχυση του μυϊκού συστήματος κυρίως των ηλικιωμένων καταναλωτών τους, με την αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών πρωτεϊνών, με την κυκλική οικονομία και την χρήση νέων συσκευασιών φιλικών στο περιβάλλον ή την αποφυγή εντελώς των συσκευασιών, αλλά και την αξιοποίηση των τεχνολογιών, βάσει των οποίων η συσκευασία προειδοποιεί τον καταναλωτή για την κατάσταση του τροφίμου που περιέχει. Προσκαλώ όλους τους εμπλεκόμενους σε έναν δημιουργικό διάλογο, ώστε να προκύψουν νέες συνεργασίες, στο πλαίσιο της ικανοποίησης των προαναφερόμενων τάσεων».

Μεταφέροντας το μήνυμα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στους παρευρισκόμενους στην τελετή απονομής, ο κ. Ηλίας Μάνδρος, αντιπρόεδρος του ΕΕΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είναι εκτός πραγματικότητας όποιος δεν βλέπει τη ραγδαία άνοδο της συγκεκριμένης αγοράς. Ο σύγχρονος άνθρωπος προσπαθεί όλο και περισσότερο να τρέφεται καλύτερα και να ζει πιο ποιοτικά. Με δυο λόγια, επιζητεί την ευζωία. Γι’ αυτό, επιδιώκοντας την υγιεινή διατροφή του, αναζητεί πολλές φορές βιολογικά τρόφιμα και αλλάζει τις διατροφικές του συνήθειες. Πολλοί καταναλωτές έχουν υιοθετήσει τον vegan τρόπο ζωής, τόσο στη διατροφή τους όσο και σε άλλους τομείς της καθημερινότητάς τους. Πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή, που φαίνεται πως ανατρέπει πάρα πολλά πράγματα ακόμα και στο επιχειρηματικό και οικονομικό πεδίο. Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς και η προσπάθεια κάλυψης των νέων αναγκών έχουν στρέψει πολλούς επιχειρηματίες σε επενδύσεις που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ουσιαστικά δεν υπήρχαν στον επιχειρηματικό χάρτη».