Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μέσω των Vegan Awards 2022, επιβραβεύτηκε η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε προϊόντα και υπηρεσίες που προάγουν το vegan lifestyle.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μέσω των Vegan Awards 2022, επιβραβεύτηκε η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε προϊόντα και υπηρεσίες που προάγουν το vegan lifestyle, δηλαδή τον τρόπο ζωής ο οποίος αποσκοπεί στον αποκλεισμό, στο μέτρο του δυνατού και του εφικτού, όλων των μορφών εκμετάλλευσης και σκληρότητας στα ζώα, που ασκείται για οποιονδήποτε λόγο.

Στην τελετή απονομής, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, συμμετείχαν περισσότερα από 150 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι υπουργείων, κλαδικών φορέων, ινστιτούτων και πανεπιστημίων, επαγγελματίες της διατροφής, καθώς και εκπρόσωποι ΜΜΕ, επικροτώντας την καινοτομία σε προϊόντα και υπηρεσίες της βιομηχανίας τροφίμων, καλλυντικών προσωπικής φροντίδας και ειδών υγιεινής, συμπληρωμάτων διατροφής, απορρυπαντικών, ρούχων και αξεσουάρ από τον ευρύτερο χώρο της μόδας, που έχουν πιστοποίηση vegan.

Συνολικά, διακρίθηκαν 33 εταιρείες. Από αυτές, βραβεύθηκαν με Platinum βραβείο οι εταιρείες Βιοαγρός, Crudo και L’Erbolario, που κατέκτησαν την υψηλότερη βαθμολογία στο σύνολο της ενότητας στην οποία είχαν καταθέσει υποψηφιότητα. Η βραδιά κορυφώθηκε με την απονομή των Grand Awards, όπου το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο αναδείχθηκε Brand of the Υear και η BioArt Company of the Year.

Στο πλαίσιο της τελετής απονομής, απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους, η κ. Άννα Μαρία Παπίρη, Wellness Editor, Author, Co-Founder Wellness Project στην εταιρεία Boussias, επεσήμανε, μεταξύ, άλλων, πως «ο βιγκανισμός κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος και στη χώρα μας. Καθώς πληθαίνει το vegan κοινό, αυξάνεται και η ποικιλία vegan προϊόντων στην αγορά. Υπολογίζεται πως η παγκόσμια αγορά vegan διατροφής θα αγγίξει τα 35,5 δισ. δολάρια (περίπου 29 δισ. ευρώ) μέχρι το 2027. Προ τριετίας η τάση των vegan προϊόντων αφορούσε μία εξειδικευμένη μερίδα καταναλωτών. Πλέον αυτό έχει αλλάξει σημαντικά. Στον παγκόσμιο χάρτη οι νέοι άνθρωποι δείχνουν να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που αφορούν το μέλλον του πλανήτη, την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων, γι΄ αυτό επιλέγουν ένα πιο υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής. Αυτά τα νεανικά ηλικιακά group έχουν διάσημους ambassadors, συνδέονται μεταξύ τους και αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα στα social media, διαμορφώνουν τάσεις και επηρεάζουν το καταναλωτικό κοινό.

Επιπλέον, η παγκόσμια στροφή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια προς την υγιεινή διατροφή και το well-being, αλλά και η πανδημία έχουν επηρεάσει θετικά την πορεία των vegan προϊόντων. Η παγκόσμια βιομηχανία δέχθηκε άμεσα τα μηνύματα και τα τελευταία χρόνια συντελέστηκαν μεγάλες επενδύσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα την είσοδο των vegan σε νέες κατηγορίες τροφίμων, ενώ ενδιαφέρουσες καινοτομίες βοήθησαν στη δημιουργία πιο ποιοτικών και εύγευστων προϊόντων. Αυτή τη βραδιά, στην τελετή απονομής των Vegan Awards 2022, γιορτάζουμε τη διάκριση των καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που συνθέτουν τη vegan και τη vegan friendly αγορά, η οποία βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη και στη χώρα μας και υποστηρίζεται από μεγάλες πολυεθνικές, αλλά και εγχώριες βιομηχανίες, βιοτεχνίες και παραγωγούς, κάποιοι από αυτούς με σημαντική παρουσία και στο εξωτερικό».

Η κ. Ελένη Πρίφτη, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Χημικός, MSc, PhDc/Health Coach, έστειλε το δικό της μήνυμα στους νικητές και ανέφερε χαρακτηριστικά για τον θεσμό: «Τα Vegan Awards κατάφεραν και φέτος να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τα καλύτερα vegan προϊόντα και υπηρεσίες. Με αυτόν τον τρόπο στηρίζουν τη vegan επιχειρηματικότητα και δίνουν κίνητρο σε όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα των φετινών νικητών. Ως θεσμός, τα Vegan Awards μας πήγαν και φέτος ένα βήμα πιο κοντά σε μια αγορά που σέβεται τα ζώα, τον άνθρωπο και τον πλανήτη μας».

Παρουσιάστρια της βραδιάς ήταν η κ. Τάνια Τρύπη, ηθοποιός και ακτιβίστρια.

Χορηγοί της τελετής ήταν η Vegan Inside και το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο, υποστηρικτής η Vegan by Letrina και χορηγοί επικοινωνίας οι Greek Vegans, Vegans Times, Greek Vegan Guide Greece, Greek Vegan, Vegan Home, καθώς και οι εκδόσεις της Boussias Food Reporter και σελφ σέρβις.