Πρόστιμο ύψους 337,5 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Mondelēz International για παρεμπόδιση του διασυνοριακού εμπορίου σοκολάτας, μπισκότων και προϊόντων καφέ μεταξύ κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά παράβαση των κοινοτικών κανόνων ανταγωνισμού.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της Κομισιόν, η Mondelēz, στην οποία ανήκουν μάρκες όπως οι Milka, Oreo και Toblerone, είχε συνάψει συμφωνίες που καταστρατηγούσαν τον ανταγωνισμό ή ακολουθούσε εναρμονισμένες πρακτικές που αποσκοπούσαν στον περιορισμό του διασυνοριακού εμπορίου διαφόρων προϊόντων σοκολάτας, μπισκότων και καφέ, και παράλληλα προέβη σε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της σε ορισμένες εθνικές αγορές για την πώληση σοκολάτας. Ειδικότερα, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Mondelēz συμμετείχε σε 22 αντιανταγωνιστικές συμφωνίες ή εναρμονισμένες πρακτικές με:

  • Περιορισμό των περιοχών ή των πελατών στους οποίους επτά πελάτες χονδρικής θα μπορούσαν να μεταπωλήσουν τα προϊόντα της Mondelēz. Μια συμφωνία περιελάμβανε επίσης μια διάταξη που ανάγκαζε τον πελάτη της Mondelēz να εφαρμόζει υψηλότερες τιμές για τις εξαγωγές σε σύγκριση με τις εγχώριες πωλήσεις. Αυτές οι συμφωνίες και οι εναρμονισμένες πρακτικές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2012 και 2019 και κάλυψαν όλες τις αγορές της ΕΕ.
  • Αποτροπή δέκα αποκλειστικών διανομέων που δραστηριοποιούνται σε ορισμένα κράτη-μέλη από το να απαντούν σε αιτήματα πώλησης από πελάτες που βρίσκονται σε άλλα κράτη-μέλη χωρίς προηγούμενη άδεια από τη Mondelēz. Αυτές οι συμφωνίες και πρακτικές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2006 και 2020 και κάλυψαν όλες τις αγορές της ΕΕ.

Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι, μεταξύ 2015 και 2019, η Mondelēz έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της, με άρνηση παροχής σοκολατών σε ενδιάμεσο στη Γερμανία για να αποτρέψει τη μεταπώλησή τους σε Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία και Ρουμανία, όπου οι τιμές ήταν υψηλότερες, και με διακοπή της προμήθειας προϊόντων σοκολάτας στην Ολλανδία για να αποτραπεί η εισαγωγή τους στο Βέλγιο, όπου η Mondelēz πουλούσε αυτά τα προϊόντα σε υψηλότερες τιμές. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παράνομες πρακτικές της Mondelēz εμπόδισαν τους λιανεμπόρους να προμηθεύονται ελεύθερα προϊόντα από κράτη-μέλη με χαμηλότερες τιμές και «τεμάχισε» τεχνητά την εσωτερική αγορά. Τέτοιες παράνομες πρακτικές, σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν, επέτρεψαν στη Mondelēz να συνεχίσει να χρεώνει περισσότερα για τα δικά της προϊόντα, εις βάρος των καταναλωτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι τιμές των τροφίμων διαφέρουν μεταξύ των κρατών-μελών. Το διασυνοριακό εμπόριο στην εσωτερική αγορά μπορεί να μειώσει τις τιμές και να αυξήσει τη διαθεσιμότητα των προϊόντων για τους καταναλωτές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού. Στη σημερινή απόφαση, διαπιστώνουμε ότι η Mondelēz περιόρισε παράνομα τις διασυνοριακές πωλήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Mondelēz το έκανε για να διατηρήσει υψηλότερες τιμές για τα προϊόντα της σε βάρος των καταναλωτών. Ως εκ τούτου, επιβάλαμε πρόστιμο 337,5 εκατομμυρίων ευρώ στη Mondelēz», δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βέσταγκερ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter