Βαριά πρόστιμα συνολικού ύψους 31,5 εκατ. ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εταιρείες Crown και Silgan για συμμετοχή σε καρτέλ στην αγορά των μεταλλικών συσκευασιών και καπακιών της Γερμανίας. Ειδικότερα, στην Crown, μητρική εταιρεία της ελληνικής Crown Hellas Can, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 7.670.000 ευρώ, ποσό μάλιστα που προέκυψε μετά τη μείωση κατά 50% χάρη στη συνεργασία της εταιρείας με τις αρμόδιες αρχές, και επιπλέον κατά 10% επειδή παραδέχθηκε τη συμμετοχή της στο καρτέλ. Στην Silgan, που επίσης έχει παρουσία στην Ελλάδα μέσω της εταιρείας ΕΛΣΑ-Silgan, επιβλήθηκε βαρύτερο πρόστιμο, ύψους 23.852.000 ευρώ, μετά τη μείωση 10% που έγινε επειδή παραδέχθηκε τη συμμετοχή της στο καρτέλ.
Πώς έστησαν το καρτέλ οι δύο εταιρείες
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η παράνομη συμπεριφορά των δύο εταιρειών έγινε σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο, η Crown και η Silgan αντάλλασσαν τακτικά λεπτομερή στοιχεία για τους πιο πρόσφατους ετήσιους όγκους πωλήσεων μεταλλικών καπακιών στους πελάτες τους στη Γερμανία, θέτοντας ισχυρές βάσεις ώστε η κάθε εταιρεία να υλοποιήσει τη μελλοντική της εμπορική στρατηγική αναφορικά με έναν μεγάλο αριθμό Γερμανών πελατών. Σε δεύτερο επίπεδο, οι δύο εταιρείες δρούσαν συντονισμένα για να επιβάλλουν επιπλέον χρεώσεις και να εφαρμόζουν συντομότερες ημερομηνίες ελάχιστης διατηρησιμότητας για μεταλλικές συσκευασίες και καπάκια. Οι δύο πλευρές ενημέρωναν η μία την άλλη για τις εμπορικές τους στρατηγικές, επιτρέποντάς τους να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους και τις ανταγωνιστικές τους πρακτικές στις αγορές των μεταλλικών συσκευασιών και καπακιών στη Γερμανία. Σύμφωνα με την έρευνα της Κομισιόν, οι Crown και Silgan ενεπλάκησαν στην παράνομη αυτή συμπεριφορά από τις 11 Μαρτίου του 2011 έως τις 18 Σεπτεμβρίου του 2014.
«Οι μεταλλικές συσκευασίες τροφίμων και τα καπάκια αποτελούν κομμάτι της κουζίνας κάθε νοικοκυριού. Σήμερα επιβάλλουμε πρόστιμο στην Crown και τη Silgan επειδή αντάλλασαν παράνομα ευαίσθητες επιχειρηματικές πληροφορίες και συντόνιζαν τις εμπορικές τους στρατηγικές, σε μία εποχή που η βιομηχανία ακολουθεί μία μετάβαση προς λιγότερο επιβλαβείς μεταλλικές συσκευασίες και καπάκια», δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Σημειώνεται ότι η έρευνα της Κομισιόν ξεκίνησε μετά από αίτημα της γερμανικής αρχής ανταγωνισμού, η οποία δεν μπορούσε να ερευνήσει την υπόθεση. Κι αυτό γιατί ένα «παραθυράκι» στη νομοθεσία της χώρας δεν της επέτρεπε να επιβάλει κυρώσεις στις θυγατρικές των δύο εταιρειών, που στο μεταξύ είχαν διαλυθεί ή αναδιοργανωθεί.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter