Η Tesla έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην ηλεκτροκίνηση, ανοίγοντας το δρόμο για μια νέα γενιά οχημάτων, με περισσότερο θάρρος από κάθε άλλη αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι στην κούρσα που ξεκίνησε θα καταφέρει να τερματίσει. Από τα λίγα που ακούστηκαν για το φορτηγό που ετοιμάζει, είναι ότι θα χρησιμοποιεί τέσσερις ανεξάρτητους ηλεκτρικούς κινητήρες με κατανάλωση λιγότερη των 2 KWh ανά μίλι κι ότι θα διανύει περισσότερα από 400 μίλια πριν χρειαστεί επαναφόρτιση.
Tα οικονομικά στοιχεία της Tesla εδώ και ένα έτος, σε συνδυασμό με το «ξεπέταγμα» ευρωπαϊκών και κινέζικων εταιρειών, αυξάνουν τις πιθανότητες ενός σεναρίου, στο οποίο τα παραδοσιακά ονόματα της αυτοκινητοβιομηχανίας θα δρέπουν τις δάφνες, ενώ η Tesla θα βγει απ’ την κούρσα…
Σε ένα δημοσίευμα του Teslarati, ο συντάκτης, οπαδός της Tesla, παραδέχεται ότι στον τομέα των φορτηγών η εταιρεία θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με το eActros της Daimler –ήδη το FUSO eCanter της ίδιας εταιρείας αξιοποιείται από πελάτες, όπως η DP DHL. Το φορτηγό της Tesla έπρεπε να είναι στην αγορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά, όπως μας έχει συνηθίσει η εταιρεία από τα επιβατικά της μοντέλα, μετέθεσε την ημερομηνία για το 2019. Εν τω μεταξύ, ο Martin Daum, επικεφαλής στον τομέα φορτηγών της Daimler, όταν δέχτηκε ερωτήσεις σχετικά με τον ανταγωνισμό, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης στη Γερμανία, είχε έτοιμες τις απαντήσεις, γεγονός που δείχνει ότι γνώριζε αρκετά καλά τα αδύνατα σημεία του οχήματος που ετοιμάζει η Tesla.
Με δύο εκδόσεις του eActros, στους 18 και 25 τόνους, η Daimler έχει ήδη ξεκινήσει την παρουσία της στην ευρωπαϊκή αγορά. Ήδη μια γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ χρησιμοποιεί τα ηλεκτρικά φορτηγά της Daimler σε πιλοτικές δοκιμές. Τα δύο μοντέλα eActros θα ακολουθήσουν οι ηλεκτρικές εκδόσεις των Vito και Sprinter, τα οποία αναμένεται να διασχίζουν δοκιμαστικά τους ευρωπαϊκούς δρόμους, επίσης μέσα στο 2018. Συνολικά περισσότερα από 500 ηλεκτρικά φορτηγά της Daimler αναμένεται ότι θα βρίσκονται στους ευρωπαϊκούς δρόμους ως το ξεκίνημα της μαζικής παραγωγής, την οποία η εταιρεία έχει προγραμματίσει για το 2021. Ενώ το FUSO, με χωρητικότητα μέχρι 4,5 τόνους, δεν ήταν άμεσος ανταγωνιστής της Tesla, τα eActros θα είναι. Με τα φορτηγά της Daimler να κινούνται ήδη στους ευρωπαϊκούς δρόμους, η Tesla, εκτός από το μέγεθος μιας «παραδοσιακής» αυτοκινητοβιομηχανίας, θα έχει να αντιμετωπίσει και την εμπιστοσύνη εταιρειών που θα κάνουν τις πρώτες δοκιμές, εφόσον δε συμβεί κάτι αρκετά καταστροφικό, το οποίο έτσι ή αλλιώς θα επηρεάσει όλη την αγορά στη φάση του ξεκινήματος. Και το πρόβλημα της Tesla δεν είναι μόνο η Daimler. Αρκετές ακόμα αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά ετοιμάζουν ηλεκτρικά φορτηγά και παρά το γεγονός ότι κρατούν χαμηλότερο προφίλ, είναι πιθανό να έχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι το παιχνίδι της ηλεκτροκίνησης παίζεται αυτήν την περίοδο σε Κίνα και ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της International Energy Agency, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα (όχι μόνο φορτηγών) έφτασαν σχεδόν τις 580 χιλιάδες και στις ΗΠΑ τις 198 χιλιάδες. Τις πέντε πρώτες θέσεις συμπληρώνουν οι Γαλλία, Νορβηγία και Γερμανία, όπου αθροιστικά κυκλοφορούν περίπου 240 χιλιάδες τέτοια οχήματα.
Δεν είναι μυστικό ότι οι φοροελαφρύνσεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μέχρι τώρα διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων στην ευρωπαϊκή αγορά. Τι θα συμβεί, όμως, όταν οι κυβερνήσεις πετύχουν το στόχο τους, οπότε η φοροελάφρυνση δεν θα έχει ποια νόημα;…
Η αγωνία του οδηγού μέχρι την επόμενη πρίζα
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα eActros θα έχουν αυτονομία 200 χιλιομέτρων, ωθούμενα από τρεις ηλεκτρικούς κινητήρες των 125 KW, που αντιστοιχούν σε περίπου 165 HP ανά κινητήρα. Η ενέργεια του eActros θα είναι αποθηκευμένη σε 11 ξεχωριστά διαμερίσματα μπαταριών με συνολική χωρητικότητα 240 κιλοβατώρες, το οποίο συνεπάγεται ότι θα χρειάζονται περίπου 11 ώρες για την επαναφόρτισή τους. Όπως φαίνεται, υπάρχει ακόμα αρκετό περιθώριο βελτίωσης, οπότε είναι λογικό που η Daimler σχεδιάζει να επενδύσει 3,2 δισ. δολάρια σε R&D μέχρι το 2019.
Η Tesla δεν έχει αφήσει να διαρρεύσουν αρκετά στοιχεία σχετικά με το φορτηγό που ετοιμάζει. Από όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, το όχημα θα χρησιμοποιεί τέσσερις ανεξάρτητους ηλεκτρικούς κινητήρες με κατανάλωση λιγότερη των 2 KWh ανά μίλι και το αποτέλεσμα θα είναι να διανύει περισσότερα από 400 μίλια πριν χρειαστεί επαναφόρτιση. Το ενδιαφέρον στοιχείο, σύμφωνα με τις υποσχέσεις του Elon Musk, είναι ότι το όχημα θα επαναφορτίζεται σε μισή ώρα! Αυτό σημαίνει ότι η πηγή πρέπει να έχει ισχύ 1,6 MW κι επειδή αυτό είναι αδύνατο από μια μόνο είσοδο ρεύματος, το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρχουν παράλληλες είσοδοι για τη φόρτιση. Οι εκτιμήσεις που έχουν κάνει οι εμπειρογνώμονες όσον αφορά στο βάρος των μπαταριών, κινούνται στην περιοχή των 5.000 με 5.100 κιλών!
Από τη μία πλευρά υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις και από την άλλη εικασίες, οι οποίες ωστόσο είναι αρκετά εντυπωσιακές, ακόμα και αν δεν ισχύουν 100%. Η διαφορά αυτονομίας είναι σχεδόν διπλάσια και η ταχύτητα επαναφόρτισης 20 φορές μεγαλύτερη υπέρ της Tesla. Υπάρχει μια λογική σε αυτά τα μεγέθη, δεδομένου ότι η Tesla μεταφέρει στα φορτηγά τη γνώση που έχει αποκτήσει στην κατασκευή μπαταριών από τα επιβατικά της οχήματα, κάτι που δεν ισχύει για την Daimler. Ωστόσο, το αποτέλεσμα θα κριθεί από τους αγοραστές. Μέχρι το 2021 είναι πολύς ο χρόνος για να γίνονται από τώρα εκτιμήσεις. Άλλωστε, υπάρχουν ακόμα κρίσιμα προβλήματα να λυθούν, όπως το αν οι αγοραστές θα δεχτούν την «επιβολή» των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και αν οι εταιρείες θα βρουν έναν αποτελεσματικό τρόπο ν’ ανακυκλώνουν τις μπαταρίες, όταν θα ’χουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους. Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ υπάρχουν δεκάδες έρευνες που αναδεικνύουν τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης, παρατηρείται έλλειψη ερευνών αναφορικά με τις επιπτώσεις της εξόρυξης των πρώτων υλών για την κατασκευή των μπαταριών και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων ανακύκλωσής τους. Ερωτηματικά επίσης δημιουργούνται ως προς την ικανότητα των δικτύων ρεύματος να εξυπηρετούν μεγάλους αριθμούς οχημάτων. Τι θα γίνεται τους «ενεργοβόρους» μήνες του χρόνου; Ο οδηγός θα κλείνει τον κλιματισμό και δεν θα μαγειρεύει, προκειμένου να έχει φορτισμένο αυτοκίνητο την ερχόμενη μέρα;
Η ηλεκτροκίνηση είναι μια ακόμα μετουσίωση της ενέργειας των ορυκτών καυσίμων, μέχρι τουλάχιστον οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας να είναι επαρκείς για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών μας. Άρα, η αύξηση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται την αύξηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή του ηλεκτρικού… Σύμφωνα με τις έρευνες, πάντως, η ζυγαριά γέρνει υπέρ της ηλεκτροκίνησης, η οποία εξασφαλίζει μικρότερες απώλειες ενέργειας. Το τι ισχύει στην πραγματικότητα θα το δούμε στην πράξη.
Ηλεκτροκίνηση και αυτόνομη οδήγηση: δρόμοι παράλληλοι
Αρκετά ατυχήματα οχημάτων με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη έχουν δει το φως της δημοσιότητας και μάλιστα με πολύ μεγάλες γραμματοσειρές τίτλων, σε σχέση με τα εκατομμύρια χιλιόμετρα που διανύουν χωρίς την πρόκληση ατυχημάτων. Εν τω μεταξύ, η ανθρώπινη νοημοσύνη δε δείχνει και τόσο αποτελεσματική, καθώς τα δυστυχήματα με διάφορους τύπους οχημάτων δημιουργούν εκατόμβη θυμάτων. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί, ενδεχομένως, να αστοχεί σε επίπεδο υπολογισμών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν… πίνει αλκοόλ πριν την οδήγηση νταλίκας κι όποιον πάρει ο χάρος. Οπότε, όσον αφορά την πρόληψη ατυχημάτων, η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στην οδήγηση θα είναι μια καλή εξέλιξη. Αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα των αυτοκινητοβιομηχανιών που θέλουν να ενσωματώσουν τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης στα φορτηγά. Το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα θα είναι η απώλεια θέσεων εργασίας, δεδομένου ότι οι οδηγοί των οχημάτων προοπτικά δεν θα είναι απαραίτητοι. Τα πειράματα με φορτηγά που ενσωματώνουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης έχουν βρει πρόσφορο έδαφος κυρίως στις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, τηρούν πιο συντηρητική στάση. Η χρονική απόστασή μας από τα πρώτα αυτόνομα οχήματα στους ευρωπαϊκούς δρόμους είναι ακόμα αρκετά μεγάλη, για να ανησυχούν τα συνδικάτα των οδηγών –πόσω μάλλον στην Ελλάδα, όπου αρκετά ΜΜΕ «έριξαν στην πυρά» το αυτόνομο λεωφορείο που δοκιμάστηκε στα Τρίκαλα.
ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ
Ο κ. Αντώνης Ευαγγελούλης, γενικός διευθυντής πωλήσεων & μάρκετινγκ επαγγελματικών οχημάτων της Mercedes-Benz Ελλάς, μας μίλησε για τα σχέδια της εταιρείας, αποκαλύπτοντας το πότε θα έρθουν στην Ελλάδα τα πρώτα ηλεκτροκίνητα φορτηγά.
- σελφ σέρβις: H ηλεκτροκίνηση κάνει ακόμα τα πρώτα της βήματα στην αγορά των οχημάτων και ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης. Υπάρχουν κάποιοι λόγοι που μια από τις δύο κατηγορίες θα «περπατήσει» πιο γρήγορα;
Αντώνης Ευαγγελούλης: Η Daimler είναι από τις πρωτοπόρες εταιρείες που επένδυσε στην ηλεκτροκίνηση, εξελίσσοντας τις τεχνολογίες της με τον ίδιο ρυθμό σε όλες τις κατηγορίες οχημάτων. Στον τομέα των φορτηγών έμφαση έχει δοθεί αρχικά στην ανάπτυξη των τεχνολογιών, που αφορούν στις αστικές διανομές και την κίνηση μέσα στην πόλη. Όσο ανεβαίνει η κατηγορία του οχήματος τόσο μεγαλύτερης δυναμικότητας μπαταρία χρειάζεται, καθιστώντας την παραγωγή της πιο περίπλοκη και χρονοβόρα. Πέραν αυτού δεν βλέπουμε άλλη σημαντική διαφοροποίηση στην αφομοίωση της τεχνολογίας στις δύο κατηγορίες.
- σ. σ.: Εκτός του οφέλους από τη μείωση των ρύπων, ποια άλλα οφέλη προσφέρει ο ηλεκτροκινητήρας στα επαγγελματικά φορτηγά, αλλά και ποια είναι τα ορατά τουλάχιστον εμπόδια που χρειάζεται να ξεπεραστούν;
Α. Ε.: Έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο να αναπτύξουμε ηλεκτροκινητήρα με την απόδοση ενός diesel. Εκτός από τη φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία τα ηλεκτροκίνητα είναι αθόρυβα και επιπλέον, λόγω του περιορισμού των μηχανικών μερών τους, το κόστος συντήρησής τους είναι οικονομικότερο. Ειδικότερα η οδήγηση στην πόλη, με τις συχνές στάσεις και τη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση, γίνεται ενεργειακά αποδοτικότερη με τη χρήση της ηλεκτρικής τεχνολογίας. Τα κυριότερα εμπόδια αφορούν στο μέγεθος και τη χωρητικότητα των απαιτούμενων μπαταριών, με ζητούμενα τη μεγαλύτερη αυτάρκεια και τα αραιότερα διαστήματα φόρτισης. Ένα ακόμα ζητούμενο είναι ασφαλώς η δημιουργία αποτελεσματικών υποδομών για την ενεργειακή τροφοδότηση των οχημάτων κι ένα γενικότερο υποστηρικτικό στρατηγικό πλάνο από την πολιτεία, που θα καθιστά την ηλεκτροκίνητη τεχνολογία βιώσιμη.
- σ. σ.: Από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχει ακόμα εμπορική διάθεση επαγγελματικών φορτηγών, ωστόσο έχουν διατεθεί κάποια πιλοτικά σε πελάτες. Έχετε κάποια πρώτα διαθέσιμα αποτελέσματα; Υπάρχει πρόβλεψη για πιλοτικό στην ελληνική αγορά;
Α. Ε.: Πράγματι, στρατηγικοί πελάτες μας στην Ευρώπη που δραστηριοποιούνται στις αστικές μετακινήσεις, έχουν ήδη παραλάβει και δοκιμάζουν το light-duty φορτηγό μας το FUSO e-Canter και αναμένονται το eActros, καθώς και το ελαφρύτερο επαγγελματικό e-Vito. Ειδικότερα το τελευταίο αναμένεται να είναι διαθέσιμο σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές μέχρι το τέλος του 2018. Στην Ελλάδα, προς το τέλος του 2019.
- σ. σ.: Ηλεκτροκίνηση και αυτόνομη κίνηση είναι δύο διαφορετικές οδοί. Υπάρχουν κάποιοι λόγοι που τελικά συναντιούνται;
Α. Ε.: Είναι πράγματι διαφορετικές οδοί αλλά και οι δύο αφορούν το μέλλον της αυτοκίνησης. Χαμηλοί ρύποι, καθαρά οχήματα αλλά και πρακτικότητα, μείωση ατυχημάτων, εξοικονόμηση χρόνου είναι παράγοντες που ο σημερινός αγοραστής επιζητεί. Ο συνδυασμός των παραπάνω θα δώσει οχήματα που ως σήμερα βλέπαμε μόνο σε ταινίες SciFi. Το μέλλον πλησιάζει ταχύτερα απ’ ότι νομίζουμε!